Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSuprotstaviti se idejama fašizma i nacizma

ADAŠEVCI – Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine koju su činili potpredsednica LSV Nada Lazić i potpredsednici Aleksandar Jovanović i Aleksandar Marton. položila je 12. aprila venac na spomen obeležju Adaševci, kod Šida, prilikom obeležavanja 66. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Konačno dolaze
druga vremena


– Zaista je bilo impozantno videti i starije ljude koji su bili učesnici tih dana na jednom od najznačajnijih frontova na ratištima u Drugom svetskom ratu, ali i jako puno mladih ljudi koji u svom srcu nose ideju antifašizma koja je poslednjih petnaestak godina nekako posustajala i na žalost, mesto prepuštala idejama ultradesnice, nacizma, fašizma i ksenofobije- kazao je Aleksandar Marton.
- A, prisustvo potpredsednika LSV je još jednom podsetilo da postoji politička opcija koja već 21 godinu otvoreno negira ideje fašizma i želi da se one zatru u korenu – dodao je on.

Ako se zaboravi,
moglo bi se ponoviti


On je podsetio da danas mnogi preuzimaju ideje Lige, zbog kojih su njene članove tokom devedesetih proglašavali antisrbima, izdajnicima i nepatriotama.
– Vinovnike bilo kakvog ekscesa na verskoj, nacionalnoj i rasnoj prirodi treba najstrožije kažnjavati, jer samo tako ćemo mladim generacijama poslati jasnu poruku da se zločin ne isplati – naveo je Marton. On je upozorio da bi, ako se to zaboravi i ako glasovi protiv fašizma ne budu jaki, mogli da se nagledamo novih sremskih frontova, kao što je već bio slučaj na ovim prostorima početkom devedesetih godina.
Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je u rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250 hiljada vojnika na obe strane. Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je više od 13 hiljada boraca Narodno-oslobodilačke Vojske Jugoslavije.
Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, čime je označen i kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Najviše zvanice

Obeležavanje proboja Sremskog fronta održano je uz najviše državne i vojne počasti, a komemoraciji i odavanju pošte poginulima prisutvovali su potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević i pokrajinska poslanica Marija Radojčić, te najviši predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, opština i gradova, predstavnici SUBNOR-a, delegacije boraca iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, diplomatskog kora, rodbina i prijatelja boraca.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...