Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comStop godišnjoj registraciji traktora

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je inicijativu kojom će od Vlade Srbije tražiti da hitno ukine odredbu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na osnovu koje su poljoprivrednici obavezni da svake godine registruju traktore i ostala poljoprivredna vozila. Širom Vojvodine, ligašice I ligaši prikupljaju potpise podrške ovoj inicijativi.
Podsetimo, poljoprivrednici su do sada traktore registrovali kao radnu mašinu, poput bagera ili buldožera, trajnom registracijom, a oni koji su želeli da učestvuju u saobraćaju svake godine su morali da overavaju karton o tehničkoj ispravnosti, što je koštalo oko 800 dinara.

Traktor nije luksuz,
nego sredstvo za rad


Portparolka LSV Aleksandra Jerkov je na konferenciji za novinare, poručila da traktori nisu luksuz niti prevozno sredstvo poput automobila, već osnovno sredstvo za rad, pa se ni njihova registracija ne može tretirati kao registracija automobila i meriti po „kubikaži“. Ona je napomenula i da LSV nije protiv toga da se i  dalje redovno, godišnje obavljaju tehnički pregledi traktora, kao što je bio slučaj i do sada.
– Zbog toga mi u više od 200 vojvođanskih mesta kroz  razgovor sa poljoprivrednicima tražimo njihovu podršku za skidanje ovog dodatnog troška – navela je Jerkova, dodajući da će zatim inicijativa sa potpisima biti odneta u Ministarstvo poljoprivrede i u MUP, koji je nadležan za registraciju vozila. Jerkova je podsetila i da su poljoprivrednici u veoma lošem položaju uprkos najavama privrednika i zvaničnika vlade da je poljoprivreda jedna od šansi da Srbija izađe iz krize.

Pomoći poljoprivrednicima

– Poljoprivrednici u Srbiji dobijaju mnogo manje subvencije nego poljoprivrednici u zemljama u regionu, što rezultira manjom produktivnošću i lošijim uslovima rada. Situacija je takva da svake godine imamo sve manje i manje registrovanih poljoprivrednih domaćinstava i smatramo da bi ovaj dodatni namet doveo do pogoršanja loše situacije i prouzrokovao još veće smanjenje broja poljoprivrednih domaćinstava – upozorila je Aleksandra Jerkov. – Procena je da naši poljoprivrednici poseduju oko 64.000 traktora, koji rade u 242.000 registorvanih poljoprivrednih domaćinstava i smatramo da ovaj namet koji državi ne obezbeđuje mnogo priliva u budžet, a poljoprivrednicima predstavlja zaista veliki trošak, mora i može da bude ukinut – navela je Jerkova.

Na traktoru sa dve prikolice uštedeli bi 20.000 dinara!


Predsednik udruženja poljoprivrednika ''Paori'' iz Crepaje Miroslav Grubanov, ocenio je za Slobodnu Vojvodinu inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine kao odličnu, budući da bi se njeno usvajanje značajno odrazilo na budžet zemljoradnika. A ta sredstva bi paori mogli da ulože u kvalitetniju proizvodnju.

– Ako imaš traktor i dve prikolice, uštedećeš oko 20.000 dinara, budući da je za registraciju po prikolici potrebno oko 6.000 dinara, a za traktor oko 10.000 – istakao je Grubanov. On je dodao da je ova inicijativa najbolji pokazatelj da se poljoprivredi i zemljoradnicima značajno može pomoći bez dodatnog izdvajanja novca, dobrim zakonima.

– Ali bitno je i poštovati te zakone, a ne samo da budu mrtvo slovo na papiru. Liga je dobro počela, samo neka tako nastavi – zaključio je Grubanov.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...