Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOdluke o RBV i Tesla banci donete bez koalicionog dogovora

NOVI SAD – Zbog izostanka jasnih informacija u vezi s prodajom vojvođanskog kapitala u Tesla banci u Hrvatskoj, predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški u saopštenju za javnost, početkom juna, skrenuo pažnju na to kako je za manje od pola godine, nakon olakog odustajanja od Razvojne banke Vojvodine, pokrajinska administracija sad odustala i od Tesla banke. Kako je upozorio, i u jednom i u drugom slučaju o toj temi nije bilo koalicionih dogovora, niti su poslanici Skupštine AP Vojvodine jasno obavešteni o razlozima zbog kojih se to čini.

Umesto banke – fond

Inače, početkom juna u medijima se moglo pročitati da će Vojvodina svoj udeo od oko 26 odsto u Tesla banci u Hrvatskoj najverovatnije prodati jednoj banci iz Evropske unije za 1.517.000 evra i taj novac uložiti u budući Tesla razvojni fond, koji će nastaviti da kreditira Srbe u toj zemlji. Isto će sa svojim udelom u banci od oko 29 odsto učiniti Srbija, saopšteno je u Novom Sadu na zajedničkoj konferenciji za novinare pokrajinskog sekretara za finansije Zorana Radomana i predsednika Nadzornog odbora Tesla banke Milorada Pupovca. Pupovac je rekao i da mu je žao što je pitanje Tesla banke dobilo političku dimenziju koju ne zaslužuje, napominjući da „ni lipa ni cent“ nisu izgubljeni, kao i da su svi aranžmani bili zaštićeni.

Činjenice i pristojnost

Bogaroški je u svom saopštenju konstatovao da je nesporna činjenica da odluka o prodaji vlasništva u Tesla banci spada u nadležnost Fonda za razvoj, da taj fond nema obavezu da tu odluku obrazlaže na Vladi Vojvodine, kao i da na ovaj način Vojvodina vraća uloženih milion i po evra, bez ikakve štete, ali je upozorio da bi bilo pristojno da je o tako važnom pitanju i odluci obaveštena Vlada AP Vojvodine, koalicioni partneri i Skupština AP Vojvodine, umesto da se o tome obaveštavaju iz medija. Predsednik poslaničke grupe LSV upozorio je da, iako je deo menadžmenta RBV u pritvoru, i dalje niko nema potrebu da objasni šta se to dešavalo s njom, dodavši da nije ugašena samo jedna banka, nego jedna vojvođanska institucija koja može da pomogne razvoj pokrajine.
– Činjenica da je bilo političkih pritisaka nije argument. Na primeru Deklaracije o Vojvodini pokazano je da se zajednički možemo suprotstaviti pritiscima. Kako je došlo do toga da se omogući protivnicima autonomije da posle RBV sad za napad na Vojvodinu mogu da koriste Tesla banku? Uočljiv je manir pojedinaca u pokrajinskoj vlasti da upravljaju i odlučuju grubo ignorišući pokrajinske organe i institucije. To može samo da pomaže onima koji se raduju urušavanju vojvođanskih institucija – zaključio je Bogaroški u saopštenju.

Pitanja i dalje bez odgovora


Pošto je i nakon toga ostao bez ikakvog odgovora i reakcije pokrajinske administracije, Bogaroški je 13. juna na sednici Skupštine AP Vojvodine u poslaničkom pitanju od Vlade AP Vojvodine zatražio odgovor na pitanje kad namerava, ako namerava, da podnese izveštaj ili informaciju o činjenicama koje su dovele do prodaje udela AP Vojvodine u Tesla banci.
– S obzirom na to da sredstva koja su ulagana jesu sredstva AP Vojvodine, smatram da bi skupština morala biti upoznata s činjenicama kako je ta banka poslovala i kako se tim sredstvima raspolagalo. Koji su, uostalom, efekti našeg investiranja u Tesla banku – istakao je Bogaroški.

Kad će izveštaj o RBV?


Branislav Bogaroški je na sednici Skupštine APV 13. juna zatražio od Vlade AP Vojvodine da se izjasni o tome kad i da li uopšte namerava da pokrajinskom parlamentu podnese izveštaj ili informaciju o razlozima za gašenje Razvojne banke Vojvodine, kao i o njenom poslovanju od osnivanja pa sve do gašenja. „Smatram da je neophodno da skupština bude upoznata sa svim činjenicama o radu ove banke. Naročito sa načinom na koji se raspolagalo novčanim sredstvima koja su na ovaj način opredeljena. Takođe me i interesuju i krajnji efekti investiranja AP Vojvodine u ovu banku“, naveo je Bogaroški.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...