Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKonačno kancelarija Vojvodine u Briselu

NOVI SAD - Nakon dugogodišenjeg zalaganja LSV, Vojvodina konačno dobija svoju kancelariju u Briselu. Iako je reč o predstavništvu pokrajine u gradu u kojem takva predstavništva ima već preko 300 evropskih regija, oko tog pitanja je bilo dosta polemika i zatezanja. U svemu tome su, podsetimo, prilikom utvrđivanja Zakona o prenosu nadležnosti, mnogi ili odustali ili se na čelu sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem, zalagali da to bude tema kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Usamljena borba

U međuvremenu, Liga socijaldemokrata Vojvodine je, iako usamljena, insistirala na zahtevu za otvaranjem kancelarije APV u Briselu, pa je novembra 2009. premijer Mirko Cvetković prilikom sastanka sa Nenadom Čankom, prihvatio amandmane LSV na Nacrt zakona o nadležnostima. Između ostalog, jedan od njih je uključivao i mogućnost osnivanja kancelarije u Briselu. Ali, još nije bilo sve gotovo. Funkcioneri i funkcionerke LSV su nastavili bitku za otvaranje kancelarije u porodici evropskih regija, a naročito potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević koja je u nebrojeno navrata ukazivala da ne treba čekati status kandidata za EU, da kancelariju u Briselu imaju i Republika Srpska I Kanton Sarajevo, da Vojvodina gubi novac jer je tamo još nema i da to ne mora ni da nas košta jer bi nas “u podstanare” primile regije poput Baden Virtenberga ili Istre.

Izgubili na vremenu

Sedlarevićeva, koja je i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju APV, konačno je 24. marta dočekala i priliku da pozdravi odluku Vlade Republike Srbije koja je dala saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
- Iako smo, čekajući ovu saglasnost, dosta izgubili na vremenu, iskreno se nadam da ćemo svojom ozbiljnošću, odgovornošću i efikasnošću sve nadoknaditi sada kada se Vojvodina konačno nalazi u centru Evropske unije. Drago mi je da je konačno postignut dogovor po ovom pitanju i sada nam jedino preostaje da ozbiljno pristupimo svim zadacima koji nam predstoje kako bi i pokrajina i njeni građani imali konkretne koristi - istakla je Sedlarevićeva. Ona je dodala da je uverena da će prisustvo vojvođanskih predstavnika u Briselu uticati na ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije, kao i na blagovremenu informisanost o svim mogućnostima koje pružaju fondovi Evropske unije za države koje još nisu članice.
- S obzirom na činjenicu da Srbija još uvek nije u Evropskoj uniji, pored korišćenja sredstava fondova EU, izuzetno nam je bitno i da sa ostalim kolegama iz Brisela koji su prošli proces pridruživanja razmenjujemo iskustva i na taj način preskačemo prepreke na koje su oni nailazili - rekla je Sedlarevićeva.

Kancelarija sa troje ljudi

Plan je da u vojvođanskoj kancelariji u Briselu u početku radi troje ljudi, a da se kasnije taj broj povećava u skladu s potrebama i potencijalima i Vojvodine i Srbije u procesu evrointegracija. Pokrajinski premijer Bojan Pajtić je najavio da će u toj kancelariji raditi samo vrhunski profesionalci i ljudi koji će biti birani konkursom, i koji imaju iskustva u međunarodnim organizacijama ili diplomatskoj službi. Krajem marta on jer pak najavio da će kancelariju voditi pokrajinski Fond Evropski poslovi, jer, kako je rekao, namera nije da se stvaraju nove institucije već razvijaju postojeće. Predrag Novikov, direktor tog Fonda nekoliko puta je u medijima, rekao da će na svaki dinar koji pokrajinska administracija uloži u predstavništvo u Briselu dobiti deset.


Ne kalkulisati kad se štite interesi Vojvodine!

 

- Mislim da se aktuelna pokrajinska administracija vrlo stidljivo ponaša u odnosu na interese Vojvodine, i sto puta se osigura da će, kad treba da se povuče jedan i najmanji potez, to biti odobreno od strane Beograda – kazao je predsednik LSV Nenad Čanak u intervju koji je dao listu Danas, komentarišući odluku o otvaranju kancelarije u Briselu.

- Ne vidim tu neki zaokret iz Beograda. Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je već odavno trebalo da postoji i Liga na to godinama ukazuje – poručio je on.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...