Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNikoliću, rad crkve je odvojen od države!

NOVI SAD – Nakon što su svi mediji preneli vesti o tome da je predsednik Srbije, prvi put od Drugog svetskog rata, doveo sveštenike u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika republike, članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanica u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević upozorila je Tomislava Nikolića da su, po važećem Ustavu, država i crkva odvojene, jer je Srbija svetovna, odnosno sekularna država.
– Prema tome, sveštenike koje je doveo prvi put nakon Drugog svetskog rata u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika republike da se pomole „da bog izlije milost i dâ snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu“ i da zaposlene u toj zgradi zaštiti od „gladi, bolesti, zemljotresa i drugih nepogoda“, trebalo je da primi u svojoj kući, a ne u državnoj instituciji – ukazala je Sedlarevićeva. Ona je dodala i da to nije prvi put da se krši načelo sekularnost Srbije.

MUP ima krsnu slavu

– U Srbiji krsnu slavu imaju gradovi, institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP Srbije slavi Duhove u junu, a proslavi koja je održana na stadionu u Novom Sadu prisustvovali su Tomislav Nikolić, ali i premijer Ivica Dačić – navela je ona. Sedlarevićeva je podsetila i na ranije susrete Nikolića i Dačića s patrijarhom, kao i na opelo koje je mitropolit Amfilohije u maju održao za upokojenje republičke vlade i skupštine.
– Rečju, krajnji je trenutak da se svi, a naročito nosioci najvažnijih državnih funkcija s Nikolićem na čelu sete Ustava zemlje koju predstavljaju i da rad crkve i države budu odvojeni – istakla je Maja Sedlarević.

Saveti i ordenje za političare...

Podsetimo i da je Tomislav Nikolić juna 2012. godine, pre formiranja aktuelne Vlade Srbije, išao na sastanak s patrijarhom Irinejem u Patrijaršiji. Tada je novinarima rekao da je od patrijarha došao da traži blagoslov i savet o tome šta činiti u teškim vremenima. Primera duboke povezanosti crkve i države u sekularnoj Srbiji više je nego mnogo, a o tome najbolje svedoče i mnogobrojni ordeni koje su od SPC dobili Velimir Ilić (on sam ih ima pet), zatim Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, Dragan Šutanovac, Veroljub Stevanović...
Slava rečnog brodarstva, litija u kasarni...
O tome koliko je bila opravdana reakcija Maje Sedlarević, odnosno koliko su crkve, pre svih SPC i država povezane, najbolje svedoče primeri iz prethodnih dvadesetak dana. Naime, samo dan nakon saopštenja Sedlarevićeve, 10 . januara u Beogradu liturgijom je obeležena slava Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, kojoj su pored rukovodstva te ustanove prisustvovali i predsednik i potpredsednik opštine Zemun. Pre toga, litijom i paljenjem badnjaka u kasarni „Topčider“ obeležen je Badnji dan. Nešto ranije, 20. decembra obeležena je i slava Jugoslovenskog rečnog brodarstva u Beogradu...

Mala su Veljina prsa da primi sve ordenje..


Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić verovatno je političar s najviše odlikovanja dobijenih od Srpske pravoslavne crkve. „Blic“ je u novembru pisao da je, nakon što je za poslednjih pet meseci Ilić dobio dva nova ordena, kolekcija njegovih crkvenih priznanja praktično upotpunjena. Poslednje odlikovanje patrijarh Iliću nije, kako se očekivalo, predao na svečanosti osvećenja novog ljubićkog hrama, već na ručku u obližnjem restoranu. – Mala su Veljina prsa da primi sva odlikovanja koja je zaslužio – rekao je između ostalog tada patrijarh Irinej uručujući Iliću Orden Svetog Stefana Prvovenčanog. Verski analitičari smatraju, međutim, da Ilić ta odlikovanja ne zaslužuje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...