Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRepublika uskratila milijardu evra Vojvodini

NOVI SAD – Republika Srbija je, uprkos jasnoj odredbi Ustava, budžet AP Vojvodine svake godine, od 2006. pa do danas, zakidala za određena sredstva, da bi taj dug, zaključno s prošlom godinom, dostigao oko 115 milijardi dinara, odnosno gotovo dva godišnja budžeta pokrajine, istakla je tokom rasprave o rebalansu pokrajinske kase zamenica predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini mr Maja Sedlarević.
– Primera radi, za ovaj iznos nekoliko puta smo sami mogli da otkupimo Naftnu industriju Srbije, da izgradimo tunel kroz Frušku goru ili čitavu Banatsku magistralu, ili sve ovo komplet da uradimo – istakla je Sedlarevićeva.

Zakidanje još od osnivanja

Ona je kritikovala i to što u izveštaju nedostaje jasna slika o tome šta je za svaku prethodnu godinu bio Ustavom garantovani minimum i šta je bila obaveza države, odnosno koliko je sredstava zakinuto pokrajini na ime kapitalnih ulaganja. Podsetila je da je za 2011. godinu Vojvodina ostala uskraćena za šest od ukupno devet milijardi, koje više nije moguće nadoknaditi. – Od osnivanja fonda do danas, APV je na ime kapitalnih ulaganja ostala uskraćena za ogromna sredstva. Ovaj izveštaj pokazuje i da je u 2012. godini Fond ostao uskraćen za više od 75 procenata sredstava koja su Ustavom garantovana. Ustavom su garantovana sredstva u visini od 26 milijardi dinara, a realizovano je projekata za nešto manje od šest milijardi, tačnije pet milijardi 618 miliona. Ako je sa 25 odsto sredstava urađeno sve što jeste, šta bi tek bilo urađeno da je Ustav ispoštovan i da je Fond raspolagao i ostalim sredstvima – upitala je Sedlarevićeva. Podsetila je i da su poslanici LSV 2006. godine, kada je fond osnivan, napustili skupštinsko zasedanje, a da nisu ni slutili da će praksa svih narednih godina pokazati da nijedne naredne godine, pa sve do danas, nikad nije ispoštovan ustavni minimum od tri sedmine od sedam procenata namenjenih kapitalnim investicijama.

Podrška pokrajinskim institucijama

A šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški, tokom rasprave o rebalansu pokrajinskog budžeta, najavljujući podršku, ukazao je na to da glavni motiv za podršku poslanika Lige nije zadovoljstvo načinom i obimom finansiranja nadležnosti APV, već to što smatraju da je budžet alat koji služi očuvanju pokrajinskih institucija i same autonomije, čije ugrožavanje LSV ne može dopustiti ni na koji način. Bogaroški je s velikim žaljenjem konstatovao i da se sve na šta je LSV upozoravala prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta pokazalo kao tačno ističući da, prema informacijama koje on ima, za finansiranje izgradnje puta Novi Sad – Ruma s tunelom kroz Frušku goru dosad nije stigao nijedan dinar.

Šta se može za 115 milijardi dinara (milijardu evra)?


- Kupiti dva i po NIS-a (400 miliona evra)
- Izgraditi 26 tunela kroz Frušku goru (38 miliona evra)

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...