Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDosta je bilo! Uposlićemo mlade umesto da venu po beogradskim buticima

KIKINDA – Ove godine u budžetu Skupštine opštine Kikinda za pomoć nezaposlenima obezbeđeno je skoro duplo više novca nego u 2012.
U lokalnom budžetu, na predlog predsednice Skupštine opštine Kikinda Đurđine Jerinkić, za zapošljavanje je ove godine izdvojeno 15 miliona dinara. Kad se tome dodaju i sredstva koja će ova lokalna samouprava dobiti od AP Vojvodine i Republike Srbije, ove godine će za različite programe kao pomoć nezaposlenim Kikinđanima biti izdvojeno 27,8 miliona dinara. To je skoro dvaput više nego prošle godine.

Prednost za proizvodnju,
taksistima i trgovcima najmanje poena


– Novac će biti raspoređen na aktivne mere samozapošljavanje i novozapošljavanje. To znači da će oni koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih bespovratno dobiti po 160.000 dinara da registruju nešto na svoje ime i započnu da obavljaju preduzetničku ili neku drugu delatnost. S druge strane, već postojeći poslodavci, preduzetnici ili privredni subjekti iz privatnog sektora mogu da konkurišu i dobiju po 130.000 dinara za plate i zarade za svaku novoangažovanu nezaposlenu osobu – objašnjava Jerinkićeva.
Prema njenim rečima, poslodavci koji žele da angažuju osobu s invaliditetom, starije od 45 godina ili samohranog roditelja imaće prednost u dobijanju stimulacija.
Jerinkićeva, koja je inače i predsednica Foruma žena Gradskog odbora LSV u Kikindi, objašnjava da je posebna prednost predviđena za nezaposlene koje i koji su žrtve porodičnog nasilja. Takođe, proizvodnja, bavljenje starim umetničkim zanatima i poljoprivredna gazdinstva dobijaće maksimalan deo poena, dok će trgovina, ugostiteljstvo i taksiranje dobiti najmanji broj poena.

Prvi put opština pomaže pripravnicima


Prvi put biće stimulisano zapošljavanje pripravnika, stručna praksa i javni radovi.
– Naši mladi koji završe višu školu ili fakultete ostaju u Novom Sadu i Beogradu i rade po buticima jer u svojoj sredini nemaju posao. Zato smo najveći deo od ovih 18 miliona dinara opredelili da mladi zasnuju radni odnos kod preduzetnika ili u nekom privrednom subjektu, odrade svoj pripravnički staž i polože stručni ispit. Takođe, kroz ove programe naši mladi sugrađani će moći da u državnim institucijama odrade svoj pripravnički staž, bez zasnivanja radnog odnosa, ali uz novčanu nadoknadu, i da nakon toga polože stručni ispit – pojasnila nam je Đurđina Jerinkić.
– Mislim da je bilo dosta više toga da se iz Kikinde samo odlazi. Kikinda mora da zadrži i uposli mlade koji završavaju škole i fakultete, ali i da vrati one mlade koji su otišli u Beograd i Novi Sad tražeći posao – poručuje Jerinkićeva.
Ona je istakla da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi trećina osoba sa završenom osnovnom školom ili bez završene osnovne škole i s neodgovarajućom kvalifikacionom strukturom. Za njih je prilagođena kategorija javnih radova, kao podsticaj zapošljavanju, i oni će moći da dobijaju zaradu šest meseci.

Ima i za poljoprivredna
gazdinstva


Đurđina Jerinkić ističe i da će poljoprivredna gazdinstva moći da učestvuju samo na konkursima za novozapošljavanje.
– Svi oni koji su vlasnici poljoprivrednog gazdinstva, redovno angažuju nekog ko će da im odradi posao u toku sezone. I u principu, to je siva ekonomija i rad na crno. Želeli smo da motivišemo i te ljude. Poljoprivredno gazdinstvo može da sklopi ugovor o radu na određeno vreme, od godinu dana, a mi ćemo sredstvima koje im odobrimo tom nadničaru omogućiti da ima uplaćene doprinose – naglasila je ona.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...