Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVlast prekraja granice Vojvodine i po cenu prava nacionalnih zajednica!

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je pismom obavestio sve ambasadore u Srbiji, kancelariju Saveta Evrope i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta da se Predloženim zakonom o mreži sudova razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava u Vojvodini, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija, i to po cenu da se pritom najgrublje krše prava nacionlnih zajednica na upotrebu maternjeg jezika. Do zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine, predsednik LSV je dobio više odgovora, među kojima i od Davenporta, ambasadora misije OEBS-a u Srbiji Petra Bugharta i komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nilsa Muižnieksa. Sada se već sa sigurnošću zna da će tu informaciju razmatrati komesar za ljudska prava Saveta Evrope,  dok će OEBS i Delegacija EU u Srbiji pratiti razvoj događaja po ovom pitanju.

Geografska blizina ili nešto drugo


Primera radi, u službenoj upotrebi u sudu u Pančevu jesu srpski, mađarski, rumunski i bugarski jezik. Međutim, Predlogom zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava koji se našao pred poslanicima Skupštine Srbije i o kojem će se sukoro glasati, Vlada Republike Srbije je predvidela da nadležnost Višeg suda u Pančevu bude prebačena Apelacionom sudu u Beogradu, gde je u službenoj upotrebi isključivo srpski jezik. Ista situacija je i u Kovinu, gde je u službenoj upotrebi srpski, mađarski i rumunski jezik. Trenutno, sudska jedinica za Kovin pripada Osnovnom sudu u Pančevu, gde su ti jezici takođe u službenoj upotrebi. Ali pomenutim predlogom zakona predviđeno je da se ta sudska jedinica prebacuje na Osnovni sud u Smederevu, gde je u službenoj upotrebi isključivo srpski jezik.
Poslanik LSV Dragan Andrić istakao je u Skupštini Srbije kako sumnja da je Ministarstvo pravde prilikom formiranja nove mreže sudova vodilo računa o broju predmeta ili udaljenosti određenih sudskih jedinica. Kako je rekao, ako je manja udaljenost bila razlog da se apelacioni postupci iz Pančevu vode u Beogradu, onda to sigurno nije bilo kad su u pitanju Novi Kneževac, Ada i Čoka. On je podsetio da Vojvodina ima svoje specifičnosti, koje su opredeljene tradicijom i istorijskim nasleđem, a među kojima je i više nego šarenolik nacionalni sastav stanovništva. Zato je u Skupštini AP Vojvodine, najvišem predstavničkom telu dva miliona građanki i građana, u zvaničnoj upotrebi čak šest jezika. Zbog toga, kako je istakao Andrić, Vojvođani najbolje znaju da li je Kanjiži, Kovinu, Kuli ili Bačkoj Topoli potreban osnovni sud.

Skupština AP Vojvodine nije konsultovana


U predlogu zakona, između ostalog, kao argument u nameri da nadležnost Višeg suda u Pančevu bude prebačena Apelacionom sudu u Beogradu, navodi se geografska blizina. To, kako u pismu ambasadorima i predstavnicima evropskih institucija ističe lider Nenad Čanak, nema mnogo smisla kad se zna da sudsko veće apelacije u parničnim stvarima drži izuzetno retko. Pored toga, Apelacioni sud u Beogradu je najopterećeniji sud, dok je Apelacioni sud u Novom Sadu znatno manje opterećen. A lider LSV ukazao je na to da, iako se najviše prekrajanja sudskih nadležnosti upravo odnosi na sudove s teritorije Vojvodine, ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo pravde nisu se konsultovali sa Skupštinom AP Vojvodine.
– Zato je jasno da ovaj predlog zakona predstavlja najgrublju relativizaciju autonomije Vojvodine i njenih granica u novijoj istoriji, pa i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica. Usvajanje ovakvog zakona ujedno bi bio i dokaz da vlast nije iskrena u zalaganju za evropski put Srbije. Jer evropski put ne toleriše ni centralizam niti grubo kršenje ustavom i zakonski garantovanih prava građana – zaključio je Nenad Čanak.

Vojvodina je imala

i Ustavni sud


Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dragan Andrić rekao je na početku skupštinske rasprave o ovom zakonskom aktu da je predloženo najgore rešenje mreže sudova dosad, te da se teži centralizmu Beograda. On je podsetio i da je Vojvodina do nasilnog rušenja ustavnog poretka i gušenja njene pune autonomije 1988. godine imala nadležnosti da uređuje mrežu sudova na svojoj teritoriji, čak i Ustavni sud.
– I želeo bih odmah da razoružam ove teoretičare zavere – Vojvodina je tada, kao i sada, bila sastavni deo Republike Srbije i tako treba i da ostane, ali s ovim nadležnostima – naglasio je Dragan Andrić.


Pet činjenica


– Preti narušavanje prava pripadnicima nacionalnih zajednica.
– Ne stoji tvrdnja o geografskoj blizini kao razlogu.
– Najopterećeniji sud u državi opterećen je još više.
– Vojvodina imala nadležnost da sama određuje mrežu sudova.
– Vojvođani najbolje znaju gde im treba sud.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...