Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV neće biti alibi ni glasačka mašina bilo kome

NOVI SAD – Nismo mi ni za ove, nismo ni za one, mi smo za građane Vojvodine i za naš program – rekao je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš odgovarajući po ko zna koji put u proteklih petnaest dana na pitanja da se Liga izjasni da li je za saradnju sa SNS ili s Demokratskom strankom. – DS i SNS imaju relativno bliske stavove prema Vojvodini, samo što demokrate malo lepše pričaju o vojvođanskoj autonomiji. Svaki put kad odu u opoziciju, onda se sete da Vojvodini treba veća autonomija – rekao jer Kostreš. Podsetimo, ulje na vatru medijskoj halabuci da će LSV i SVM srušiti pokrajinsku vlast i zajedno ili pojedinačno ući u koaliciju sa SNS dolilo je još jedno iznenađenje koalicionih partnera od strane DS. Ovoga puta LSV i SVM je iznenadio pokrajinski premijer Bojan Pajtić, koji je, početkom oktobra, obelodanio da je Vlada Vojvodine pripremila Nacrt zakona o finansiranju nadležnosti pokrajine. Naravno, ni LSV ni SVM nisu bile konsultovane o tom nacrtu.

Nije prvi put

I to nije prvi put. Tako je bilo i u aprilu s Deklaracijom o ustavnom položaju Vojvodine u Srbiji, kad je tekst donet na pokrajinsku vladu bez konsultacija. Kriza je okončana nakon što je tekst usvojen s dopunama na kojima je Liga insistirala. Ali, to nije sve. Nakon što je najpre pokrajinski parlament na predlog Vlade Vojvodine usvojio Odluku o dokapitalizaciji Razvojne banke Vojvodine u iznosu od 15 milijardi dinara, pokrajinska vlada odustaje od te odluke bez obrazloženja. Pred Skupštinom Vojvodine je zatim iskrsnuo predlog u vezi s gašenjem RBV i uspostavljanjem Razvojnog fonda APV. Tek, pošto nije dobila objašnjenja o tim potezima i poslovanju RBV, Liga za to nije glasala. Ovih dana, bez konsultacija u okviru koalicije, na dnevnom redu našao se i izbor javnog pravobranioca. LSV opet nije glasala za taj predlog.

Šta je vest?


I dok je u januaru bilo normalno i ne neka naročita vest da lider DS Dragan Đilas hvali Aleksandra Vučića, njegovu energiju i borbu protiv korupcije, da ga zatim Vuk Drašković poredi s apostolom Pavlom, a Goran Vesić povezuje s pomaganjem Otporu, činjenica da je Nenad Čanak odgovarajući na pitanje novinara rekao za lidera SNS da je ozbiljan čovek i političar odmah je protumačena na najrazličitije načine. Čak su pojedini mediji odmah pronašli i funkcionerku Lige koja je ušla u vladu (?!). Danima su zatim jedne po jedne novine koje su objavile tu neistinu objavljivale demantije jer je prava istina da je dotična odavno otišla iz Lige, i to u DS, a zatim u još neku stranku pride. Ipak, naglabanja o vanrednim pokrajinskim izborima nisu prestala.

Skupiti snagu i prevazići probleme

Zamenik predsednika LSV upozorio je da su odnosi u vladajućoj koaliciji u AP Vojvodini, naročito međuljudski, veoma u loši po LSV i da je potrebno skupiti dovoljno snage i pameti da se problemi prevaziđu i nastavi dalje. Isticao je i da je Liga godinu dana upozoravala na stvari s kojima se ne slaže i da ništa od dogovorenog prilikom stvaranja aktuelne vladajuće koalicije još nije rešeno. „Ako ne bude postojala mogućnost da se prevaziđu problemi i pronađe rešenje za nesporazume“, govorio je Kostreš, „Liga će se dalje o tome izjašnjavati i razmišljati, a u tom slučaju nije isključeno da u jednom momentu možda napusti koaliciju“. Ali uvek je podvlačio da probleme u koaliciji treba rešavati.
Možda najbolju ilustraciju potrebe za boljim odnosom u koaliciji Bojan Kostreš je dao gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ na RTV. Zamenik predsednika LSV tom prilikom je predočio da se uvek kad se Liga pobuni zbog toga što je dovedena pred svršen čin postavi pitanje da li će izdati Demokratsku stranku i sruši Bojana Pajtića?
– Da hoćemo, mi bismo ga srušili. Šta vi mislite, kad bi Liga izašla iz vlasti, da se vlast pokrajinska ne bi srušila kao kula od karata? Je l’ stvarno neko misli da je vojvođanska vlast toliko stabilna? – zapitao je on, a opasku da je Pajtić nedavno rekao da pokrajinska vlast nikad nije bila čvršća Kostreš je ocenio da je to ubeđenje pokrajinskog premijera.
– I Đilas je bio toliko ubeđen da mu niko ništa ne može, pa smo videli – rekao je Kostreš ističući da Liga neće biti ni alibi ni glasačka mašina ni Demokratskoj stranci niti bilo kome drugom.

Nada u dogovor


Bojan Kostreš je jasno rekao i da je u ovom trenutku prioritet Lige poboljšanje odnosa i rešavanje nagomilanih problema. Upitan da prokomentariše zahteve SNS za smenom pokrajinske vlasti, Kostreš je odgovorio i da je posao opozicije da kritikuje vlast, ali da za vanredne izbore u Vojvodini moraju da postoje razlozi, te da ih Liga u ovom trenutku ne vidi. I, da bi možda lakše mogao da pogodi sedmicu na Lotou nego – kada će u Vojvodini i Srbiji biti izbori. Pa ipak, pojedini mediji su i dalje nesmanjenom žestinom izveštavali pozivajući se na “pouzdane izvore” kako LSV napušta koaliciju i ruši Pajtića I pokrajinsku vladu, a Bojan Kostreš je iz dana u dan, isticao da ne razume zbog čega se stalno i iznova poteže to pitanje? Slučajno ili ne, u čitavoj medijskoj halabuci oko toga da li Liga ruši pokrajinsku vlast, nekako se zaboravilo kako je do krize došlo: da je Nacrt zakona o finansiranju nadležnosti napravljen u organizaciji DS bez Lige i SVM. Tek, dobra vest je da je ovih dana predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin pozvao na razgovore o problemima koji opterećuju saradnju u koaliciji. – Iskreno se nadam da je to potreba i Demokratske stranke da sednemo, da razgovaramo i da rešimo probleme – rekao je Kostreš.

Pet godina kašnjenja


Ustavnim zakonom o sprovođenju Ustava Srbije predviđeno je da zakon o finansiranju APV bude donet do kraja 2008. godine. Nakon četiri godine ćutanja, po dogovoru Mlađana Dinkića i Bojana Pajtića s kraja prošle godine, zakon o finansiranju trebalo je da bude predložen do kraja juna 2013. godine. Međutim, Dinkić je sastanak radne grupe zakazan tim povodom za april odložio „dok se ne smire političke strasti“ oko Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine (tada je veći deo stranaka s kojima je URS bio u koaliciji u republičkoj vladi pokušavao da izvede reprizu jogurt revolucije). Krajem jula Dinkić je ponovo odložio sastanak Radne grupe. Ovaj put – zbog rekonstrukcije vlade, kad je i sam rekonstruisan. Međutim, iako nije bio u stanju da godinu dana pokrene radnu grupu koja bi izradila taj zakon – Dinkić je početkom oktobra u Novom Sadu izjavio da URS ima pripremljen nacrt zakonskog predloga o finansiranju Vojvodine i da je spreman da o njemu razgovara s predstavnicima pokrajine i drugima, kao i da „svesrdno pomogne u donošenju tog važnog zakona“?!
Republika duguje milijardu evra!
Republika Srbija je, uprkos jasnoj odredbi Ustava, budžet AP Vojvodine svake godine, od 2006. pa do danas, zakidala za određena sredstva, da bi taj dug, zaključno s prošlom godinom, dostigao oko 115 milijardi dinara, odnosno gotovo dva godišnja budžeta pokrajine. Bojan Pajtić je, gostujući na RTV 1. oktobra, dodao da u tom trenutku samo za ovu godinu republika Vojvodini duguje više od 30 milijardi po osnovu Ustava. Dakle, zbirna računica se kreće negde između 130 i 145 milijardi dinara, odnosno više od milijardu evra po trenutnom kursu. Za taj novac mogli smo kupiti dva NIS-a i da nam ostane sto miliona evra!

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...