Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comIn memoriam: Dr Danica Baćanović

Liga socijaldemokrata Vojvodine oprostila se 10. jula od Danice Baćanović, članice Političkog saveta, predsednice Stručnog saveta LSV za zaštitu životne sredine, vrhunskog stručnjaka, dugogodišnje funkcionerke i velike, velike prijateljice.

Karijera

Danica Baćanović je rođena 1958. godine, a nakon Gimnazije „Svetozar Marković“ diplomirala je u Novom Sadu na Tehnološkom fakultetu 1983. godine. Magistrirala je 1993. na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za hemiju iz oblasti hemije i fizičko-hemijskih metoda, a doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu, u Centru za multidisciplinarne studije – inženjerstvo zaštite životne sredine 2004. godine s temom iz oblasti održivog razvoja Vojvodine. Objavila je velik broj naučnih radova i radila na nekoliko projekata u vezi sa zaštitom životne sredine, posebno u izradi Strategije i Programa regionalnog razvoja AP Vojvodine. Objavljivala je radove u zemlji i inostranstvu i bila pomoćnica ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije od 2008. do 2012. godine, a zatim i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine. Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu radila je od 1990. godine. Prešla je put od asistenta, preko predavača do profesora i predavala na predmetima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Pred kraj života radila u dopunskom radnom odnosu kao profesorka na predmetu Ekološki menadžment.

Velika drugarica

Nakon višegodišnjeg pasivnog članstva u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, aktivirala se posle ponovne pobede desničarskih snaga u Srbiji, a posebno posle donošenja još važećeg Ustava 2006. godine. Bila je predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV. Kolege širom države cenile su je kao stručnjaka koja je, dok je pojam održivog razvoja bio jedva razumljiv u Srbiji, uspela da napravi prvu procenu nivoa održivosti razvoja AP Vojvodine, ali i zbog njenog doprinosa u implementaciji EU direktiva u zakone i podzakonska akta u oblasti ekologije. Za Ligu je govorila da je jedina stranka u kojoj se problemi Vojvodine sagledavaju na pravi način. Bila je iskreni socijaldemokrata , a ligašice i ligaši večno će je pamtiti i kao drugaricu koja je, pored sveg svog znanja, stručnosti i obaveza, umela i da se šali  i da ih motiviše.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...