Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNadam se da smo se razumeli: I vojvođanski eksperti da učestvuju u državnim timovima koji pregovaraju sa EU!

NOVI SAD – Autonomna Pokrajina Vojvodina trebalo bi da ima svoje predstavnike u pregovaračkim timovima koji će nastupati u procesu evrointegracija i koji će s ekspertima iz Evropske unije raditi na implementaciji 35 pregovaračkih poglavlja. Ovaj zaključak može se doneti nakon saopštenja pokrajinske vlade izdatog posle sastanka predsednika Vlade APV Bojana Pajtića i šefice pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanje Miščević 30. oktobra, u kojem piše da je dogovoreno da „članovi Vlade APV i eksperti koje Vlada APV predloži uzmu učešće u svim telima i po svim pregovaračkim poglavljima procesa pregovaranja“. – Ja se iskreno nadam da smo se dobro razumeli i da to znači to – kaže za Slobodnu Vojvodinu predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević i podseća pritom na više suprotstavljenih izjava Tanje Miščević datih istog dana u Novom Sadu. 

Nerazumevanje ili pogrešna percepcija


Podsetimo, tog 30. oktobra, govoreći u Novom Sadu na promociji publikacije „Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo“ u izdanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Tanja Miščević je novinarima rekla da će svi koji su politički, tehnički, stručno i poslovno zainteresovani i te kako biti uključeni i pozivani u pravljenje platforme Srbije.
– Ako me pitate da li će Vojvodina imati člana pregovaračkog tima koji će posebno štititi interese Vojvodine, to je isto kao da me pitate da li će vlada imati posebnog člana koji će biti te i te nacionalnosti i posebno štititi interese jedne nacije. Mislim da to nije dobro – rekla je Miščevićeva. Na to je reagovala Maja Sedlarević ističući da ne želi da veruje u to da je Tanja Miščević praktično rekla da neće uzeti u obzir sve što je pokrajinska administracija dosad uradila u procesu evropskih integracija.
– Ne bih volela da se AP Vojvodina i pokrajinska administracija porede s bilo kojim drugim subjektom, bilo da se radi o instituciji, pojedincu ili slično, jer je AP Vojvodina konstitutivna jedinica Republike Srbije i želim da se takvom i shvata – rekla je tada Sedlarevićeva.

Ponuda dragocenog iskustva

Nakon saopštenja iz Vlade AP Vojvodine Sedlarevićeva je optimističnija i ističe kako očekuje da u najskorijem periodu stigne agenda kako bi se unapred znalo kako će teći pregovori.
– S obzirom na to da se pravi pregovarački tim za svako poglavlje zasebno, zaista verujem da i svojim znanjem i iskustvom kvalitativno možemo da doprinesemo ovom izuzetno važnom procesu za sve nas – rekla je ona. Sedlarevićeva je istakla da LSV godinama traži da AP Vojvodina ima svoje predstavnike u tim timovima, pre svega u oblastima koje se tiču nadležnosti AP Vojvodine poput poljoprivrede, odnosa nacionalnih zajednica ili regionalnog razvoja jer će, kako navodi, iskustvo i znanje koje imaju pokrajinski eksperti biti od neprocenjivog značaja za proces evrointegracija.
– Iskreno mislim da imamo eksperte i za svaku oblast i da, ukoliko Tanja Miščević za bilo koje pregovaračko poglavlje, odnosno za bilo koji tim za pregovaranje izabere naše stručnjake, neće pogrešiti – zaključila je Sedlarevićeva. Na pomenutoj promociji vodiča za novinare ona je rekla da je manje skeptična u pogledu evrointegracija nakon što je Tanja Miščević imenovana za glavnog pregovarača, ali da još nije dovoljno sigurna u to da li je nama u dovoljnoj meri jasno da sve što Evropska unija traži od nas traži zbog nas samih, a ne zbog sebe.

Mnoštvo eksperata i timova


Maja Sedlarević objašnjava da zahtev za predstavnike AP Vojvodine u pregovaračkim timovima ne znači da postoji jedan državni tim od, recimo, petoro eksperata u kojem se traži jedno mesto za predstavnika Vojvodine koji bi se borio za interese APV, već da u pojedinim timovima, koji se formiraju za svako od 35 pregovaračkih poglavlja, budu i predstavnici vojvođanske administracije. To, po njenim rečima, ne bi trebalo da bude teško ispuniti, jer ako bi se za svako poglavlje formirao tim od samo petoro ljudi, reč je o gotovo 200 eksperata, među kojima bi moralo biti mesta i za vojvođanske eksperte.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...