Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comI navodjavamo zagađenom vodom

NOVI SAD – Početkom maja Zrenjanin se gušio u neprijatnim mirisima, a u Begeju je plutalo na hiljade mrtvih riba. JVP „Vode Vojvodine“ potvrdilo je 8. maja da je neprijatni miris u Zrenjaninu posledica otpadnih voda koje se puštaju u Begej i da je trajno rešenje tog problema jedino u izgradnji prečistača za otpadne vode u tom gradu.

LSV ZR: Recite ko je odgovoran!

Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zatražila je od aktuelne vlasti da saopšti ko je od gradskih funkcionera odgovoran za nečinjenje u situaciji tog velikog ekološkog akcidenta, dok je predsednik Omladine zrenjaninskog odbora LSV Nenad Mišković istakao je da je taj akcident ponovo dokazao da je Liga u pravu što traži da AP Vojvodina dobije veće ingerencije u vodoprivrednoj oblasti jer bi taj problem bio mnogo brže rešen.

Sami sebe trujemo!


Doskorašnja pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Nada Lazić kaže za Slobodnu Vojvodinu da slučaj Zrenjanina nije usamljen.
– U Vojvodini od 465 naselja samo 45 ili 46 ima kanalizaciju, od kojih tek polovina ima sistem za tretman otpadnih komunalnih voda. A od tih postojećih sistema svega deset ili 11 radi. Jedino Subotica ima sistem za tercijarno prečišćavanje otpadnih voda, onako kako je to Evropa predvidela. Drugim rečima, samo sedam odsto stanovnika Vojvodine obuhvaćeno je tretmanom svojih komunalnih otpadnih voda. To znači da svi ostali svoje otpadne vode ispuštaju u svoju životnu sredinu i preko hrane i vode to unose u svoj organizam – ukazala je Lazićeva, koja je i predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV.

Kome ćemo izvoziti?

Prema njenim rečima, na čitavom toku Dunava kroz Srbiju nema postrojenja za tretman otpadnih voda. S druge strane, sadržaj septičkih jama se često prazni u najbliže jame, reke, kanale, prirodne depresije i na taj način se nekontrolisano zagađuje okolina.
Nada Lazić ističe da se već dugo govori o velikim potencijalima Vojvodine za navodnjavanje i najavljuje se da će „Al Dahra“ ulagati u revitalizaciju kanalske mreže i navodnjavanje, a niko ne pominje da će se prečistiti otpadna voda koju obližnja naselja ispuštaju u kanale iz kojih se navodnjava?! Kako kaže, među najugroženijima su Veliki bački kanal kod Vrbasa, Nadela od Kovačice do uliva kod Pančeva, Krivaja...
– Mi nemamo kontrolu zagađenja kanalske mreže, a hoćemo da je koristimo za navodnjavanje i da imamo zdrav proizvod, da nam se ne pojavi problem hemijskog zagađenja. Kome ćemo mi sutra takav proizvod izvesti, dobiti neki novac za život u ovoj zemlji, a da ne govorim o uticaju na naše zdravlje – upozorava ona.

Pomor ribe u Jarkovcima kod Inđije


U međuvremenu je zabeležen pomor ribe babuške u jezeru nadomak sela Jarkovci kod Inđije. U Ribolovačkom savezu Vojvodine rekli su za B92 da nije u pitanju bolest već prirodna pojava. Međutim, predstavnici Mesne zajednice kažu da je prošle godine bilo do 200 kilograma uginule ribe, a da je ove godine uginulo dve-tri tone babuške.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...