Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSraman odnos prema spomenicima iz NOB-a

NOVI SAD – Sraman odnos prema spomenicima iz Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji traje već godinama, a na to je 2. oktobra, prilikom obeležavanja Dana oslobođenja Zrenjanina, ukazao i poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Aleksandar Marton. On je, predvodeći delegaciju LSV koja je položila venac na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu povodom 69. godina od oslobođenja Zrenjanina od fašističke okupacije, istakao da je to datum kad se mora podsetiti na hiljade onih koji su dali živote u borbi protiv fašističkog zla.
– Nažalost, danas, 69 godina kasnije, bledi sećanje na ovaj dan. Uspomena nestaje i Narodnooslobodilačka borba odlazi u zaborav – istakao je Marton. On je dodao da je sramotan odnos, ne samo Zrenjanina već i cele Srbije, prema spomenicima iz perioda NOB-a jer je velik broj njih uništen ili zapušten.

Marginalizovani antifašizam

Da je odnos prema nasleđu NOB-a, uključujući i spomenike iz tog perioda, sramotan slaže se i istoričar Milivoj Bešlin, koji za Slobodnu Vojvodinu ukazuje na to da su spomenici dugovečniji što su dominantne vrednosti u društvu trajnije. Međutim, spomenici NOB-a na čitavom postjugoslovenskom prostoru dele sudbinu jugoslovenskog antifašizma, koji su proslavljali, a koji je, prema njegovim rečima, marginalizovan, osporen i oklevetan od desničarskih i nacionalističkih revizionista, zbog čega su i spomenici podignuti u njegovu čast srušeni, planski zapušteni i često izloženi poruzi.
– Naše društvo zasnovano na sveprožimajućoj nacionalističkoj ideologiji i na neoliberalnom konceptu ekonomije ne vidi antifašizam i vrednosti socijalne pravde, promovisane u jugoslovenskoj revoluciji, kao poželjne. Većina idejnih „predaka“ nacionalista završila je rat 1945. na strani sila Osovine i oni se zbog toga nerado sećaju i Drugog svetskog rata i antifašizma. A kriminalizacijom jugoslovenskog antifašizma potrebno je ne samo osloboditi pretke od stigme kolaboracije i zločina nego i promovisati neke drugačije vrednosti u današnjem društvu – navodi Bešlin. On dodaje da su spomenici samo objekat u tom prevrednovanju našeg društva.

Vojvodina posebno ugrožena

Bešlin upozorava da su ti procesi posebno štetni i destruktivni u Vojvodini, koja je imala snažan i proslavljen Narodnooslobodilački pokret i koja je zahvaljujući njemu iz rata izašla kao zasebna teritorijalno-politička jedinica – autonomija sa širokim ovlašćenjima.
– Nebriga, rušenje i skrnavljenje spomenika NOB-a u Vojvodini imaju za cilj osporavanje ne samo vrednosti antifašizma i nacionalne ravnopravnosti nego i destrukciju temelja autonomije, pa i same Vojvodine kao istorijske pokrajine – rekao je Bešlin. On upozorava da se odnos prema obeležjima jugoslovenskog antifašizma u skorije vreme teško može promeniti jer su, kako kaže, spomenici samo objekti u promovisanju vrednosti kojih društvo želi i hoće da se seća iz prošlosti.
– Dok su kod nas dominantne nacionalističke ideologije, nacionalne omraze, kultura nasilja; dok kod nas pretrajava model nekažnjivosti zločina i diskriminacije, dok se novosadske ulice u novinskim izveštajima svakodnevno pretvaraju u Bronks, potpuno je očekivano da su spomenici koji simbolišu neko drugo vreme i neke drugačije vrednosti „nepoželjni“ i samim tim na meti vandala i desničarskih ekstremista – ocenio je Bešlin.

Očistili Tozin grob


Omladinci LSV Novi Sad očistili su u julu ove godine grobno mesto na Almaškom groblju gde je sahranjen Svetozar Marković Toza i tako odali počast tom borcu za slobodnu misao i obeležili ujedno sto godina od njegovog rođenja i 70 godina od njegove smrti. Omladinci su prethodno Tozin grob zatekli u ruiniranom stanju i zarastao u korov i svojom akcijom učinili su ono što gradski čelnici nisu našli za shodno da urade.

Krađe i zahtevi za vraćanje spomenika


Kako je RTS objavio 18. septembra, sa spomenika palim borcima Narodnooslobodilačke borbe (1941-1945) na Fruškoj gori ukradena je bronzana ploča teška oko 400 kilograma. Novosadska policija je saopštila da pretpostavlja da se krađa na Iriškom vencu – vrhu Fruške gore, 20-ak kilometara od Novog Sada, desila između 14. i 17. septembra. S druge strane, članovi Subnora iz Užica traže da se na Gradski trg vrati Titov spomenik sklonjen pre 22 godine u dvorište Narodnog muzeja u Užicu. Reč je o bronzanoj statui Josipa Broza Tita višoj od četiri metra, radu vajara Frana Kršinića.

Unesko pomaže


Hrvatski ambasador pri Unesku Ivo Goldštajn pokrenuo je nedavno inicijativu da se, nakon višegodišnje nebrige o antifašističkim spomenicima iz NOB-a, neki od njih uvrste u zaštićenu svetsku baštinu. Kako je nedavno objavio Radio Slobodna Evropa, Goldštajn je predložio da to bude zajednički poduhvat država nekadašnje SFRJ. Veliki broj antifašističkih spomen-obeležja podignutih širom bivše Jugoslavije dela su istaknutih umetnika, a akademski slikar Milivoje Štulović izjavio je za RSE da su oni postali i deo istorije arhitekture. Istoričar Milivoj Bešlin kaže da Goldštajnova inicijativa daje malu nadu da će spomenici NOB-a na postjugoslovenskom prostoru postati deo svetske kulturne baštine pod zaštitom te ugledne organizacije. „To je važna inicijativa, ali opet kažem, bez drugačijih vrednosti koje bi naše društvo negovalo nema ni drugačijeg odnosa prema spomenicima NOB-a. Ne može nas niko, pa ni Unesko, naterati da poštujemo obeležja najslavnijih stranica vlastite istorije ako mi sami nemamo tu svest“, ocenio je Bešlin.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...