Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPromeniti kompletan izborni sistem

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za promenu izbornih zakona na svim nivoima jer aktuelno izborno zakonodavstvo ne odslikava na najbolji i najpravedniji način političke odnose u našem društvu, bilo da je reč o lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou, a istovremeno se zalaže i za direktan izbor gradonačelnika – poručio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru 15 . novembra. On je pojasnio da se LSV zalaže za to da na republičkim izborima, umesto jedne izborne jedinice treba da postoji pet, od kojih bi četiri bile formirane po regionima, dok bi peta obuhvatila sve preostale građane upisane u birački spisak.

Pet izbornih jedinica u Srbiji

– Jedna bi svakako bila teritorija AP Vojvodine i, srazmerno broju birača, ta izborna jedinica trebalo bi da ima oko 65 poslanika. Grad Beograd bi trebalo da ima, srazmerno broju birača, 55 poslanika, a ne današnjih 89. Centralni deo Srbije mogao bi biti podeljen na dve izborne jedinice – jedna koja bi obuhvatala istočnu Srbiju i jedna koja bi obuhvatala zapadnu Srbiju, a peta izborna jedinica mogla bi obuhvatati birače koji su upisani u biračke spiskove u Srbiji, a ne nalaze se na teritoriji ovih ranije pomenutih biračkih jedinica – naveo je Kostreš. Kada je reč o izbornom sistemu za pokrajinske izbore, Kostreš je rekao da Vojvodina treba da bude jedna izborna jedinica, da postoji cenzus od pet odsto i da bude primenjen čist proporcionalni izborni sistem.

Direktan izbor gradonačelnika

Govoreći o lokalnim izborima, Kostreš je naveo da se LSV zalaže za direktan izbor gradonačelnika jer je dobro kad građani znaju koga biraju, a i u tom slučaju je promena vlasti mnogo teža. On je dodao i da treba ukinuti zaključane izborne liste, koje je okarakterisao kao pogrešne i nefunkcionalne. Kostreš je najavio da će LSV o svom predlogu razgovarati s partijama u parlamentu, i to najpre s onim u kojima je u višegodišnjoj koaliciji, poput Demokratske stranke, ali i sa dve najveće partije vladajuće koalicije – SNS i SPS. Predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški naveo je da postoji ozbiljna disproporcija između stvarnog broja glasova i raspodele mandata u pokrajinskom parlamentu. On je kao primer naveo da je na izborima u maju prošle godine DS osvojila 20 odsto glasova, a da ima 59 mandata, dok su LSV i SPS osvojile po 11 odsto, a imaju pet puta manje poslanika u vojvođanskom parlamentu. – Čist proporcionalni sistem bio bi mnogo pravičniji i pravedniji – rekao je Bogaroški. Upozorio je i na problem trgovine glasovima, zbog čega je potrebno promeniti izborno zakonodavstvo i u delu kaznenih odredaba.

Koliko vredi čiji glas?


Predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški ukazao je i na problem veličine izbornih jedinica u kojima se biraju većinski poslanici. „Dolazimo do toga da jedan glas u Sremskim Karlovcima na pokrajinskim izborima vredi osam ili osam i po puta više nego što vredi glas u Sremskoj Mitrovici ili šest puta više nego što vredi glas u Novom Sadu. To je, dakle, situacija koja narušava neko jednako pravo glasa i jednako zastupanje građana u pokrajinskoj skupštini“, rekao je Bogaroški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...