Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comGrađanima se otima, tajkunima prolongira, a gubitašima dotira

NOVI SAD – Ovog meseca je poskupelo gorivo, cigarete, alkohol, IT oprema, a manje trgovine podigle su cene osnovnih životnih namirnica – mleka, mesa, brašna, šećera, lekova... Za mesec ili dva možemo očekivati veće cene u svim radnjama. Istovremeno, od 1. januara oko 180.000 zaposlenih u zdravstvu, policiji i javnom sektoru zbog solidarnog poreza ima smanjene plate, a broj nezaposlenih biće još veći. S druge strane, tajkuni, preduzetnici, ali i državni sektor za porez duguju oko 3,3 milijarde evra, a predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović upozorio je da će neuspešno poslovanje javnih preduzeća i državne banke u ovoj godini koštati budžet 560 miliona evra. Ipak, najveći gubitaši u ovoj godini i dalje će dobijati subvencije. Od Nove godine cigarete su skuplje za 20 dinara, gorivo za dva do četiri dinara po litru, IT oprema za 12 posto, a u pojedinim manjim radnjama za dva do tri dinara plaća se skuplje mleko, brašno, meso, pirinač, ulje, dok je rečna riba poskupela za oko osam dinara po kilogramu. Daleko veći rast cena trenutno koči smanjena potražnja, koja prema prognozama iznosi za sedam i po odsto na godišnjem nivou.

Na građanima se štedi, a gubitašima se dotira

Osim povećanja PDV-a i uvođenja solidarnog poreza, zbog čega su smanjene plate za 180.000 zaposlenih u zdravstvu, policiji i javnom sektoru, država planira da uštedi ukidanjem Agencije za strana ulaganja (SIEPA), a investitori više neće dobijati novac za otvaranje radnih mesta. Takođe, smanjene su subvencije privredi, koja će dobiti upola manje novca, za turizam je planirano čak šest puta manje novca, a za poljoprivredu umesto 37,7 milijardi predviđeno je 34 milijarde dinara. Međutim, država nije odustala od subvencija najvećih gubitaša, kao što su Srbijagas i Železnice Srbije. Iz Fiskalnog saveta Srbije upozorili su da će troškovi na subvencije, garancije i otplatu dugova javnih preduzeća i državnih banaka biti skoro dvostruko veći od ušteda od povećanja PDV-a i solidarnog poreza. S jedne strane je 350 miliona evra uštede, a s druge strane 560 miliona evra troškova, koji će, kako navode u Fiskalnom savetu, tokom 2014. napraviti nove gubitke i obaveze za državu od najmanje 630 miliona evra, koje će se plaćati od 2015. godine.

Aktivne firme duguju više od ušteda od dva poreza

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da je među javnim preduzećima najveći problem Srbijagas s dugovima koji premašuju milijardu evra, od čega su krediti bankama s državnom garancijom 800 miliona evra, te da će vraćanje kredita Srbijagasa državu koštati 150 miliona evra. Podsetimo – upravo toliko je vlada planirala da će solidarnim porezom, odnosno smanjenjem plata većih od 60.000 dinara, uštedeti. Budžetom je planirano da se izdvoji 115 miliona evra za subvencije za železnicu i 67 miliona evra subvencija za puteve.
I dok su pronađeni načini kako dopuniti kasu na grbači građana, država nema efikasan mehanizam da naplati svoja potraživanja koja su više nego astronomska i mogla bi da nadomeste, ako ne sve, ono bar dobar deo budžetskih rupa. Kad bi Poreska uprava uspela da naplati sav dug koji prema njoj imaju firme koje rade i državni sektor, a to je čak 460 miliona evra, minus državne kase bio bi manji za trećinu. Taj iznos je veći od ušteda koje će država dobiti oduzimanjem od građana preko povećanog PDV-a i solidarnog poreza. Ukupan dug svih preduzeća, i onih koji rade i onih koji su nelikvidni iznosi oko 3,3 milijarde evra, od čega je nenaplativo 12 odsto, odnosno 387 miliona evra. Ubedljivo najveći poreski dužnik je Zastava oružje iz Kragujevca, koja treba da plati porez u iznosu od 56 miliona evra! Zanimljivo je da su najveći poreski dužnici, u odnosu na prethodno objavljene podatke, nastavili da povećavaju svoje dugove, pa je kompanija „Simpo“ na dan 20.12.2013. dužna za sedam miliona evra više nego u oktobru, odnosno 40 miliona evra.


Trgovci odlažu dizanje cena
jer građani ne mogu da plate


U velikim trgovinama ističu da cene nisu podizali nakon povećanja PDV-a jer su odlučili da se odreknu dela svoje zarade. Ističu da će krajem januara napraviti presek i videti koliko je ta njihova odluka uticala na poslovanje, nakon čega će doneti odluku o eventualnom poskupljenju. Ipak, ekonomisti i stručnjaci u oblasti trgovine ocenjuju da poskupljenje namirnica tek predstoji, jer su proizvođači najavili nove cenovnike krajem januara.
A predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović za Slobodnu Vojvodinu ocenjuje da do poskupljenja nije došlo jer su veliki trgovci svesni koliko su građani siromašni. On ističe da su trgovci konačno počeli da posluju po ekonomskim zakonima. Kako kaže, u Srbiji nije poštovan zakon ponude i potražnje, tj. pojeftinjenje ukoliko je ponuda velika, a potražnja mala.
– Prostora za povećanje cena više nema. Trgovci su uvideli i da im povećanje stope PDV-a ne daje pravo da povećaju trgovačke marže, koje su u Srbiji inače veće nego u evropskim zemljama jer smo mi navikli da na jedan dinar zaradimo još jedan. U svim evropskim zemljama marže su 10-15 odsto, a kod nas one prelaze i 40 procenata, pa se tako jedan isti džemper u Dubaiju prodaje za 70 evra, a kod nas za 170 evra – naglasio je Papović.


Najveći nenaplativi dužnici


Beobanka (u stečaju) – 30,1 milijarda dinara
Astra banka (u stečaju) – 19,6 milijardi dinara
Beogradska banka (u stečaju) – 16,4 milijardi dinara

Ko sve duguje za porez

(podaci Poreske uprave Srbije na dan 20.12.2013)

Najveći naplativi dužnici
1.Zastava oružje iz Kragujevca – 6,48 milijardi dinara
2.Simpo iz Vranja – 3,98 milijardi dinara
3.Sloboda iz Čačka – 2,54 milijarde dinara
4.Krušik iz Valjeva – 2,19 milijardi dinara
5.Luka Beograd – 667 miliona dinara
Najveći dužnici sportski klubovi
1.FK Crvena zvezda – 437 miliona dinara
2.FK Smederevo – 272 miliona dinara
3.FK Hajduk – 126 miliona dinara
4.FK Vojvodina – 76 miliona dinara
5.FK OFK Beograd – 66 miliona dinara
Najveći dužnici državni sektor
1.JKP Stan, Novi Sad – 374 miliona dinara
2.Železnice Srbije – 176 miliona dinara
3.Republički geodetski zavod – 69 miliona dinara
4.PIO Fond – 36,6 miliona dinara
5.Robne rezerve – 36 miliona dinara
6.Ministarstvo zdravlja – 33,7 miliona dinara
7.RFZO – 24,9 miliona dinara

Šta je sve poskupelo


cigarete – 20 din./paklica
gorivo – 2–4 din./litra
mleko, brašno, meso, pirinač, ulje – 2–3 dinara
rečna riba – 8 dinara
lekovi, 2% (npr Kafetin je skuplji pet dinara, a neki citostatici oko 200 dinara)
IT oprema 12%
(npr. oko hiljadu dinara je skuplji monitor, a šest hiljada računar)


Umesto da poveća rudnu rentu,

država globi sirotinju


Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić kaže za Slobodnu Vojvodinu da država ponovo globi običan narod. Kako kaže, nije problem prihodna strana budžeta već rashodna jer će gubitaši poput Srbijagasa, JAT-a, Galenike, Železnica, Železare Smederevo ponovo biti subvencionisani i 630 miliona evra će otići na nove garancije za ta preduzeća. S druge strane, povećan je PDV na osnovne životne namirnice koje nemaju substitut pa su građani prinuđeni da kupuju hleb, mleko, meso... po većoj ceni.
– Umesto da se oporezuju ofšor firme i da se poveća rudna renta, država ponovo oporezuje potrošnju i sve opet ide preko leđa najsiromašnijih. To je nepravedan sistem oporezivanja. Osnovne namirnice odnose 90 odsto svih rashoda prosečnog građanina, a za onog ko ima milione, one predstavljaju svega 0,01 posto rashoda – zaključuje Stojšić.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...