Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPo 3 put - Vojvodina nedovoljno razvijeni region!

NOVI SAD – Po treći put za redom tokom tri godine Vojvodina, koja je po standardu i stepenu razvoja prednjačila u odnosu na ostatak nekadašnje Jugoslavije rame uz rame sa Slovenijom i Hrvatskom, svrstana u nedovoljno razvijene regione u Srbiji, a jedini razvijeni je – Beograd.

Tri puta dokazano

Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2011. godinu, AP Vojvodine je svrstana u nedovoljno razvijene regione, zajedno s regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije, kao i Kosova i Metohije.  Ovo je potvrđeno i Uredbom za 2012. godinu koju je republička Vlada usvojila 8. novembra 2012. godine, a objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije br. 107/12. Da se situacija ništa nije promenila, ponovo je potvrđeno kada je na sednici Vlade Srbije 12. jula usvojena Uredba o razvijenosti regiona za ovu godinu kojom je Vojvodina treći put svrstana u nedovoljno razvijene regione.

Ne poštuju se vojvođanske nadležnosti

Komentarišući ovu činjenicu zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je u izjavi za list Dnevnik istakao da je nepoštovanje nadležnosti Vojvodine osnovni razlog nazadovanja Pokrajine u privrednom smislu.
– Vojvodina kao nedovoljno razvijeni region je već nekoliko godina tužna, ali tačna činjenica. Vojvođanska administracija nema nadležnosti kojima bi mogla uticati na njenu razvijenost. Vojvodina ima neke nadležnosti, svakako ne dovoljne, ali se one ne sprovode, budžet koji joj Ustavom pripada se ne prenosi, i to je dovoljno da Pokrajina počne da nazaduje – smatra Kostreš.

Vojvodina bila iznad
Grčke i Portugala


On kaže da je Vojvodina bila jedan od najrazvijenijih regiona bivše SFRJ, iznad nivoa razvijenosti država poput Grčke i Portugala, a sada nije dovoljno razvijena ni za Srbiju.
– Posledice urušavanja vojvođanske autonomije sada se jasno vide i u statistici, kao jasnom pokazatelju dokle su nas doveli – smatra Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...