Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina proslavila 165. rođendan

SREMSKI KARLOVCI – Svečanom akademijom u Sremskim Karlovcima obeležena je 165. godišnjica održavanja Majske skupštine, kad je proglašena Srpska Vojvodina, odnosno srpsko vojvodstvo u okviru Habzburške monarhije. Najavljujući taj događaj dan ranije, pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić istakao je da su Sremski Karlovci grad oko kog treba da postoji konsenzus. – To je grad koji Srbiju treba da predstavlja u najboljem mogućem svetlu i treba da ima najvažnije mesto u Srbiji jer oni su prapočetak u našoj istoriji i kulturi, ne samo kad govorimo o proglašenju Vojvodine nego i u mnogim drugim za nas značajnim stvarima – rekao je Grujić.

Uvek autonomija

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da Vojvodina ima nekoliko vekova tradicije zahteva za autonomijom, još od Čarnojevića. – Ti su zahtevi uvek bili personalna i teritorijalna autonomija. I to samo autonomija, ne i država. Vojvodina je uvek negovala svoju tradiciju autonomnosti – rekao je Pastor, dok je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao da Srbima na Kosovu treba obezbediti maksimum prava u teškim okolnostima, a građani u Vojvodini, Beogradu i drugde u Srbiji treba da urede Srbiju kao modernu evropsku državu.

Ustav, grb, pasoš…


Podsetimo, Majska skupština je donela odluku da se Srem, Vojna granica u Sremu, Baranji i Bačkoj s bečejskim i šajkaškim okruzima, Banat s granicom i kikindskim okrugom proglase za Srpsko Vojvodstvo i da se izabere Glavni odbor koji bi vodio upravne poslove Vojvodstva, a Josip Rajačić za srpskog patrijarha i Stevan Šupljikac za vojvodu. Na Majskoj skupštini oblikovao se srpski – vojvođanski pokret koji je Srbe proglasio za narod, nezavisan, politički slobodan i pod domom austrijskim i krunom ugarskom. Ovi stavovi inspirisani su pravima i privilegijama koje im je dodelio Leopold I i pozivaju se na njihov pravni osnov i istorijski kontinuitet. Pozivanja na slična prava bila su opšta karakteristika svih nacionalnih pokreta u Monarhiji 1848. godine. Na Majskoj skupštini je ustanovljen i grb Vojvodstva, a ideje revolucije i Majske skupštine 1848. godine dovele su i do izrade Nacrta ustava za Vojvodovinu Srbiju marta 1849. godine, koji je prvi put izrazio politički identitet Vojvodine i njene težnje u Habzburškoj monarhiji. Tokom 1849. godine pojavio se i pasoš Vojvodovine Srbske.

Liga obeležila Dan Vojvodine


Majska skupština je u Sremskim Karlovcima održana od 1. do 3. maja 1848. godine po starom odnosno od 13. do 15. maja po novom kalendaru, a taj datum, po starom kalendaru, obeležili su ove godine i pančevački ligaši polaganjem venca na spomenik vojvode Stevana Šupljikca na platou ispred Gradske bolnice. Potpredsednik Gradskog odbora LSV Pančevo Jovica Petrovački ukazao je na to da svaki grad i opština obeležavaju značajne datume iz svoje istorije, a da je jedino nekako igrom slučaja pod tepih bačen ovaj vrlo značajan istorijski datum za Vojvodinu.

Predsednik omladine Gradskog odbora LSV Pančevo Vladan Keljević postavio je pitanje koliko današnja omladina zna ko je bio vojvoda Stevan Šupljikac, šta se zapravo desilo te 1848. godine i koji su razlozi zbog kojih se neke istorijske činjenice i događaji poturaju pod tepih.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...