Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNe dozvoliti da Elektrovojvodina doživi sudbinu NIS-a

NOVI SAD – Plan v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića, koji bi od Elektrovojvodine napravio puki šalter, zasad nije uspeo. Međutim, po svoj prilici, još nije sve gotovo. Jer iako nije jasno čije interese Obradović zastupa i mada se tome protivi sve širi front stručnjaka, sindikalaca, ljudi iz menadžmenta pet privrednih društava EPS-a, a čini se i Ministarstva energetike, on nastavlja s idejom da, nakon što je centralizovao finansije, centralizuje i imovinu, ingerencije i sve što još može da centralizuje u Beogradu.

Posle novca, hoće i imovinu

Elektrovojvodine

 

Ali idemo redom. Za 20. novembar je bio zakazan Upravni odbor EPS-a na kom je v. d. direktor planirao da izdejstvuje formiranje jednog, centralizovanog, Operatora distributivnog sistema. To u stvari znači da umesto dosadašnjih pet privrednih društava bude jedno u – Beogradu. Konkretno, to znači da se Elektrovojvodini (kao jednom od tih pet privrednih društava) oduzimaju sredstva, ingerencije i – imovina. Sve ono što su građani Vojvodine stvarali više od pola veka. Svega nekoliko meseci ranije, tačnije u avgustu, ta ista Elektrovojvodina posle pola veka prestala je da bude dovoljno dobra da naplaćuje utrošenu električnu energiju na području Vojvodine, nego je to počelo umesto nje da radi EPS Snabdevanje. Preduzeće sa sedištem u – Beogradu.

Centralizacija nekog preduzeća

obično pred prodaju

 

Otud je jasno zašto je LSV, dan pred zakazanu sednicu Upravnog odbora EPS-a, upozorila da bi usvajanje Obradovićevog predloga zabilo poslednji ekser kojim bi se od Elektrovojvodine napravio puki šalter. Pritom takav potez nema utemeljenje u Zakonu o energetici, niti to od Srbije traži međunarodna zajednica, a Obradović pokušava da ga opravda navodnom brigom o potrošačima i ujednačavanjem cene mrežarine. Ono što pritom prećutkuje jeste da postoje i drugi načini da se potrošačima olakša, kao i da bi njegovom metodom struja za privredu ali i individualne potrošače u Vojvodini i Beogradu mogla poskupiti između 16 i 23 odsto!

– Iskustvo sa NIS-om uči nas da se nešto centralizuje i upropaštava kada neko želi da ga brzo, jeftino i bez pitanja proda. Vojvodina ne sme dozvoliti da sudbina NIS-a zadesi i Elektrovojvodinu – poručila je Liga u svom saopštenju i zatražila reakciju republičke vlade i resornog ministarstva ali i pokrajinske administracije zbog samovoljnih poteza Aleksandra Obradovića. Dan kasnije Obradovićev predlog je povučen sa sednice UO EPS-a, ispostaviće se, na inicijativu Ministarstva energetike, što je Liga, podsetimo, pozdravila.

Uporan jeste, ali u čijem interesu?

Ali Obradović je odmah sutradan u medijima ponovo insistirao na svom predlogu i poručio da neće odustati, da bi se koji dan kasnije u „Politici“ žalio kako nema vlast nad direktorima privrednih društava i da zbog ovakvog stanja EPS navodno gubi sto hiljada evra dnevno. Nije, međutim, rekao kako to Elektrovojvodina sa 97 odsto naplate i s poslovanjem u dobrom plusu pravi minus? Kome, na primer, ona pravi gubitak?

Činjenica je da se Obradovićevom predlogu otvoreno protive sindikati, a prema saznanjima Slobodne Vojvodine, i menadžmenti svih pet privrednih društava. S druge strane, Ministarstvo energetike to ne potencira, a za uklapanje u energetsku strategiju EU važno je samo da snabdevanje kupaca bude sigurno. Ni reči o jednom operatoru.

To je konstatovala i LSV u svom narednom saopštenju kad je uputila otvoreno pitanje koga i čije interese onda zastupa Aleksandar Obradović?

– Sve što je Zakonom o energetici predviđeno i sve što EU zahteva učinjeno je. Čemu onda Obradovićevo insistiranje? Ako bismo imali jednog operatora distributivnog sistema sa sedištem u Beogradu, kao što namerava Obradović, svaki veći problem koji bi građani Subotice, Kruševca ili bilo kog drugog mesta imali morali bi rešavati u Beogradu, a njihovi zahtevi bili bi rešavani znatno duže. Dakle, čiji interes onda v. d. direktor EPS-a zastupa pravdajući se brigom za potrošače? Građani Vojvodine nisu za to odvajali novac i gradili Elektrovojvodinu da je neko preko noći centralizuje i pretvori u puki šalter s računom u Beogradu – poručila je Liga u trećem saopštenju na tu temu. Pored svega navedenog, činjenica je i da Elektrovojvodina posluje dobro, investira u elektroenergetski sistem, a građani i privreda Vojvodine plaćaju račune pa ne postoji nijedan razlog zbog kog bi se bilo šta menjalo u odnosu na postojeće stanje.

Skupo ga koštala ljubomora

Obradović se u „Politici“, osim na direktore, žalio i da je ljubomoran s obzirom na to da ministarka energetike više pažnje posvećuje „Srbijagasu“ i Južnom toku nego njemu, tj. EPS-u. Vrlo brzo je zbog toga i zažalio pošto je upravo od nje istog jutra na „Pinku“ dobio odgovor lišen emocija. Na konstataciju da ne može da naređuje direktorima pet društava, ministarka mu je odgovorila da treba da radi u timu i razgovara s ljudima. Poručila mu je da direktoru EPS-a treba više efikasnosti i rada, te da se žali na pet direktora privrednih društava koji rade na terenu, a ne smeta mu njegovih 14 pomoćnika. Osvrnuvši se na potrebe za štednjom u EPS-u, ministarka je predočila da EPS radi rebalans godišnjeg plana (kojim je trebalo da predvide sve svoje troškove) i koji je sad veći za preko 15 milijardi dinara, da je bilo enormnih troškova počev od konsultantskih usluga, te da na to ozbiljne zamerke ima i Ministarstvo finansija.

Retrovizor: Decembar 2012.

Decembra 2012 LSV upozorila na pokušaj da se Elektrovojvodina svede na šalter i da joj se oduzme imovina, kao i pravo na distribuciju i prodaju električne energije. O toj temi odmah zatim razgovaralo se u Skupštini AP Vojvodine kada je jednoglasno izglasan i predlog da se predstavnici pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije EPS-a. Na istoj sednici vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević (Jedinstvena Srbija) poslanike je na vanrednom zasedanju upoznao s nacrtom reorganizacije EPS-a, koji predviđa i preuzimanje privrednog društva Elektrovojvodina. Prema njegovim rečima, model koji je predložio EPS kao polazne osnove za reorganizaciju, a koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa da Elektrovojvodini bude oduzeta imovina, prihodi od prodaje i distribucije električne energije, kao i smanjenje broja zaposlenih. – Ne mogu reći da je model poguban, ali ostavlja za sobom određene posledice koje su prilično ozbiljne – rekao je Kružević i ocenio da bi se Elektrovojvodina sa skoro 3.000 radnika na taj način „svela na nivo kioska“. Dodao je da bi građani Vojvodine i Novog Sada tako godišnje bili uskraćeni za 600 miliona dinara, koliko iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine, a stalo bi i preko 150 investicija koje se trenutno realizuju u pokrajini.

ČINJENICE

Šta hoće v. d. direktor EPS-a

Aleksandar Obradović?

– Formiranje jednog, centralizovanog sistema sa sedištem u Beogradu umesto pet privrednih društava (od kojih je jedno Elektrovojvodina)

Ko je za?

– Isključivo Aleksandar Obradović

Ko je protiv?

– LSV

– Sindikati

– Menadžment pet privrednih društava

Zakon o energetici?

– To ne predviđa

EU?

– Ne traži

Šta to znači?

– Elektrovojvodini i ostalim privrednim društvima u Srbiji oduzimaju sredstva, ingerencije i imovinu

– Svaki veći problem koji bi građani imali morali bi rešavati u Beogradu

– Struja za privredu ali i za individualne potrošače u Vojvodini i Beogradu trebalo bi da poskupi između 16 i 23 odsto

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...