Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSrbija ćuti dok se Čepurin ponaša kao šef Ruske kolonije

SREMSKA MITROVICA/NOVI SAD – Neki analitičari su prethodnih dana izjavu ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina o politici zemalja regiona ocenili kao pretnju Srbiji, neki kao i hladnoratovsku retoriku i gubernatorsko ponašanje, ali su se svi složili da je reč o diplomatskom skandalu. Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić zatražio je da na Čepurinov istup reaguje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. I dok je Crna Gora to uradila, Srbija, po svoj prilici, to neće.

 

Smetaju mu EU integracije

– Zašto ovako govori na javnim skupovima? Možda mu je to zadatak ili on tako tumači svoj zadatak. On je u osnovi jedan jako dobar ambasador i s njim imamo vrlo lepu saradnju – kazao je šef diplomatije Ivan Mrkić. Podsetimo, Aleksandar Čepurin je 27. novembra izjavio kako je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u, da je potrebno odrediti trajne srpske interese, naročito u pregovorima o integracijama i da će „Srbija od Južnog toka dobiti deset puta više nego od bilo kojih donacija u procesu integracija EU“. – Devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve – kazao je Čepurin. Đorđe Stojšić je podsetio da je Čepurin još u aprilu prešao granicu diplomatskog ukusa kad je otvoreno govorio protiv evropskih integracija Srbije i objašnjavao stanovnicima Kosovske Mitrovice da „Srbija treba da se priključi životnoj snazi Rusije“.

 

Ambasador se opustio

– Čepurin se ovde verovatno opustio jer je predsednik Srbije dokazani rusofil koji je pre koju godinu u parlamentu izjavljivao da nema ništa protiv toga da Srbija bude ruska provincija, a ovih dana je puna srca primio vođu Putinovog motoraškog kluba. Ipak, Čepurinovo najnovije postavljanje crvenih linija na putu evropskih i evroatlantskih integracija više je od bahatosti i može se shvatiti kao da Čepurin u stvari pokušava da demonstrira nadmoć u odnosu na druge diplomate u Srbiji – rekao je Stojšić. – Za razliku od Ruske Federacije, Evropskoj uniji u Srbiji nije poklonjen NIS sa sve rezervama nafte i gasa, EU ne plaća najnižu rudnu rentu dok ispumpava naše energente, a donacije EU jesu u milijardama evra veće od ruskih – istakao je Stojšić navodeći da na primeru Ukrajine najbolje možemo videti kuda nas ovakav odnos Ruske Federacije i energetska omča oko vrata mogu odvesti. Čepurinov istup izazvao je niz reakcija u javnosti, pa je tako Žarko Korać ćutanje zvaničnog Beograda nazvao servilnim i inferiornim, što daje pravo Rusima da Srbiju doživljavaju kao svoju polukoloniju. Mrkićev polupohvalni komentar bio je jedini što se dosad čulo iz Vlade Srbije na Čepurinov račun.

 

Konuzin utro put

Đorđe Stojšić je podsetio i da je prethodni ambasador Aleksandar Konuzin vređao Srbiju, mada ne trezan. Podsetimo, on je u Srbiji delio lekcije o patriotizmu i zbog, kako je ocenio, „indolentnosti Srbije“ na događaje na Kosovu na jednom javnom skupu uzviknuo: „Ima li među vama Srba?“.

Crna Gora ne da 
na sebe

Ruski ambasador, gostujući u Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, kazao je i da je priključenje Crne Gore NATO-u „majmunska politika“. Na to je oštro reagovalo crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova ukazujući na to da je Čepurinov istup neprihvatljiv i neodgovoran. Zatraženo je i objašnjenje od ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...