Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMaćehinski odnos Vlade Srbije prema Vojvodini

BEOGRAD – Nakon gotovo šest meseci svakodnevnog medijskog pritiska, nagađanja i spekulacija o budućim kadrovima, izbacivanja URS-a, te povremenih senzacionalnih saznanja o mogućim vanrednim izborima umesto rekonstrukcije, u ponedeljak, 2. septembra, sat pred ponoć, izabran je rekonstruisani kabinet Ivice Dačića. Poslanici LSV nisu podržali nov Dačićev kabinet, a kako su u više navrata isticali tokom skupštinskih rasprava, osnovni razlog za to je odnos Vlade Srbije prema Vojvodini, koji je suprotan onom kakav je Dačić najavio u ekspozeu prilikom stupanja na dužnost 2012.

Sve vojvođansko je uništeno
ili prebačeno za Beograd


– Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da glasa za predloge Vlade Srbije koji su u cilju ispunjenja programa LSV, a to su dalje evropske integracije, i podržaće politiku prema Kosovu koja je u duhu Briselskog sporazuma, kao i poboljšanja odnosa sa susedima u regionu – rekao je u intervjuu za „Blic“ zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš. – Izuzev toga, LSV u ovom momentu nema nijedan razlog da podržava vladu koju predvodi Ivica Dačić. Nismo zadovoljni rezultatima koji su postignuti u prethodnih godinu dana. Naročito nam je problematična činjenica da AP Vojvodina i njena administracija ne da nemaju podršku republičke administracije nego postoje opstrukcije na svakom mestu kada je to moguće. Ništa drugo, ako nije u cilju ispunjenja programa LSV, ne može da dobije našu podršku i zbog toga će se ubuduće Liga ponašati kao opoziciona stranka prema vladi – predočio je Kostreš. Poslanička grupa LSV zamerila je u parlamentu Dačiću i njegovim ministrima da je u prethodnih 13 meseci sve što je vojvođansko i što se odnosi na Vojvodinu na neki način ili uništeno ili premešteno u Beograd, a Kostreš je u intervjuu „Dnevniku“ poručio i da će vlada, ako nastavi da se ponaša prema Vojvodini kao prema okupiranoj teritoriji i ako bude radila na uništavanju vojvođanskih institucija i vojvođanske autonomije uopšte, imati žestokog protivnika u LSV.
– SNS je prvu godinu potrošio na usklađivanje lokalnih vlasti s republičkom, na to da poruši već uspostavljene lokalne koalicije i da one postanu pandan Vladi Srbije. Ako se i u narednoj godini republička vlada bude bavila rušenjem pokrajinske administracije, sigurno će doći do zatezanja i ovako nekvalitetnih odnosa između pokrajine i republike – istakao je Kostreš.

Pogoršanje bezbednosne situacije

On je upozorio na pogoršanje bezbednosne situacije u Vojvodini podsetivši na zalaganja LSV za formiranje vojvođanske uprave policije. Kostreš je ponovio da tu nije reč o paralelnim policijskim snagama, nego da se u skladu s postojećim i važećim zakonom o vladi predloži reorganizacija MUP-a i time formira nova policijska uprava. – Ta policijska uprava u Vojvodini možda bi rešila situaciju u kojoj se danas nalaze ljudi, a to je da se u sve više mesta organizuju nekakva dežurstva, noćne straže da bi se sprečile pljačke useva, krađe po kućama, salašima i da bi se sprečilo otimanje – istakao je Kostreš. – Ako to nije interes Beograda, napravite policijsku upravu koja će se time baviti – poručio je on.

Katastrofa do katastrofe

Zamenik predsednika poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić tokom rasprave o rekonstrukciji vlade ukazao je na katastrofalan položaj Vojvodine.
– Svedoci smo toga da je poljoprivreda u katastrofalnom stanju, u protivnom ne bi imali paore koji pokušavaju da se prokrijumčare u Beograd. Infrastruktura se raspada i obećavaju se nekakvi Potemkinovi tuneli ispod Fruške gore, a u međuvremenu šleperi sleću ljudima u dvorišta, pa su građani prinuđeni da se samoorganizuju i blokiraju puteve. Nezaposlenost je skoro 30 posto, pokušava se ukidanje svega što ima predznak vojvođansko – od Elektrovojvodine do Vojvođanske akademije nauka i Radio-televizije Vojvodine. Sedam odsto iz budžeta ne bih više ni da spominjem, s obzirom na to da ponovo nije ispoštovan ni taj minimum. Od najrazvijenijeg regiona bivše Jugoslavije danas smo najmanje razvijen region Srbije – zaključio je Stojšić.

Beograd na vodi, a država pod vodom

Narodni poslanik LSV istakao je da se slaže s premijerom Ivicom Dačićem, koji je u svom ekspozeu rekao da bi trebalo da se smanji nivo nerazvijenosti među regionima u zemlji, da treba svi da se ravnomerno razvijaju, ali da to ne sme biti tako da svi budu siromašniji. On je istakao da je „Beograd na vodi“ sigurno dobar projekat, ali da je ostatak Srbije pod vodom, te bi i ostale sredine van Beograda trebale da dobiju adekvatan nivo pažnje.

Iz ekspozea Ivice Dačića, 26. jula 2012.

„Vlada Republike Srbije će poštovati dostignuti stepen autonomije Autonomne Pokrajine Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom Autonomne Pokrajine Vojvodine. Vlada Republike Srbije nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije. U tom smislu će Vlada Republike Srbije sarađivati sa pokrajinskim organima vlasti protiveći se svim ekstremnim stavovima bilo da je reč o zahtevima za ukidanje autonomije, bilo da je reč o pretnjama internacionalizacijom pitanja autonomije Vojvodine, jer ona od strane ove Vlade Srbije neće biti ugrožena“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...