Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNapravite fond da deca ne umiru!

BEOGRAD – Kako su nedavno objavile „Večernje novosti“, iako je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, uoči obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti, 26. februara, obećala roditeljima i deci koji se bore protiv teške Batenove bolesti da će najkasnije za 20 dana moći da konačno dobijaju tečnu hranu neophodnu za lečenje dece besplatno, to se još nije dogodilo. I dok očajni roditelji čekaju da država preduzme nešto kako bi im pomogla, navode „Novosti“, dvoje mališana je od januara izgubilo bitku s tom retkom bolešću, desetogodišnja devojčica i dvanaestogodišnji dečak.

Sedmoro obolelih

Upravo na takve probleme nešto ranije ukazao je narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić kad je u parlamentu upozorio da je neophodno što pre sistemski rešiti pitanje lečenja naših građana u inostranstvu kako oni kojima je neophodna transplantacija ili nekakav medicinski zahvat zbog retke bolesti ne bi bili osuđeni na milostinju. Dodao je i da se takvi slučajevi često završavaju tragično, te da oboleli i njihove porodice bukvalno zavise od poznanstava i veza na estradi ili medijima, koji onda humanitarnim akcijama pokušavaju da im pomognu i prikupe neophodan novac.

Ima novca za Kovačevića

– Ova zemlja plaća mnoge stvari, od Miladina Kovačevića, pa do aviona za haške optuženike, fudbalske klubove i tako dalje. Mislim da bi konačno to pitanje moralo da se reši na sistemski način, da sistem odreaguje brzo i da ste u stanju, ako bolujete od nečega što u Srbiji ne može da se izleči ili ako vam je potrebno da budete na listi za transplantaciju negde drugde, da se to i desi – istakao je Stojšić. Ministarki je sugerisao da je na nivou ministarstva potrebno oformiti fond koji bi omogućio da se brzo reaguje i da se građani kojima je to neophodno brzo pošalju u inostranstvo kako bi dobili neophodnu medicinsku negu.

Teška situacija u Vojvodini

Đorđe Stojšić je ministarku zdravlja upozorio i da je situacija u zdravstvu u Vojvodini alarmantna, ističući da na dva miliona stanovnika postoje samo dva aparata za zračenje, samo jedna magnetna rezonanca u Institutu u Sremskoj Kamenici, kao i samo jedan pet-skener. Postavljajući ministarki poslaničko pitanje, Stojšić je ukazao na to da bi bio poželjan određeni nivo reforme i decentralizacije sektora zdravstva. – Situacija je u zdravstvu u Vojvodini prilično alarmantna, mislim da pod hitno bi moralo da se pristupi mnogo ozbiljnijoj reformi u zdravstvenom sistemu – naveo je Stojšić i podsetio da je zdravstveni sistem u Srbiji poslednji na rang-listi u Evropi.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...