Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržavni organi i „Obraz“ ignorišu Ustavni sud!

NOVI SAD – Godinu dana nakon što ga je Ustavni sud zabranio, pokret „Obraz“ funkcioniše kao da se ništa nije desilo, a policija ih ne hapsi! Ustavni sud Srbije zabranio je 12. juna 2012. godine delovanje klerofašističarske organizacije Otačastveni pokret „Obraz“ zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje. USS je tada u obrazloženju odluke saopštio da će „Obraz“ biti izbrisan iz registra jer je sud zaključio da zabrana rada tog udruženja predstavlja srazmeran odgovor društva radi zaštite osnovnih sloboda i prava građana.

Presudile nasilne akcije

Podsetimo, ključni argumenti za zabranu bile su brojne nasilne akcije „Obraza“, među kojima i napadi na pripadnike LGBT populacije i policiju na Paradi ponosa u Beogradu 2010. Krvavi bilans nereda bio je 140 povređenih, uglavnom policajaca. Zbog brutalnog nasilja „Obraza“, Parada ponosa sledeće godine nije održana, a vođa te organizacije Mladen Obradović prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora, dok su dvojica njegovih saradnika kažnjena sa po godinu dana. Iako su u Ustavnom sudu Srbije rekli da je odluka o zabrani „Obraza“ izvršna, konačna i opšte obavezujuća, tako da ta organizacija više neće moći da deluje, njeni aktivisti su u proteklih godinu dana bez ikakvih problema učestvovali na više javnih skupova i protesta, dok je njihov vođa Mladen Obradović davao izjave medijima, između ostalog i povodom hapšenja svog prijatelja, neonaciste iz Ruskog obraza Ilje Gorjačova.

Vetar u leđa ekstremistima


Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) Milan Antonijević za Slobodnu Vojvodinu kaže da su za sprovođenje odluke USS odgovorni nadležni državni organi, te da njihovo nesporovođenje vodi urušavanju prava i obesmišljavanju odluka USS.
– Ako država nema mogućnost da sprovede odluke Ustavnog suda, onda taj Ustavni sud ne bi trebalo ni da funkcioniše. Država mora da ima mehanizme za tako nešto. Ako vi ne sprovodite ni odluke najviših državnih organa, ako ne sprovodite odluke najviših sudskih organa, Ustavnog suda i drugih sudova, to je onda urušavanje vladavine prava u Srbiji – navodi on. Kada je u pitanju „Obraz“, on ne misli da treba odmah ići na represivne mere poput hapšenja, ali da mora postojati mehanizam koji bi sprečio da se njihove zastave, obeležja i aktivisti pojavljuju u javnosti.
– Oni su pokazali svoje vrednosti zalažući se za govor mržnje i diskriminaciju i sve ono što su radili u svom delovanju i što su njihovi ciljevi. To su vrednosti koje su nespojive sa XXI vekom i treba da se i društvo prema njima odnosi na takav način – istakao je Antonijević. On je upozorio i na to da je odluka USS iz novembra prošle godine da ne zabrani organizacije „1389“ i SNP „Naši“ tim organizacijama dala dodatna krila da pokrenu aktivnu kampanju za proganjanja onih koji se zalažu za ljudska prava.
– To je sve doprinelo tome da se situacija radikalizuje, da Ustavni sud potpuno pogrešno pošalje poruku da su neka ponašanja dozvoljena – kazao je Antonijević.

Obraz nakon zabrane


4. decembar 2012 – Među studentima koji su u Beogradu protestovali zbog oslobađanja Haradinaja, Gotovine i Markača pored ministra pravde Nikole Selakovića bili i članovi „Obraza“.
10. decembar 2012 – Pripadnici pokreta „Naši“, „Dveri“, „Obraz“, Pokret za Srbiju, Srpska narodna odbrana, Pokret „1389“ i Srpski sabor zavetnici protestovali u Beogradu zbog izgradnje i početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Merdaru.
12. april 2013 – Na mitingu „Stop razbijanju Srbije“ učestvovali su i članovi „Obraza“, predvodio ih je Mladen Obradović, a članovi su nosili majice „Obraza“ i transparent „Odbranimo Srbiju“.
22. april 2013 – Pristalice „Obraza“ prisustvovale mitinzima Srpske radikalne stranke i DSS protiv briselskog sporazuma s Prištinom.
15. maj 2013 – Mladen Obradović dao izjavu Radiju Slobodna Evropa povodom hapšenja njegovog prijatelja, ruskog neonaciste Ilje Gorjačeva.

Pretnja Ustavnom sudu

Pola godine nakon zabrane „Obraza“, decembra 2012. na adresu Ustavnog suda stigao je preteći dopis zbog zabrane Otačastvenog fronta „Obraz“. Pismo je potpisano – „Preki sud, Crna ruka – Apis“. U pretećem dopisu je, pored ostalog, navedeno da se, „na osnovu zaključaka i deklaracije svetskog svesrpskog saveza u odbrani srpskih nacionalnih interesa, osuđuje na smrt 11 sudija Ustavnog suda zbog zabrane organizacije Otačastveni front ’Obraz'…“

Kod koga bi Gorjačov da ostane?


Osnivač Ruskog obraza, bratske organizacije zabranjenog Otačastvenog pokreta „Obraz“, Ilja Gorjačov uhapšen je 8. maja u Beogradu po poternici koja je za njim raspisana zbog sumnje da ima veze sa 11 ubistava. Kako je prenela „Politika“ 3. juna, on je pred istražnim organima tvrdio da je žrtva političkih prilika u svojoj zemlji i da je njegovo hapšenje rezultat sukoba predstavnika ruske države i tužilaca i tražio da ostane u Srbiji! Antifašistički aktivista Zoran Petakov upozorio je za naš list da treba ispitati veze Gorjačeva s ekstremističkim organizacijama u Srbiji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...