Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBorba protiv korupcije da obuhvati i odgovorne za prodaju testova prijemnih ispita!

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu istragu o okolnostima pod kojima su „procureli“ testovi iz matematike i procesuiranje odgovornih za to. Pored toga, u medijima je objavljeno i da su se na ulici za nekoliko hiljada dinara prodavala i kupovala i rešenja iz testa maternjeg jezika. Kako je moguće da policija čuva testove i ministar izvlači kombinaciju, a upravo ti testovi se prodaju na ulici – upitala je Olena Papuga, poslanica LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije. - I mali maturanti i njihovi roditelji zaslužuju da se, kao u svim drugim korupcionaškim aferama koje se iz dana u dan otvaraju u Srbiji, saznaju imena i prezimena ljudi koji su odgovorni za ovaj skandal. Bez obzira nanjihovu stranačku pripadnost – poručila je Papuga. Ona je naglasila da neko mora da odgovara, ne samo za tu bruku, nego i za stres koji su preživela sva ona deca koja su se vratila kući sa testa iz matematike i sutradan ponovo išla na testiranje, a pošteno su učila. Papuga je najavila i da će to pitanje pokrenuti i na sednici Odbora za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, čija je članica. - Ukoliko borba protiv korupcije sada ne zakuca i na vrata Ministarstva prosvete, biće poslata jasna poruka da je ta borba selektivna i usmerena isključivo protiv opozicije, zaključila je ona.
Pored Lige, oglasili su se i Sindikat obrazovanja Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola i DS zatraživši ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Revoltirani roditelji novosadskih osnovaca okupili su se ispred OŠ “Ivo Lola Ribar” i u mirnom protestu zatražili ukidanje  polaganja male mature, a od direktora novosadskih osnovnih škola zahtevali su da sutradan zaključaju škole kako đaci ne bi mogli da polažu ispit. Iste večeri mediji su objavili da je i rezervni test iz matematike moguće pronaći na internetu, ali je ministarstvo to demantovalo navodeći da je reč o pitanjima koja su se koristila ranijih godina. Konačno, posle svih peripetija, test je održan u sredu u podne, a pitanja su stigla u pratnji policije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...