Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKome smeta lustracija?

NOVI SAD – Zameniku predsednika i potpredsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, narodnim poslanicima Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću 4. aprila upućene su pretnje smrću, o kojima su obaveštene policijske uprave u Zrenjaninu i Novom Sadu. Kostrešu je u Zrenjaninu poručeno da će „dobiti metak u čelo“, dok je nepoznati muškarac u telefonskom pozivu Glavnom odboru stranke u Novom Sadu uputio jasne pretnje Stojšiću i njegovoj bezbednosti.

Kome smeta lustracija?

Kostreš, koji proteklih meseci insistira na produženju Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatijeg kao Zakon o lustraciji), dan pre pretnji zatražio je podršku novinarskih udruženja za taj zakon i pritom ocenio da bi, da je bilo lustracije, znali i ko su ubice novinara u Srbiji. S druge strane, pretnja Stojšiću usledila je dva dana nakon saopštenja u kojem je kritikovao izjave i ponašanje ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina.
– Ovo je još jedan dokaz da se devedesete užurbano vraćaju i da ljudi koji se usuđuju da misle i govore drugačije od samozvanih patriota u Srbiji i dalje rizikuju živote. Ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, crni spiskovi i antisemitski plakati po Beogradu samo dokazuju da su oni za koje je nasilje i progon legitimno političko sredstvo danas slobodniji nego ikad – saopšteno je tom prilikom iz LSV.

Atmosfera linča


Kostreš je tada u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine ocenio da ga zabrinjava činjenica što država ne reaguje na napade, čime se stvara atmosfera linča. Dodao je da se nereagovanjem države stiče utisak da je legitimno napadati svakoga ko traži lustraciju.
– Nas brine činjenica da država ne reaguje, da sve ono što nije politički mainstream može da bude napadano, čime se stvara jedna atmosfera linča i stvara se utisak da je sasvim legitimno napadati svakoga onoga ko traži da se uradi lustracija, svakoga onoga ko traži da se ruski ambasador, po našem mišljenju, neprimereno ne meša u unutrašnje stvari Republike Srbije, svakoga onoga koji postavlja pitanja koja nisu zanimljiva ili koja su bolna za ovaj režim – dodao je Kostreš. Naveo je da ga ne zabrinjavaju kukavice koje vandalizuju kancelarije Lige ili se kriju iza anonimnih pretnji, već država koja nije rešila nijedan slučaj tih napada, podsetivši pri tom da se povodom učestalih napada obraćao premijeru i ministru policije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Aleksandru Vučiću.
– Oni nisu našli za shodno čak ni da odgovore. Pitanje je da li mi treba da počnemo sami da se organizujemo i da se branimo ili će ova država dozvoliti legitimnim političkim partijama, koje imaju svoje predstavnike na svim nivoima i u svim parlamentima da nesmetano obavljaju svoj posao i da se bave politikom na način kako to veruju i kako misle da je to najbolje – naglasio je Bojan Kostreš.

Pretnje ugrožavaju sigurnost

Bojan Kostreš i Đorđe Stojšić su se, nakon što su primili pretnje, sastali s predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem kako bi ga lično upoznali s njima, a Stefanović je zatim saopštio da te pretnje predstavljaju ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti poslanika i pozvao ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da obezbedi brzu i efikasnu istragu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...