Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRepublika ustupila uništene puteve bez novca za njihovo održavanje?!

NOVI SAD – Republička vlast godinama nije dopuštala da Vojvodina sama brine o lokalnim putevima, a sama ih nije održavala. Kad je konačno u julu odlučila da ih, u skladu sa zakonom, ustupi u nadležnost Vojvodini – nije obezbedila preduslove da pokrajina te nadležnosti preuzme. Počev, naravno, od novca za finansiranje te nadležnosti. I tako je, po svoj prilici, ostalo. Otuda je na putevima, kao što je, recimo, onaj na relaciji Sremska Mitrovica – Laćarak, stanje više nego alarmantno. Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić upitao je ministra saobraćaja Aleksandra Antića i direktora JP Putevi Srbije Zorana Drobnjaka da li se planira početak radova na putu između Sremske Mitrovice i Laćarka i zašto to još nije urađeno.

Kad će početi radovi na putu
Sremska Mitrovica – Laćarak?


– Zbog lošeg stanja puta između Sremske Mitrovice i Laćarka obratio mi se jedan mali privrednik koji ima distribuciju i određeni broj vozila. On kaže da svake godine mora da menja kompletan vozni park jer mu se vozila raspadaju. I u šali kaže da, kad prođu tim putnim pravcem, koji je pet kilometara dugačak, ljudi moraju da idu i kod zubara pošto im plombe poispadaju – naglasio je on i dodao da je rekonstrukcija tog putnog pravca uvrštena u program Puteva Srbije, ali da građani koji tamo žive nikako da to i dočekaju.
– Postoje inicijative, koje će, očigledno, jedine dati rezultat – da će se građani na kraju sami organizovati pa će morati da blokiraju isti putni pravac ne bi li skrenuli pažnju gospodi u Beogradu na sebe. Kad je reč o mostovima ili metroima u glavnom gradu, onda se i projektna dokumentacija i glavni projekat i eksproprijacija urade za šest meseci, a kad treba da se uradi pet kilometara putnog pravca u drugim delovima Srbije i Vojvodine, to nikako da se desi – ukazao je poslanik LSV.

Nema novca za vojvođanske puteve


Svedoci smo i dan-danas da, iako se gro budžeta Puteva Srbije puni od autoputa koji prolazi kroz Vojvodinu, od Beograda do Subotice, ta sredstva ne mogu da se upotrebe za obnavljanje puteva koji su nama značajni, kazao je Stojšić.
– Zbog čega gospoda koja tamo rade, koja raspisuju te čuvene tendere, ne mogu da izvršavaju stvari zbog kojih su plaćeni. Informacije koje ja imam jesu da je svake godine problem pošto ne mogu da se dogovore koji izvođač će dobiti taj posao – istakao je on i dodao da bi „Puteve Srbije“ trebalo preimenovati u Udarne rupe Srbije.

Nedostižne republičke visine


Đorđe Stojšić je ukazao i na to da predstavnici lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici pokušavaju da svojim autoritetom i uticajem izvrše pritisak da bi se obratila pažnja na problem

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...