Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPoljoprivrednici da ne trpe štetu zbog političkih razmirica

NOVI SAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić pitao je ministra poljoprivrede Gorana Kneževića postoji li ideja o formiranju fonda za poljoprivredno zemljište budući da u Srbiji postoji 450.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Preispitati kako se izdaje u zakup

Stojšić, koji je i potpredsednik LSV, podsetio je da je Liga, prilikom donošenja Zakona o javnoj svojini, predlagala da se formira taj fond iz nekoliko razloga. – Stara engleska poslovica kaže: zemljište se više ne proizvodi, kupujte ga. Tu poslovicu su čuli i Arapi i tajkuni, ali bi dobro bilo da je čuju i oni koji se staraju o poljoprivrednom zemljištu u Srbiji. Fond za poljoprivredno zemljište je nešto što bi omogućilo da se zemljište kao kolateral iskoristi za emitovanje nekih hartija od vrednosti i po osnovu prihoda od tog zemljišta moglo bi se godišnje finansirati između 500 miliona i milijardu evra investicija u poljoprivredu, u primarnu proizvodnju ili da se, na primer, očisti kanal DTD, koji je dovoljan da se u Vojvodini navodnjava veći deo oranica – istakao je Stojšić. On je naveo i da bi u velikom broju lokalnih samouprava morao da se preispita način na koji se u zakup izdaje državna zemlja jer je, kako je ocenio, u velikom broju opština to tamni vilajet. Stojšić je ukazao i na to da se zemljoradnici ne mogu baviti intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom i formirati trajni zasad, plastenike i staklenike, jer u tom slučaju moraju imati istu zemlju u višegodišnjem zakupu. Poslanik LSV je napomenuo da je Liga predlagala da bi se državnom zemljom mogao kapitalizovati garancijski fond, koji bi bio oformljen pri Ministarstvu poljoprivrede ili pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu. Odatle bi mogle da se subvencionišu kamate i daju garancije za poljoprivredne kredite umesto iz budžeta, kako je dosad rađeno.

Poljoprivreda ne može da čeka

– Mi Vojvođani moramo što hitnije doći do nekih rešenja koja se tiču sveobuhvatne agrarne politike jer je Vojvodina nedovoljno razvijen region. Ako pogledate nezaposlenost i visinu ličnih dohodaka, videćete da smo daleko od onoga što smo bili, a sad smo pali i ispod republičkog proseka. Bez obzira na to ko je kriv, da li republička ili pokrajinska vlast, koje konstantno međusobno razmenjuju optužbe, ono što se dešava u privredi, a naročito u poljoprivredi, neće moći da čeka te večne dogovore. Poljoprivrednici moraju da budu u stanju da dugoročno planiraju šta će sejati i čime će se baviti – zaključio je Đorđe Stojšić i dodao kako se nada da će uskoro biti poboljšana saradnja između ministra poljoprivrede i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu da poljoprivrednici u Vojvodini ne trpe štetu zbog političkih razmirica.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...