Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUključiti vojvođansku administraciju u pregovarački tim Srbije za pregovore sa EU

NOVI SAD – Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je za Slobodnu Vojvodinu kako se najiskrenije nada da će u procesu pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji učestvovati celokupna stručna javnost, nevladin, odnosno civilni sektor, administracija Autonomne Pokrajine Vojvodine, ali i sve lokalne samouprave Republike Srbije jer, kako navodi, svako od njih na svom nivou može pomoći proces evropskih integracija.

Sve zavisi od Srbije

Prema njenim rečima, Srbija je sada došla do momenta evropskih integracija u kojima apsolutno sve zavisi od nje, a upravo pokrajinska administracija je u proteklom periodu pokazala zavidan nivo ozbiljnosti kad su integracije u pitanju. Sedlarevićeva podseća da APV ima veoma značajno iskustvo u prekograničnoj saradnji, saradnji s različitim regionima u EU, zatim u korišćenju sredstava za ravnomerni regionalni razvoj, ali i drugih fondova koje, kao funkcionalni region u Republici Srbiji, može da koristi. – Sve ovo je dovoljan razlog da u svakoj delegaciji koja se na bilo koji način bavi evropskim integracijama, pa tako i u pregovaračkim timovima koji se formiraju, treba da budu predstavnici AP Vojvodine – navela je ona.
Da se ne ponovi situacija s Upitnikom
Sedlarevićeva je podsetila da se u Upitniku Evropske komisije koji je premijer Srbije Mirko Cvetković predao evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu 31. januara 2011. godine našao deo od 260 pitanja na koja je administracija AP Vojvodine odgovorila u roku od samo deset dana, ali da je vojvođanska administracija tada morala „sama da se nametne“ i pošalje odgovore.
Ipak, u političkom delu Upitnika izostali su važni odgovori iz APV, između ostalog, oni u vezi s autonomijom, regionalizacijom, imovinom i prihodima Vojvodine, te međuregionalnom saradnjom.
– U konačnom tekstu odgovora na upitnik Evropske komisije našli su se odgovori Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine i Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i Fonda „Evropski poslovi“. Na ovaj način smo pokazali da smo, pre svega, izuzetno zainteresovani, a isto tako i da imamo šta da ponudimo u procesu evropskih integracija Republike Srbije – istakla je ona dodajući da će pokrajinska administracija i ovog puta, ukoliko ne bude pozvana u pregovaračke timove, postupiti isto.
– Izuzetno nam je stalo da pregovori budu uspešni, da se odvijaju najefikasnije moguće i da budu okončani u najkraćem mogućem vremenskom period – navela je Sedlarevićeva.

Dobri nagoveštaji

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić takođe je apelovao na šefove budućih pregovaračkih timova Srbije za pregovore o pristupanju EU da u njih uključe i predstavnike Vojvodine, a komentarišući zahtev Vlade APV da njeni predstavnici budu uključeni u pregovaračke timove u oblastima poput ljudskih i manjinskih prava, Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, rekla je za list „Danas“ kako veruje da će u tim biti uključeni i predstavnici APV, imajući u vidu veliku zastupljenost manjinskih naroda u pokrajini.

Bogaroški: Izostanak učešća Vojvodine

bio bi velika greška


Da vojvođanska administracija treba da učestvuje u procesu pregovora o evropskim integracijama smatra i šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Branislav Bogaroški. „Mislim da bi naše iskustvo i znanje bilo dragoceno za pregovarački tim Republike Srbije, a da bi naš izostanak bio jako velika greška koja može da ima dalekosežne posledice“, naveo je Bogaroški u izjavi za RTV.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...