Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSve stoji, samo Beograd raste

NOVI SAD - Građani Beograda ocenjuju da Srbija ide u lošem pravcu, ali da Beograd napreduje, pokazali su rezultati istraživanja agencije za istraživanje javnog mnjenja Tim ipsos Stratedžik marketing, objavljeni krajem decembra.
Kako je tada rekao generalni direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević, za razliku od prošle godine kada Beograđani nisu prepoznavali rezultate napretka, ove godine čak 55 odsto njih smatra da su rezultati napretka vidljivi.Jeftinija hrana nego u Vojvodini!

Treba reći i da najnovije istraživanje Presa govori o tome da su u beogradskim marketima osnovni proizvodi najjeftiniji u Srbiji. Pa je tako litar mleka u Beogradu jeftiniji za osam dinara nego u Novom Sadu i za čak 21 dinar nego u Kragujevcu, a litar jogurta u Beogradu košta 82,90 dinara dok je u Novom Sadu skuplji 12, a u Vranju 13 dinara. Beograd ima i najeftiniju kafu i ulje u čitavoj Srbiji, dok su u odnosu na Novi Sad jeftiniji i brašno i čokolada.

Ništa bez imovine i prihoda

Zamenica direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Marinika Čobanu kaže za Slobodnu Vojvodinu da se iz istraživanja Stratedžik marketinga vidi ako se nešto i pomera unapred, pomera se „u“ ili „ka“ Beogradu.
- S jedne strane gledano, to je u redu, Beograd je glavni grad i trebalo bi da bude ogledalo čitave zemlje. Međutim, kad zagrebete malo po terenu, po ostalim lokalnim sredinama, vi vidite da se najveći broj lokalnih samouprava nisu ni umile, ni očešljale, a kamoli da mogu biti ogledalo ičega osim siromaštva i toliko očite nemoći da učine nešto ozbiljnije za svoje građane – kaže Čobanu. Ona navodi i da lokalne samouprave to ne mogu da učine, jer jednostavno nemaju kako.
- Nemaju svoju imovinu, a prihodi koje ostvaruju prvenstveno od taksi služe uglavnom za popunjavanje rebalansnih rupa. Nezaposlenost ili rizik od gubitka posla svakoj porodici diše za vratom – ukazuje Čobanu.

Decentralizacija je spas


Prema njenim rečima, rešenje za čitavu ovu situaciju nosi jedno ime, a to je - decentralizacija. - Treba omogućiti i dati lokalnim samoupravama da brinu i budu odgovorne za sva pitanja od lokalnog značaja. A da je tako, možda se većina Beograđana ne bi najviše žalila na drastičnu ekonomsku migraciju i ogroman godišnji priliv stanovništva u Beograd iz ostalih delova zemlje, što opterećuje njihov grad. Ali to vam niko neće zvanično reći. Možda bi, a zašto ne verovati u to, i Beograđani odlazili da svoja znanja potvrde, rade i žive i u drugim gradovima Srbije – navela je ona.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...