Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPun kofer afera

NOVI SAD – Vlada Srbije prvu godinu mandata, po svemu sudeći, neće dočekati u istom sastavu u kom ga je započela.

Prethodnih nedelja glavna priča u javnosti jeste licitiranje ministrima koji do kraja jula ostaju bez fotelja i njihovim potencijalnim zamenama. Nesporan uspeh je svakako dijalog Beograda i Prištine, koji je bio preduslov za nastavak evropskih integracija, ali afere s ministrima u glavnim ulogama smenjuju se gotovo neprekidno. Evo samo nekih, da se ne zaborave.

1. Prisluškivanje

Aleksandar Vučić je 2. novembra prošle godine za „Novosti“ potvrdio da je otkrivena grupa koja je tri dana ranije po nalogu MUP-a trebalo da prisluškuje njega, a da Tomislava Nikolića prisluškuje duže vreme. „Pokrenuće se opsežna istraga i vrlo brzo ćemo utvrditi o čemu se radi“, rekao je tada Vučić. Istog dana predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije, te da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića. On je za TV „Prva“ rekao da je to nedopustivo, zbog čega su, kako kaže, potrebne promene u MUP-u. Nije poznat epilog ove afere.

2. Miša Banana


U februaru ove godine saznalo se da se Ivica Dačić 2009. godine viđao s pripadnicima narko-klana Darka Šarića, što je on i priznao. Kako je tada pisao „Blic“, o sastancima Dačića, njegovog bivšeg šefa kabineta Branka Lazarevića i drugih visokih funkcionera s članovima klana odbeglog Pljevljaka, osim audio-zapisa Uprave kriminalističke policije, svedoče i audio i video zapisi Bezbednosno-informativne agencije koji su rađeni po naredbi istražnog sudije posebnog odeljenja Specijalnog suda. Izvor „Blica“ je naveo i da niko nije pratio Dačića, već Radulovića, i da je premijer tako „uhvaćen“. Takođe, tvrdi, tužilaštvo i UKP su o svim prikupljenim informacijama uredno obaveštavali Savet za nacionalnu bezbednost. Dačić je tvrdio da nije bio obavešten ko je Radulović. Ovih dana je otkriveno je i da je Dačićev savetnik za nacionalnu bezbednost Ivica Tončev 2009. godine imao susrete s predstavnicima kriminalnih grupa.

3. Aflatoksin


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Goran Ješić napisao je 18. februara na svom profilu na Tviteru da je dobio prve rezultate istraživanja mleka i da je situacija alarmantna. Ješić je dodao da ne vidi nikakav razlog niti privatan interes da se mleko zaraženo aflatoksinom ne povuče iz prodaje. Ministar poljoprivrede Goran Knežević, nakon višednevnog negiranja rezultata i ubeđivanja javnosti da je mleko u redu, podigao je na kraju nivo dozvoljenog aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru. I time „rešio“ problem.

4. Mala matura

Najsvežija a, po svemu sudeći, ne i poslednja afera pratila je maturski ispit osnovnoškolaca. Ispostavilo se da su testovi drugu godinu zaredom otkriveni i prodavani na ulici, zbog čega je Ministarstvo prosvete na kraju poništilo testiranje. To je dovelo do haosa pri upisu u srednje škole jer se sad za upis računaju samo bodovi iz osnovne škole, pa je bilo situacija da su ispod crte ostajali i vukovci. Ministar Žarko Obradović tvrdio je u više navrata da nije odgovoran za takvu situaciju, a odgovornost je odbacivalo i njegovo ministarstvo.

5. Protest radnika u kulturi

Pored ovih najupečatljivijih, bilo je i dosta „manjih“ afera, poput protesta kulturnih radnika zbog drastičnog smanjenja ulaganja u kulturu, zbog čega su i veliki festivali poput Nišvila ostajali bez finansija.

6. Smrt zbog nemogućnosti lečenja

U februaru ove godine preminula je Danica Ćirković, čekajući da se prikupi novac za transplantaciju srca u Beču. Udruženja roditelja ali i političke partije, uključujući LSV, tada su apelovali na Ministarstvo zdravlja da se osnuje fond za slanje obolele dece na lečenje u inostranstvo. Zasad nije ništa preduzeto u tom pogledu.

7. Citostatici


Takođe, Ministarstvo zdravlja centralizovalo je javne nabavke, zbog čega je u više navrata došlo do nestašica lekova, usled čega su teško oboleli bili prinuđeni da se leče uz pomoć donacija, a ne zahvaljujući državi. Najdrastičnija je bila nestašica citostatika, zbog koje je zimus mnogo pacijenata, među kojima i dece, ostavljeno na milost i nemilost sudbini i sopstvenoj snalažljivosti.

8. Nalog da se umanji vrednost Elektrovojvodine


Ministarka energetike Zorana Mihajlović dugo je insistirala na restrukturiranju „Srbijagasa“. Sve je utihnulo kad su mediji objavili da su ruski zvaničnici od Ivice Dačića i Aleksandra Vučića prilikom posete Moskvi tražili da se ne dozvoli reorganizacija „Srbijagasa“ jer to, po njihovom mišljenju, ugrožava projekat izgradnje gasovoda Južni tok. U javnosti se pominjala i privatizacija EPS-a, a generalni direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević izjavio je u martu kako je dobio „nalog“ da na osnovu poslednjeg popisa imovine Elektrovojvodine ima obavezu da tu imovinu umanji za 18,63 odsto. LSV je tražila od njega da kaže od koga je takav nalog stigao, ali odgovora nije bilo.

9. Bačevićev san: Kanal do Soluna

Podsetimo i na ministra Milana Bačevića i njegovu fiks-ideju izgradnje kanala do Soluna, te pravdanje najave eksploatacije nikla. Ipak, za Vojvodinu je najopasnija činjenica da je njegovo ministarstvo odobrilo NIS-u da još deset godina plaća rudnu rentu od tri odsto, iako se po zakonu od prošle godine naplaćuju više rente, a NIS je u međuvremenu ispunio uslove iz energetskog sporazuma koji su bili ograničenje za podizanje tog nameta.
10. Ministar u šetnji s „Obrazom“
Ministar pravde Nikola Selaković u decembru prošle godine svojim prisustvom je podržao protest studenata protiv haških presuda Haradinaju, Gotovini i Markaču, kom su prisustvovale i ekstremno desničarske organizacije „1389“ i „Obraz“ (u tom momentu zabranjen pola godine).

 

Mrkonjić afermajstor


Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić bio je akter više afera. Pored već standardnog nepoštovanja rokova izgradnje i njihovog stalnog pomeranja, zamerano mu je i da je narodnoj pevačici Ani Bekuti nameštao tezge koje su plaćane iz budžeta, a zauzvrat opštinama obećavao izgradnju puteva. Njen koncert u Aleksandrovcu plaćen je tri miliona dinara, i to novcem Centra za socijalni rad. Takođe, Mrkonjić nije smenio direktora JP Putevi Srbije Zorana Drobnjaka, koji je nakon dve teške saobraćajne nesreće na deonici autoputa Beograd– Subotica izjavio da bi betonske stubove ofarbane u crveno-belo video i „ćorav vozač“, iako je to izazvalo revolt javnosti, nakon čega se Drobnjak čak i izvinio. Takođe, Putevi Srbije ne plaćaju PDV od 2008. godine, usled čega je dug državi dostigao 25 milijardi dinara! Zbog toga je to preduzeće čak najavljivalo i poskupljenje putarine za 20 odsto, što mu ipak nije dozvoljeno. Na kraju, Skupština Srbije, uprkos protivljenju opozicije, usvojila je prošle nedelje zakon o pretvaranju duga Puteva Srbije u javni dug. Mrkonjić je bio akter i neprijatnog susreta sa vladikom Filaretom, koji je protekao uz međusobne psovke i uvrede.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...