Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Vojvodini godišnje 17.000 rođenih beba, a 100.000 abortusa!

NOVI SAD – Prema zvaničnim podacima, u Vojvodini na 17.000 novorođenčadi dolazi oko 50.000 namernih prekida trudnoće. Međutim, nezvanični podaci kažu da se godišnje u Vojvodini obavi oko 100.000 abortusa! To znači da na jedno novorođeno dete dolazi šest abortusa. Tome treba dodati i podatak da između 16 i 18 odsto mladih bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je često posledica namernih prekida trudnoće i polno prenosivih bolesti. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu za Slobodnu Vojvodinu kaže da je takva crna statistika bila povod da se u deset vojvođanskih škola uvedu časovi zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju kako bi se ove brojke svele na minimum.

Pohvale stižu sa svih strana

Uvođenje oglednog predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, poznatijeg kao seksualno obrazovanje, u deset vojvođanskih škola odjeknulo je u čitavoj Srbiji, ali i regionu. Svi se sada trude da „prepišu“ recept jer se za te časove traži stolica više, učenici ne kasne i ne beže s te nastave. Đaci i predavači stvorili su krug poverenja, pa se o seksualnim odnosima, reproduktivnom zdravlju i trudnoći govori bez stida. Veliki uspeh pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu pozdravio je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, koji je sa sekretarkom Čobanu prisustvovao prvom času zdravstvenog vaspitanja u Bečeju, a ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je za „Blic“ da će nastava iz seksualnog vaspitanja od naredne školske godine početi u svim srednjim školama u Srbiji. Direktorka Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević istakla je da seksualna edukacija treba da se uvede u petom razredu osnovne škole jer se Srbija, s jedne strane, suočava s niskom stopom rađanja, a s druge strane, imamo velik broj neželjenih trudnoća. Prema njenim rečima, u Srbiji je adolescentskih trudnoća najmanje 50 na hiljadu devojaka, a naša zemlja ima najveću stopu abortusa u Evropskoj uniji.

Preteći komentari

S druge strane, uvođenje novog predmeta kritikovale su organizacije koje se protive svemu što doprinosi tome da se Srbija modernizuje i postane evropska zemlja – „Dveri“, „Obraz“ i Demokratska stranka Srbije. Oni zameraju što se u udžbeniku koji prati ovaj predmet nalazi odeljak o homoseksualnosti, ocenjujući da se ovom knjigom promoviše homoseksualizam, zbog čega su i zatražili ostavku Marinike Čobanu s mesta pokrajinske sekretarke. Nakon takvih istupa, na tzv. ekstremno desničarskim sajtovima pojavili su se komentari koji propagiraju mržnju i nasilje prema autorima udžbenika. Tako su posetioci tih sajtova, uglavnom preko svojih profila na Fejsbuku, pod punim imenom i prezimenom pisali da „autorke treba ošišati na ćelavo, posuti katranom i perjem...“, da ih treba „sravniti sa zemljom i spaliti sa sve knjigama“, a onome ko je odobrio štampanje udžbenika „polomiti ruke i noge“.

Od stručnjaka stigla samo podrška

Međutim, Marinika Čobanu ističe da se na projektu uvođenja zdravstvenog vaspitanja radilo gotovo godinu dana i da su u radnoj grupi, koja je pisala i udžbenik, bili eminentni ginekolozi, psiholozi, epidemiolozi i urolozi. Kako kaže, pre bilo kakvog komentarisanja trebalo bi da svako prvo pročita taj udžbenik. Prema njenim rečima, prvi deo udžbenika odnosi se na ljudska prava i slobode, rodna, polna i seksualna prava. Taj deo je posvećen osvešćivanju i podizanju nivoa svesti dece.
U poglavlju o seksualnosti čoveka objašnjava se kako nastaje homoseksualnost, a autori se pozivaju na Svetsku zdravstvenu organizaciju koja je homoseksualnost skinula s liste bolesti.
– Nismo dobili nijedan negativan komentar od stručnih ljudi, lekara, urologa, psihologa, epidemiologa, već smo, naprotiv, dobili podršku. U udžbeniku su činjenice i konstatacije mnogo pametnijih ljudi i od mene i od DSS-a, koji su do tih zaključaka došli nakon godina izučavanja. Ko smo mi da to dovodimo u pitanje? – upitala je Marinika Čobanu.

U Vojvodini godišnje
300 žena oboli od HPV virusa


– Veliki broj abortusa je često posledica maloletničkih trudnoća i nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i potrebe da se ona koriste. S druge strane, Srbija je već decenijma u samom vrhu evropskih zemalja sa najvišom stopom smrtnosti od raka grlića materice. Samo u Vojvodini godišnje od te bolesti oboli oko 300 žena, a umre više od 150. Jedan od uzročnika raka grlića materice je humanog papiloma virusa, koji se dobija polnim putem – kaže Marinika Čobanu za Slobodnu Vojvodinu. Ona dodaje da je znanje učenika upravo o polno prenosivim bolestima veoma malo, što je i pokazalo istraživanje koje je rađeno na samom početku projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Učenici su znali da ta oboljenja postoje i da su opasna, ali nisu znali kako se prenose, tretiraju... Zbog toga je važan deo udžbenika zdravstvenog vaspitanja posvećen upravo toj temi.

Kako se u Evropi odnose prema
seksualnom obrazovanju


U Švajcarskoj su prvi časovi seksualnog vaspitanja za devojke u srednjoj školi organizovani još 1926. godine u Ženevi, a kao obavezan predmet uveden je u svim školama 1950. godine, objavila je „Politika“. Američko Ministarstvo zdravlja 1940. „snažno je preporučilo“ da se uvede seksualno vaspitanje u škole jer za to postoji „urgentna potreba“. Danas se ti časovi razlikuju od države do države. U Švedskoj od 1956. mlađi osnovci slušaju taj predmet, u Nemačkoj je deo školskog programa već 43 godine, a u Francuskoj od 1973. za učenike osmog i devetog razreda.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...