Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPotrebni krediti za mlade bračne parove poljoprivrednike

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Miloš Šibul predložio je na sednici pokrajinske skupštine da bi država trebalo da oformi i kredite za mlade bračne parove poljoprivrednike.
– Odbor za poljoprivredu i Vlada AP Vojvodine trebalo bi da pošalju pismo ili depešu Ministarstvu poljoprivrede da bi i ono pomoglo da se naprave neki dodatni krediti za poljoprivredu. Ako postoje krediti za mlade bračne parove, mogu da postoje krediti i za mlade bračne parove u poljoprivredi ili za mlada gazdinstva kako bi što pre naši sugrađani mogli da stanu na pravi put – naglasio je on.

Mehanizacija stara 40 godina


Govoreći o izveštaju o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2012. godinu, Šibul je prokomentarisao da je najviše kredita, čak 130, odobreno za nabavku mehanizacije, što je među najmlađim kreditnim linijama od formiranja fonda. Kako je primetio, interesovanje poljoprivrednika za te kredite veliko je.
– Ovo nam samo govori koliko je naša mehanizacija stara, a to je 35 ili 40 godina. To je mehanizacija koja zaista zaslužuje obnovu. Kako vučene, tako i nošene mehanizacije, pa i obnovu traktora koji su zaista zastareli – napomenuo je Šibul.
On je istakao i da je od svih okruga u Vojvodini najviše kredita odobreno u Bačkoj – 168, u Banatu 98, a za poljoprivrednike u Sremu 43 kredita. Naglasio je da bi Banaćani trebali da dobiju više kredita, jer je Banat najsiromašniji deo Vojvodine, te je predložio da se organizuju zimski seminari ili da se preko medija više proprate mogućnosti kreditiranja kako bi se poljoprivrednici u ovom delu Vojvodine više obavestili i edukovali o ovom načinu unapređenju svog gazdinstva.

Nekim poljoprivrednicima zakinute subvencije


Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je u poslaničkom pitanju odgovor od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragana Glamočića zbog čega su nekim poljoprivrednicima isplaćena podsticajna sredstva za podršku ruralnom razvoju kroz investicije za proizvodnju i plasman voća, grožđa, povrća, pečuraka i cveća za 2012. godinu, a nekima nisu. Kako je rekla, reč je o subvencijama na osnovu uredbe ministarstva po kojoj poljoprivrednici, ako kupe nešto od mehanizacije ili sredstava za navodnjavanje, dobiju povrat sredstava.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...