Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com



Građani trpe da bi se pomagala gubitaška javna preduzeća?!

BEOGRAD/NOVI SAD – Zbog najnovijih mera koje je ministar finansija Lazar Krstić spektakularno predstavio na otvorenoj sednici vlade, poskupeće hleb, mleko, meso, komunalne usluge, računarska oprema i još mnogo toga. I dok ministar tvrdi da će potrošačka korpa biti skuplja za svega 450 dinara, udruženja potrošača ga uveliko demantuju. Istovremeno, plate lekara, prosvetara i policajaca biće niže. Niko, međutim – primećuje predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev – ne pominje javna preduzeća i potrebu da se jednom za svagda reši pitanje subvencionisanja gubitaša.
Naime dok država što solidarnim porezom što najavljenim povećanjem PDV-a i još nekim merama poput suzbijanja sive ekonomije i jeftinijeg zaduživanja planira da uštedi 850 miliona evra godišnje, prema rečima Pavla Petrovića iz Fiskalnog saveta Srbije, namera je da oko 300 miliona evra ide na subvencije Srbijagasu i Smederevskoj železari. – Kako se moglo čuti u Utisku nedelje, dugovi Srbijagasa iznose 1,3 milijarde evra. Pa kako onda govoriti o nekakvoj uštedi na račun građana, ako to preduzeće u ovom trenutku planira nova zaduživanja – pita Jakovljev i dodaje da je to tek vrh ledenog brega među zamerkama na račun antikriznih mera Vlade Srbije.
Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš najavio je da će LSV izaći i s konkretnim predlozima u vezi s ekonomskim problemima u zemlji. On je ocenio da su pomenute antikrizne mere Vlade Srbije „blede i neočekivano loše".
– Ako je zbog ovog Vlada Srbije rekonstruisana, onda nije ni trebalo da se rekonstruiše. LSV neće podržati te mere, niti vidimo da će one imati neki spektakularan rezultat – rekao je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...