Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVelja Ilić opet vređa građane Vojvodine

NOVI SAD – Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić ponovo je, na samo njemu svojstven način, napao Vojvodinu i uvredio pripadnike nacionalnih zajednica, praktično negirajući njihovo postojanje. Ilić je 29. juna na sednici Glavnog odbora Nove Srbije, stranke čiji je predsednik, rekao da „Vlada Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Beogradu i dva miliona Srba u Vojvodini“. To je izazvalo seriju reagovanja u Vojvodini: nacionalnih saveta koji su najavili žalbu, zatim političkih stranaka, a pokrajinski ombudsman je rekao da je „neprijatno iznenađen“ Ilićevom izjavom dodajući da je Vojvodina etnički najheterogeniji deo Srbije. Nakon ovih reakcija, ministar Ilić se izvinio rekavši da nije imao nameru da bilo koga uvredi. Ipak, njegovo izvinjenje je teško prihvatiti kada se uzme u obzir da mu nije prvi put da vređa građane Vojvodine.

Vaš: Ilić da se povuče


Jedan od onih koji misle da Ilićevo izvinjenje nije iskreno jeste i Tibor Vaš, član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. On kaže i da taj ministar više ne može iznenaditi nikog svojim izjavama, ali da se iz toga može zaključiti kakav je stav mnogih političara o Vojvodini i kakav je njihov pristup prema građanima koji u njoj žive, jer je ona ogledalo naše političke stvarnosti.
– Kao pripadnik nacionalne zajednice, nisam navikao na takav način života i politiziranja i uvek ću se odupreti tome. Mi, Vojvođani i Vojvođanke, svi smo ravnopravni, ne delimo se na Srbe i ostale i ne želimo da nas iko karakteriše kojoj nacionalnoj zajednici treba da pripadamo i kako da se izjašnjavamo – istakao je Vaš, uz konstataciju da bi Ilić trebalo da se povuče s ministarske funkcije.

Litavski: Nema pravo da to radi

A Jan Litavski iz Lige Slovaka Vojvodine najoštrije je osudio, kako kaže, najnoviju u nizu šovinističkih izjava ministra Velimira Ilića. Litavski u izjavi za Slobodnu Vojvodinu dodaje da Ilić nema pravo da to radi i da bi svaki ministar u Vladi Republike Srbije morao znati da u AP Vojvodini živi 27 različitih nacionalnih zajednica i da svaki treći stanovnik nije srpske nacionalnosti.
– Umesto da se multinacionalnost Vojvodine koristi kao pozitivan doprinos evropskim integracijama, Vlada RS preko svojih ministara šalje upravo sasvim suprotan signal – istakao je Jan Litavski. On kaže i da Srbija, ako iskreno želi da postane članica EU, mora jasno pokazati da su ovakve izjave apsolutno nedopustive.
Ilić: Vojvođani su trutovi!


Velimir Ilić je dosad u više navrata vređao Vojvodinu i njene građane. Prilikom TV duela na televiziji „Pink“ sa zamenikom predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i tadašnjim predsednikom Skupštine AP Vojvodine Bojanom Kostrešom u septembru 2007. godine, ministar je za Vojvođane rekao da „ne znaju da zarade“ i da su „trutovi koji samo uzimaju pare“. – Ne smemo da vam dajemo pare, nego vam dajemo put. Bolje put, nego da pokradete pare – govorio je tada Ilić, nervozan što propada njegova ideja da se Vojvodina zakine za 450 miliona evra koncesijom na autoput Horgoš– Požega.

Napadanje i prećutkivanje


U intervjuu listu „Politika“ u septembru 2012. godine Ilić je prozvao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine da duguje milijarde dinara građevinskim firmama, bogu i narodu, apostrofirajući da je taj fond rak-rana srpske ekonomije i da je uništio srpsku privredu. Ono što je pritom prećutao jeste da kaže da pokrajina duguje onaj novac koji njoj duguje republička vlast.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...