Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMi za Vojvodinu želimo više od platforme

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće davati apriori podršku nijednoj političkoj stranci. LSV će ubuduće podržavati projekte, bez obzira na to s čije strane dolaze, koji su u interesu građana Vojvodine i cele Srbije, i proevropskog puta Vojvodine. Jedina obaveza Lige jeste da bude odgovorna isključivo svojim članovima, građanima koji je podržavaju i dobrobiti svih građana Vojvodine. I ako se složimo o tome šta je dobro za Vojvodinu, mi ćemo podržati. Ako nije – nećemo. Više nas ne interesuju programi stranaka ni njihove velike reči, nego vrlo konkretna i oročena dela – istakao je u intervjuu za „Danas“ Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine odgovarajući na konstataciju da sigurno postoji granica koju DS ne sme preći u odnosu prema LSV i obavljanju vlasti u pokrajini a da ne naruši koalicionu saradnju s Ligom.

Država da poštuje sopstveni Ustav

Da li je Platforma o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, o kojoj je pokrajinska skupština raspravljala juče, izgladila odnose DS i LSV?
– Ne, to je projekat oko kojeg smo se okupili. Podsetiću, platforma, koju podržava 48 poslanika DS, LSV i SVM, između ostalog podrazumeva i poresku upravu Vojvodine, koja bi omogućila da Vojvodina prikuplja novac od poreza dok ne napuni svoj budžet, a onda višak prebaci Republici Srbiji. Jer republička vlast godinama krši Ustav i ne poštuje odredbu da se za Vojvodinu izdvoji najmanje sedam odsto budžeta. Dakle, ovo je način da se država stimuliše da poštuje sopstveni Ustav, ma šta ja mislio i o tom Ustavu i koliko bilo nerealno malo tih sedam odsto.
I to je za vas, rekli ste, minimum minimuma.
– Jeste, minimum minimuma na koji smo mogli pristati da bismo se time uopšte bavili, jer mi za Vojvodinu želimo mnogo više. A to je zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.
Da li je DS u pripremi platforme do kraja ostala „neviđeno arogantna“ prema LSV i SVM, kako ste nedavno rekli?
– Kada spominjem aroganciju, tu mislim na kršenje elementarnih pravila političkog bontona, odnosno situaciju da duže vreme o potezima pokrajinske vlade saznajemo iz medija, kao i naše kolege iz SVM. I onda, kada se zbog toga pobunimo, to se odmah predstavlja u javnosti kao neko naše približavanje SNS. Pazite, dakle, od nas se očekuje apriori podrška, ali predsednik DS ne nalazi za shodno da mi odgovori na telefonski poziv deset meseci.
A Vučić se javi na telefon?
– Za razliku od njega, Aleksandar Vučić mi se javio na telefon. I kada sam mu predočio stanje bezbednosti u Novom Sadu – grad je posle četiri dana dobio načelnika policije, a zatim i patrole Žandarmerije. E onda ja normalno kažem da čovek drži reč, što izazove lavinu optužbi jer – hvalim Vučića. Treba reći i da činjenica da sam se sa zamenikom predsednika DS Bojanom Pajtićem video nekoliko puta, od čega četiri puta u poslednja dva meseca, verovatno govori o pokušaju poboljšanja odnosa, koji i dalje nisu na zadovoljavajućem nivou.

Nastavak uskraćivanja


Predlogom budžeta za sledeću godinu Vojvodina će dobiti 40 milijardi dinara. Da li je to dovoljno i postoji li način da dobijete više?

– Naravno da nije ako je bilo planirano da dobije 56 milijardi. Dakle, u startu je manje za 16 milijardi. Nemojte zaboraviti da je Vojvodina kršenjem ustavne odredbe o najmanje sedam odsto već do sada zakinuta za više od milijardu evra. Pazite, to je novac za koji smo dva puta mogli da kupimo NIS, a ne da se ta vojvođanska dragocenost budzašto pokloni sa sve devet milijardi evra u rudnim bogatstvima.
Kako ocenjujete Pajtićev odnos prema vladi SNS–SPS? Zamerali ste mu, za vreme vlade DS, da nije dovoljno agresivan prema Beogradu. Da li se to promenilo?
– DS je doskora imala vertikalu vlasti od gradova i opština, pokrajinske vlade do premijera i predsednika države. Voleo bih da sam ovu energiju i poruke koje danas čujem video tada. Primera radi, zakon o finansiranju nadležnosti mogao je i onda biti donet, pa nije. Bilo je dogovoreno i da se vrati imovina VANU i RTV, što nije ispunjeno, i danas su te dve institucije u velikim problemima. I još, ne zaboravite, bilo je dogovoreno i da se Vojvodini vrati vlasništvo nad rudnikom u Kovinu, Novosadski sajam, DP Novi Sad – Gas, Petrovaradinska tvrđava...

Upodobljavanje je bumerang

Da li je u Srbiji na snazi pužuća diktatura, kao što kaže DS?
– Ne mislim da je u pitanju diktatura. Ali ako i jeste, nije na njima da to kažu. Zato što je nasilna promena lokalnih samouprava u kojima oni nisu bili u vlasti i upodobljavanje vlasti s republičkim nivoom igra koju je DS igrala u prošlosti. I sad im se vraća kao bumerang.
Rekli ste da borba protiv korupcije „šlajfuje“. Na osnovu čega to zaključujete?
– Prosto, takav utisak se stiče. Sve je bilo gromoglasno, a sada je došlo do suda.
Kada bi vas neko pitao šta Vučić, koji na vladu ima presudan uticaj, može da uradi za Vojvodinu, koje tri najvažnije stvari biste rekli?
– Ne bih rekao ništa. Oni koje smo podržavali, verujući da mogu nešto da učine, to nisu učinili, pa ću sačekati s komentarom.
S obzirom na to da Vučića smatrate čovekom od reči, ako bi vam dao reč i garancije da će tri vaša prioriteta biti ispunjena, da li biste ušli sa SNS u koaliciju posle narednih izbora bilo u republici, bilo u Vojvodini?
– Neću da konstruišem šta bi bilo ako bi i kada bi neko nešto možda. Trenutno ne vidim LSV u koaliciji sa SNS.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...