Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZloupotreba istorije

NOVI SAD – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je i ove godine u Srbiji kao državni praznik uz jednoglasan vapaj državnog vrha – Srbija ne sme dozvoliti reviziju Prvog svetskog rata! Premijer Ivica Dačić upozorio je tom prilikom da je svaki pokušaj označavanja Srbije kao krivca za Prvi svetski rat pokušaj iskrivljavanja i revizije istorije. Naruku njemu i ostalima koji već mesecima vode kampanju na tu temu idu izjave pojedinih stranih istoričara, poput kanadske istoričarke Margaret Makmilan, koja je nedavno u Vašingtonu na promociji svoje knjige „Sprečavanje novog Velikog rata: Lekcije iz 1914“ ocenila da je Srbija iz vremena Prvog svetskog rata bila nešto nalik na današnji Iran, gde delovi vlasti sponzorišu terorističke aktivnosti, a da je Gavrilo Princip bio fanatik koji se poslužio terorističkim nasiljem radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Neprofesionalne izjave

Istoričar Milivoj Bešlin za naš list ističe da je reč o neprofesionalnom pristupu kanadske istoričarke, navodeći da se činjenice iz prošlost mogu tumačiti samo iz onovremene pozicije, a da se ne može osavremenjivati tako što će se u njima reflektovati današnje naklonosti ili antagonizmi.
– Ona je tu nastupala kao političar. Ta njena izjava je neprofesionalna i politička, a ne izjava jedne ozbiljne istoričarke, tako da to apsolutno ne može imati uticaja na izučavanje i interpretaciju ozbiljnih istoričara – rekao je Bešlin. Podsetio je da se interpretacije istoričara moraju bazirati na činjenicama, istorijskim izvorima iz kojih te činjenice izlaze i konteksta. Komentarišući to što se u javnosti od Gavrila Principa pravi srpski nacionalni heroj, a istovremeno prikriva njegovo jugoslovenstvo i ateizam, Bešlin ocenjuje da je Princip tragična ličnost.
– On je objekt zloupotrebe istorije. Princip se koristi na najgrublji način da bi se time postigli neki dnevnopolitički ili ideološki ciljevi u savremenosti – kaže Bešlin. Komentarišući strah javnosti u Srbiji od revizionizma Prvog svetskog rata, Bešlin kaže da je tu pre svega reč o temeljnom nepoznavanju istorije i njene funkcije.

Pogrešna shvatanja istorije


– Nažalost, u shvatanjima predstavnika naše političke elite podsvesno se razotkriva iskrivljena svest o istoriografiji kao produženoj ruci vlasti i sluškinji politike. Istorija služi objašnjavanju i razumevanju prošlosti. Istorija nije ni tužilac, još manje sudija, a ponajmanje bi smela da bude u funkciji nečijih parcijalnih političkih ili državnih interesa. Naravno, istorija često trpi tu vrstu pritisaka, ali zadatak je istoričara da im ne podlegnu – navodi on. Bešlin kaže i da je nemoguće svaliti krivicu na bilo koga putem istorijske nauke, ali upozorava i da Srbija ima najmanje pravo da priča o istorijskom revizionizmu jer spada u red onih zemalja koje su izvršile najtemeljniju političku i ideološku reviziju Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...