Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Srbiji 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar!

NOVI SAD – Nakon što je Ustavni sud Srbije prošle godine stavio van snage sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji zbog olakšica u postupku legalizacije koje je predviđao, pred poslanicima Narodne skupštine našao se Predlog zakona o legalizaciji objekata. On se na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine, za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010. U tom roku su podneti zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata koji nisu upisani u katastar.
Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dragan Andrić tokom rasprave o tom zakonskom aktu ukazao je na to da je, nažalost, reč o zakonu koji je potreban samo u Srbiji, s obzirom na to da bespravna gradnja kao pojam u uređenim državama ne postoji. Kako je rekao, poslanička grupa LSV smatra da on ima niz manjkavosti, koje su pokušali da umanje podnošenjem četiri amandmana. Od toga da li će biti usvojeni ti amandmani zavisiće i podrška poslanika Lige tom zakonu.
On je ukazao i na to da je stav LSV da legalizacija objekata u Srbiji mora napokon da se okonča, ali da je poražavajuće da se kroz legalizaciju amnestiraju nečija krivična dela, na koja se nije blagovremeno reagovalo. U Republici Srbiji legalizacija traje već 20 godina, a rezultati su negativni, pa imamo više nelegalnih objekata sad nego kad je ta problematika počela da se stavlja u zakonski okvir, ocenio je poslanik LSV.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...