Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com800.000 Vojvođana pije vodu sa arsenom

NOVI SAD – Ono o čemu se godinama spekulisalo sada je i potvrđeno – Vojvođani piju vodu najlošijeg kvaliteta, u poređenju sa drugim delovima Srbije! Institut za javno zdravlje Srbije - Batut saopštio je da voda u Kolubarskom i Moravičkom okrugu u potpunosti ispunjava domaće i međunarodne standarde, dok je neusaglašenost između prirodnog hemijskog sastava vode i nedostatka njenog tretmana razlog što je voda u Vojvodini najlošijeg kvaliteta. A profesor na Katedri zaštite voda Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu dr Božo Dalmacija dodao je da oko 800.000 Vojvođana pije vodu u kojoj ima arsena!

Pitka voda samo u Sremu i Južnom Banatu

Predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ističe da je ta situacija poznata još od ranije, a 2006. godine Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine sproveo je istraživanje o sadržaju arsena u vodi u 650 bunara u Vojvodini, koji se  koriste za snabdevanje vodom za piće. Situacija se ni posle sedam godina nije mnogo promenila.
Jedan broj naselja u Vojvodini ima zabranu korišćenja vode za piće iz vodovodnog sistema, zbog povišenog sadržaja arsena, a preporučuje se da takvu vodu ne bi trebalo koristiti ni za napajanje stoke. Prema rečima Lazićeve, arsena u pijaćoj vodi ima na području Severnog i Srednjeg Banata, Severnoj i Zapadnoj Bačkoj i u delu Južne Bačke, dok je najbolja voda u Sremu i Južnom Banatu.

Otpadne vode nekontrolisano idu u kanale

Lazićeva objašnjava da je problem nastao zato što se u Vojvodini ne prečišćavaju otpadne vode čime su ugrožene površinske i podzemne vode obnovljivih vodonosnih slojeva  i nije ih moguće koristiti za vodosnabdevanje. Naime, otpadne vode se, pre svega iz domaćinstava, nekontrolisano ispuštaju u kanale, reke, jezera, a vrlo često se napušteni bunari pretvaraju u septičke jame što dovodi do zađenja podzemnih voda. Zato se pribeglo eksploataciji isključivo neobnovljivih izvora vode, odnosno podzemnih voda koje se nalaze na većim dubinama, a veliki deo podzemnih voda u AP Vojvodini sadrži neprihvatljivo visoku koncentraciju arsena u slučaju da se te vode koriste za piće. Profesor Dalmacija napominje da u vodi širom Vojvodine, osim arsena koji je kancerogen, ima natrijuma koji nije toksičan, ali koji u vodu donosi previše soli koja bitno utiče na krvni pritisak ljudi. Takođe, u pijaćoj vodi u Vojvodini povišen je procenat gvožđa i mangana, kao i amonijaka koji utiče na razvoj mikroorganizama u cevovodima.
Zbog ovakve situacije, u većini mesta građani su prinuđeni da kupuju flaširanu vodu za piće ili su izgrađene česme s pijaćom vodom, dodajući da je nedopustivo da građani u 21. veku uzimaju vodu u kanisterima s česme u centru sela.

Dva načina za rešenje problema


Nada Lazić navodi da za rešavanje ovog problema postoje dva načina.

- Jedan način je da se iz delova gde je kvalitet vode dobar prave regionalni vodovodi kojima bi se vodom snabdevala područja u kojima je kvalitet slabiji. Tako je, na primer, područje Kovin-Dubovac  istraženo i označeno kao potencionalno izvorište za regionalni sistem za snabdevanje vodom celog Banata, zato što je to područje u kojem je najkvalitetnija voda. A drugi način je uklanjanje arsena i drugih štetnih materija iz vode upotrebom različitih tehnologija i povezivanje više naselja u tzv mikroregionalne vodovode, što u oba slučaja zahteva velika ulaganja – navela je ona.

Lazićeva ističe i da u Vojvodini u 463 naselja ima svega 18 postrojenja za pripremu vode za piće, te da se ona uglavnom koriste za uklanjanje gvožđa, mangana i amonijaka, ali ne i arsena.

– Prema Strategiji vodosnabdevanja i zaštite voda u AP Vojvodini, koju je donelo Izvršno veće, a usvojila pokrajinska skupština, da bi se uredilo snabdevanje pitkom vodom i rešio problem otpadnih voda, potrebno je oko milijardu ipo evra. Samo za izgradnju neophodnih sistema i poboljšanje kvaliteta vode za piće u pokrajini potrebno je oko pola milijarde evra – kaže Nada Lazić i dodaje da ni Vojvodina, ni Srbija taj novac nemaju.

Moguće rešenje sresdtvima iz EU


Naša sagovornica ističe da bi se za šest-sedam godina mogao rešiti problem sa arsenom u vodi, a za 20 godina bi kompletan problem vode bio rešen. Projekat za ovo postoji i finansirao bi se iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Međutim, put kojim Srbija trenutno ide, ne naslućuje da će problem uskoro biti rešen.

- Nama je ova godina veoma bitna i ako sad dobijemo datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, za 20 godina problem vode u Vojvodini biće istorija jer bi nam bili dostupni pretpristupni fondovi. To nisu krediti, jer se novac iz fondova ne vraća, a naša je obaveza da u finansiranju projekata učestvuju i država i lokalna samouprava. Nažalost, iako smo prezaduženi, naša zemlja se i dalje zadužuje. Ako oni koji donose političke odluke, za koje kažu da nemaju ekonomskog uticaja, moraju znati da ćemo imati strahovit problem ako ne počnemo da ulažemo u rešavanje problema sa vodom – ukazala je Lazićeva. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...