Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKorak ka zaštiti ustavnih prava pokrajine

NOVI SAD – Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine usvojena je 20. maja zahvaljujući i glasovima poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Kako je tokom skupštinske rasprave i najavio predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini APV Branislav Bogaroški, Liga je Deklaraciju podržala jer je ona, s prihvatanjem šest amandmana, postala znatno preciznija i konkretnija, a njena politička poruka dovoljno jasna. Bogaroški je ukazao i na to da je LSV Deklaraciju shvatila kao poziv da se poštuju Ustav i zakon Republike Srbije, u pogledu prava i obaveza AP Vojvodine, ali istovremeno i kao pruženu ruku od strane pokrajinske administracije i nesumnjivo izraženu spremnost da se kroz razgovor nađu rešenja za ona pitanja koja su trenutno sporna između republike i pokrajine.

Značaj amandmana LSV


Šef poslaničke grupe LSV tokom rasprave ponovo je ukazao na značaj amandmana LSV na stav 2. predloga deklaracije, navodeći da je on bio neophodan kako bi se ispravile nepreciznosti iz prvobitno predloženog stava. Zbog navedenih nepreciznosti Liga se, naveo je Bogaroški, pozvala na Skupštinu izaslanika naroda Vojvodine, održanu 30. i 31. jula 1945. godine u Novom Sadu, kao datuma koji ne bi smeo biti sporan, podsetivši pritom poslanike da je tog dana doneta odluka da Vojvodina uđe, kao autonomna pokrajina, u sastav Republike Srbije, voljom svih njenih naroda. Više o ovoj temi možete pročitati na strani 8, na kojoj objavljujemo malu istorijsku čitanku tog doba. Bogaroški je naveo i da je skupština iz 1945. godine najdecidnije postavila pitanje Vojvodine onako kako se danas posmatra, ali da pozivanje na nju ne umanjuje značaj ostalih istorijskih događaja koji su uticali na istoriju Vojvodine i pratili razvoj ideja autonomije Vojvodine.

Vrednosni sistem antifašizma


– Mi na ovaj način ne ukazujemo samo na jednu istorijsku činjenicu koja je nesporna i prihvaćena, nego na ovaj način pokušavamo da ukažemo i na vrednosni sistem iz kojeg je Autonomna Pokrajina Vojvodina nastala, a koji proizilazi iz antifašizma – naveo je Bogaroški. Dodao je da je reč o vrednosnom sistemu na kojem se zasniva i Evropska unija, kojoj mi kao društvo stremimo, te da se ne može osporiti legitimitet skupštine iz 1945. godine, a da se u isto vreme ne osporava ni legitimitet Narodne skupštine iz 1918. godine.
– Ova skupština je rezultat ishoda Drugog svetskog rata, učešća Jugoslavije, učešća Srbije u pobedi nad fašizmom. Kao što je 1918. godina rezultat učešća Kraljevine Srbije na strani pobednica u Prvom svetskom ratu. I sama Republika Srbija svoju državnost jednim delom zasniva na odlukama Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije – rekao je Bogaroški dodajući da je ta skupština označena kao nosilac suvereniteta naroda i države Srbije, što je danas nesporna činjenica u istoriografiji.
– Osporiti nju i njene odluke znači dovesti u pitanje ceo pravni poredak Republike Srbije i samo njeno konstituisanje kao države – istakao je Bogaroški.

SNS-u sporan datum, Nikoliću nije


Bogaroški je, u replici šefu poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igoru Miroviću, koji je osporavao istorijsku utemeljenost datuma navedenog u amandmanu LSV, podsetio i na prošlogodišnji govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića iz Skupštine APV, povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. godine, u kojem je između ostalog, rekao da se na taj dan sa ponosom seća istorije Vojvodine, uključujući i njena dva prisajedinjenja Srbiji.

– Prvo, koje je izvršeno odlukom Velike narodne skupštine 25. novembra 1918. godine, i drugo, koje je izvršeno 31. jula 1945. godine odlukom Skupštine izaslanika naroda, kad joj je vraćeno divno ime Vojvodina – završio je Bogaroški čitajući citat Tomislava Nikolića, nakon čega se prolomio aplauz u sali pokrajinskog parlamenta.

Opština Kovačica prva podržala

Deklaraciju o pravima Vojvodine

Opština Kovačica je prva opština koja je dala podršku Vladi AP Vojvodine za donošenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine. Od ukupno 39 odbornika u ovoj lokalnoj skupštini za deklaraciju je glasao 21, među kojima i odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine. U toku diskusije šef odborničke grupe LSV u SO Kovačiva Jan Gages istakao je da je predložena Deklaracija bila iskorišćena za skretanje pažnje s razgovora s Prištinom.

Autonomija Vojvodine je

pitanje demokratske zrelosti Srbije


Autonomija Vojvodine je pitanje svih pitanja demokratske zrelosti Republike Srbije, ukazala je tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine zamenica predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević. Ona je upozorila i da je AP Vojvodina građanski projekat, a njena autonomija konstanta koja je zajednička svim državnim uređenjima u njenoj istoriji.

– Vojvodina je politički, kulturni, ekonomski i civilizacijski okvir zajedničkog života građanki i građana različitih pripadnosti i opredeljenja. To je naše bogatstvo i to nas čini Evropom u malom. Više političke snage, više ovlašćenja za pokrajinsku administraciju moglo bi voditi uspešnoj evropskoj svakodnevici u pokrajini, koja bi mogla biti primer dobre prakse i Beogradu i Srbiji i regionu. Za to nam je potreban samo dijalog – zaključila je Maja Sedlarević.

Nema separatizma u Vojvodini


Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izrazio je tokom rasprave nezadovoljstvo što se u 13. godini trećeg milenijuma o dokumentu koji bi trebalo da dovede do boljeg položaja Vojvodine unutar države Srbije razgovara neprimerenim tonom.

– Čujemo dosta disonantnih tonova koji govore da u Vojvodini ne postoji spremnost svih političkih činilaca da se na normalan način, dijalogom dođe do dobrih rešenja – rekao je Marton. Dodao je da je Deklaracija važan dokument o kome treba razgovarati na demokratski način, te da je nelogično jedan papir nazivati separatističkim.

– Nema separatizma, ovde želimo da samo stvari postavimo na svoja mesta, da o problemima AP Vojvodine i države Srbije govorimo na pravi način – rekao je Marton.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...