Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDeklaraciju u udžbenike!

NOVI SAD – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Karolj Čizik bili su i ove godine, kao i prošle – jedini državni funkcioneri iz Srbije u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice gde je 11. jula obeležena 18. godišnjica od stravičnog zločina kad je u tom mestu ubijeno više od 8.000 muslimana.

Nije potrebna pozivnica

Olena Papuga za Slobodnu Vojvodinu podseća da ligaši godinama odlaze u Srebrenicu i najavljuje da će svake godine neko odlaziti da bar tako oda počast stradalima.
– Kao i dosad, mi smo bili jedini predstavnici Srbije i treba da se zapitamo zašto je to tako. Pozivnicu nismo dobili, kao što je niko i ne dobija. Da bi neko prisustvovao obeležavanju godišnjici stradanja srebreničkih žrtava, dovoljno je samo da se prijavi Memorijalnom centru – istakla je Olena Papuga i dodala da je komemoraciji prisustvovao velik broj predstavnika ambasada iz celog sveta, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Srbija da se suoči sa prošlošću


– Da u Srbiji nije izostala lustracija, danas bismo sigurno znali ko su bili nalogodavci i inspiratori genocida u Srebrenici. Najstrašnijeg zločina i masakra kakav se u Evropi nije dogodio od Drugog svetskog rata – saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine i pozvala sve poslanike i državne funkcionere da bar 11. jula, na godišnjicu stradanja 8.000 srebreničkih žrtava, iz poštovanja prema njima, ne polemišu da li je u Srebrenici bilo genocida ili zločina i da bar tog dana prihvate da je Međunarodni sud pravde to definisao kao genocid.
– Pune 23 godine LSV insistira da se Srbija suoči sa svojom prošlošću i sa zločinima koji su činjeni u njeno ime jer smatramo da je to jedini dobar put u pravcu istinskog pomirenja u regionu – napominje se u saopštenju.

Deklaracija da uđe u udžbenike


Istaknuto je da je, pre nego što je 2010. godine Narodna skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici, Liga triput podnosila takve deklaracije. Prvu krajem juna 2005. godine u Skupštini Vojvodine, narednu u Skupštini Srbije marta 2007. godine, a zatim i jednu rezoluciju januara 2009. godine. LSV je apelovala na sve nadležne institucije i funkcionere da Deklaraciju o Srebrenici koju je parlament usvojio 2010. godine uvrste u udžbenike i nastavni program škola u Srbiji.
– Kada je 2005. godine Bojan Kostreš odao poštu žrtvama u Srebrenici, kao tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine i prvi državni funkcioner ove zemlje koji je otišao u Potočare, na vencu koji je položio pisalo je: „Da se ne zaboravi, da se ne ponovi“. Sigurni smo i da se, bude li Deklaracija u udžbenicima, takva strahota neće zaboraviti i neće ponoviti – zaključeno je u saopštenju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...