Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZašto se umanjuje značaj Drugog svetskog rata?

NOVI SAD – Novosadska vlast je i ove godine do karikaturalnosti pompezno obeležila 9. novembar, dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Tim povodom na Beogradskoj kapiji postavljena je i replika spomen-ploče oslobodiocima, koju su osveštala tri episkopa Srpske pravoslavne crkve. Tu su pročitani i govori koje su tadašnjim vojnicima pri ulasku u Novi Sad izgovorili predsednik Srpskog nacionalnog veća Jaša Tomić i njegov zamenik Ignjat Pavlas, kao i otpozdrav majora Vojislava Bugarskog u izvedbi glumca Srpskog narodnog pozorišta Miodraga Petrovića, koji je zatim obučen u uniformu simbolično ujahao u Novi Sad kroz Beogradsku kapiju predvodeći ešalone kopnene vojske Srbije. Povorka predvođena „majorom Bugarskim“ prošla je Petrovaradinskim mostom, a pred zgradom Doma Vojske na Beogradskom keju jedinica Garde Vojske Srbije izvela je egzircir.
Istovremeno, ni rečju nije pomenut niti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se tog dana obeležava u svetu kao sećanje na Kristalnu noć, kojom je započeo organizovani progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj. Istoričar Milivoj Bešlin za naš list ocenjuje da obeležavanje oslobođenja u Prvom svetskom ratu ne bi bilo sporno kada mu se ne bi pridavao toliko jednonacionalan, ekskluzivistički karakter, što je u multietničkoj Vojvodini uvek opasno, i kad cilj ne bi bio da se time „izbriše“ oslobođenje u Drugom svetskom ratu.
– Protagonistima nacionalističke ideologije kod nas ne dopada se ishod Drugog svetskog rata, stvaranje Jugoslavije kao složene države ravnopravnih, ne sviđa im se internacionalizam pobednika antifašista, ideje socijalne pravde i solidarnosti, pa insistiraju na Prvom svetskom ratu, gde je ishod njima mnogo bliži – kaže Bešlin. On podseća i da su sve nacionalističke ideologije u Jugoslaviji idejno i personalno završile rat u kolaboraciji, zbog čega se danas neuko i agresivno trude da relativizuju, obesmisle i preinače ili marginalizuju čitavu istoriju Drugog svetskog rata. Kao prilog njegovoj tvrdnji, Radio-televizija Srbije počela je 10. novembra emitovanje dugo najavljivane serije „Ravna gora“, za koju se nacionalni servis već pohvalio da je bila najgledanija. Bešlin ukazuje na to da je tragično da tzv. javni servis snima tako očito falsifikovanje istorije, podsećajući da je dokumentovano na stotine primera četničkih zločina, a nijedan primer njihove borbe protiv fašizma. – Valjda će neuki Sekula (Radoš Bajić) biti alhemičar koji bi od kolaboracionista, za naš novac, trebalo da napravi antifašiste – istakao je Bešlin.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...