Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comŠta je s diplomama medicinskih sestara?

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je od ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i ministra prosvete Žarka Obradovića odgovor na pitanje zašto se u praksi ne priznaju diplome visokoobrazovanih medicinskih sestara koje su stekle obrazovanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a priznaju se diplome strukovnih medicinskih sestara stečene na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu.

Završile fakultet, a rade sa srednjom školom?!


Ona je u poslaničkom pitanju upozorila da te visokoobrazovane medicinske sestre unutar svih nivoa zdravstvene zaštite obavljaju poslove predviđene za medicinske sestre sa srednjom školom, bez mogućnosti da učestvuju u podizanju nege pacijenata na viši nivo, za šta su i školovane.
– U kliničko-bolničkoj praksi, tamo gde su one najpotrebnije, nije definisan položaj medicinskih sestara koje završe fakultete. U obrazovnom sistemu pronađeno je rešenje pa one, u skladu sa stepenom obrazovanja, imaju definisan koeficijent i, shodno tome, odgovarajuću materijalnu nadoknadu – rekla je Papugina dodajući da takvi kadrovi zasad predaju na Medicinskom fakultetu i u državnoj medicinskoj školi u Novom Sadu, gde predaju predmete u oblasti zdravstvene nege.

Koji je interes države?

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nije direktno odgovorila na to pitanje, već je samo navela da je „procena da se onima koji žele da se obrazuju to pravo ne treba uskraćivati, ali da kapaciteti za zapošljavanje zavise isključivo od ekonomskog potencijala zemlje“. Papugina je zapitala ministarku da li ona to preporučuje tim studentima da zapravo studiraju po svom nahođenju, podsetivši da se od školske 2006. godine svake godine iz budžeta Republike Srbije izdvajaju sredstva za školovanje 70 studenata, budućih organizatora zdravstvene nege, kao i 30 samofinansirajućih studenata budućih strukovnih medicinskih sestara.
– Država se odriče određenih sredstava da bi se školovali ti studenti, a kad završe tu visoku školu, neće imati posao? Koji je onda interes države da iz budžeta izdvaja ta sredstva – zapitala je Papugina.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...