Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comCureo gas u Kikindi, smrdelo u Novom Sadu zbog pretakanja nafte

NOVI SAD – Tek šturim saopštenjima NIS-a i nadležnih službi u Kikindi i Novom Sadu javnost je ovlaš obaveštena da su u decembru, u kratkom periodu, zabeležena čak dva incidenta na postrojenjima Naftne industrije Srbije. U tim informacijama nije mnogo detaljisano o samim incidentima, dok je, s druge strane, isticano kako nije bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu. Uprkos merama nadležnih, NIS je u novosadskoj rafineriji nastavio po starom. Inženjer geologije s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju nafte i gasa Aca Udicki za Slobodnu Vojvodinu ocenjuje da su zvanična saopštenja u najmanju ruku netačna, te da se postavlja ozbiljno pitanje o svesti i znanju zvaničnika koji ih saopštavaju.
Incidenti s ozbiljnim posledicama
Udicki podseća da je u saopštenju o incidentu u Kikindi navedeno da ljudski životi nisu bili ugroženi, ali da je istovremeno bio zatvoren lokalni put za Banatsku Topolu, čime je prekršeno pravo na slobodu kretanja, pitajući istovremeno čega su se nadležni plašili. On ističe i da ne mogu biti tačne izjave o tome da nije ugrožena životna sredina.
– U Kikindi je došlo do nekontrolisane erupcije gasa iz prirodnog ležišta u trajanju od 13 sati. Znači da su sigurno ugroženi taj prirodni resurs, zbog neracionalnog korišćenja i poremećaja optimalnog režima eksploatacije, kao i vazduh, jer je metan jedan od gasova staklene bašte, a koji je u tom slučaju u ogromnoj količini pušten u atmosferu. Stepen oštećenosti podzemne vode i zemljišta može se utvrditi dodatnim merenjima i ispitivanjima, pošto niko ne zna šta se dešavalo u podzemnim vodonosnim slojevima koje je bušotina probušila tokom izrade – navodi Udicki. Kad je u pitanju incident u Rafineriji nafte Novi Sad, zbog nekontrolisanog curenja sirove nafte ugroženi su prirodni resursi, zemljište, vazduh i voda.
– Sirova nafta je prolivena po zemljištu, pa se postavlja pitanje šta je učinjeno s tom kontaminiranom zemljom. A pitanje je i da li je deo nafte dospeo u Dunav i otišao do vodozahvata Ratno ostrvo, odakle se Novi Sad snabdeva vodom – upozorava Udicki.

Šta se zapravo dogodilo


Podsetimo, 5. decembra prilikom remonta jedne od Naftagasovih bušotina u kikindskom ataru i njenog puštanja u eksploataciju, prirodni gas se oteo kontroli i čak 13 sati nekontrolisano curio iz bušotine udaljene oko šest kilometara od grada. Pres-služba NIS-a saopštila je tada da je, posle celonoćnog angažmana naftaša da bušotinu dovedu u red i preduprede moguću eksploziju i trovanje živog sveta, situacija pod kontrolom. U NIS-u su naglasili i da je na bušotini Naftagasovog pogona "Severni Banat" u Kikindi u tom momentu poslove obavljao spoljni izvođač, odnosno neko koga je kompanija angažovala. Po šturim vestima objavljenim u medijima moglo se videti da su vatrogasci neprekidno bili u pripravnosti na toj lokaciji, od 21 sat do svanuća. Zanimljivo je da je nepuna dva dana ranije, 3. decembra, postignut načelan dogovor čelnika kikindske opštine i predstavnika kompanije NIS da se u narednom periodu konkretnije rešavaju najvažniji problemi poput otvaranja novih bušotina ili odlaganja otpada koji nastaje prilikom eksploatacije nafte i gasa.
Dana 13. decembra iz Rafinerije nafte Novi Sad, usled pretakanja sirove nafte mimo propisa, neprijatan miris osetio se u gotovo celom gradu. Kako je tada preneo Radio 021, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović naveo je da je inspekcija na licu mesta utvrdila uzrok neprijatnog mirisa i da će zabraniti i odložiti dalje radove dok se ne pronađe rešenje bezbedno po životnu sredinu. Međutim, kako je 27. decembra objavio Radio 021, kontrolom pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine utvrđeno da u Rafineriji i dalje pretaču sirovu naftu mimo propisa.
– Šef pokrajinske inspekcije bio je na licu mesta. Danima se kontroliše, obilazi, kontaktiran je NIS, skladišta. Utvrđeno je da se manipulacija i dalje vrši, iako smo naložili da to ne sme tako da se radi. Reč je o pretakanju nafte iz rezervoara u rezervoar koji oni povremeno rade. Insistirao sam da to ne sme da se radi, a da su otvoreni kapci na vrhovima rezervoara kuda prolazi taj vazduh s tim isparenjima benzena i oni su rekli da to neće raditi – objasnio je Puzović za 021 dodajući da je Rafineriji izdat zapisnik inspektora i obaveza da ne smeju imati otvorene kapke dok se pretače. Ukoliko u Rafineriji ne pronađu način da pretaču naftu bez curenja, čime ugrožavaju okolinu, Puzović je rekao da će biti prinuđeni da u potpunosti zabrane manipulaciju.

Rigorozna kazna bi sprečila neke naredne incidente

Udicki upozorava da su ti incidenti pokazali kako priče o NIS-ovom korišćenju najsavremenijih tehnologija i staranju o životnoj sredini i bezbednosti zaposlenih i stanovništva nisu tačne i da bi mogle dovesti do ozbiljnijih posledica po životnu sredinu i stanovništvo, a možda i do ljudskih žrtava, kojih je bilo u prošlosti.
– Ova situacija je zabrinjavajuća i potrebna je hitna akcija nadležnih vlasti da bi sprečila nove incidente koji mogu imati mnogo teže posledice po životnu sredinu, stanovništvo i njihovu imovinu. Za ova dva incidenta NIS mora da plati ogromnu novčanu kaznu i odštetu, kao što je uradio i Britiš Petroleum kad je imao sličnu situaciju u Meksičkom zalivu pre oko 18 meseci. BP je tada platio 20 milijardi dolara stanovništvu i privredi za pretrpljenu štetu (materijalnu, duhovnu). Snosio je i sve troškove sanacije životne sredine i inspekcijskog nadzora na svim svojim postrojenjima koju je izvršila nadležna državna kompanija/agencija – rekao je Udicki. On ukazuje i na to da je u industrijskoj praksi poznato da do javnosti dođe, u najboljem slučaju, tek svaki deseti incident, i to onaj koji se ne može sakriti ili zataškati.

Šta je s istragom?


Iako su iz NIS-a poručili da će pokrenuti istragu kako bi se utvrdio uzrok incidenta u Kikindi, a sve u cilju da se uvedu preventivne mere, gotovo dva meseca kasnije nema informacija o rezultatima istrage. Na sajtu NIS-a ni do trenutka zatvaranja ovog broja Slobodne Vojvodine nije bilo moguće pročitati ništa o ovim incidentima niti merama koje je kompanija preduzela.

Mitrić: Kikinda siromašna i neobaveštena

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u kikindskom parlamentu dr Milan Mitrić istakao je za Slobodnu Vojvodinu da odbornici nisu dobili nikakve dodatne informacije o incidentu iako je otad prošlo više od mesec dana.
– Odbornička grupa LSV tražiće u narednom periodu zvanično obaveštenje o broju incidenata koji su se desili u prethodnom višegodišnjem periodu i njihovim posledicama, uključujući i ovaj iz decembra prošle godine – rekao je Mitrić. On je ocenio i da je dogovor NIS-a i kikindske administracije o budućoj saradnji u pogledu ekologije isključivo deklarativnog tipa. Mitrić je ukazao i na to da je suštinski problem neverovatno sramotno niska rudna renta koju NIS i dalje plaća, uprkos izmenjenom zakonu.
– Mislim da Kikinda, kao region u kojem se crpe ogromne količine nafte i gasa, dobija samo mrvice od onoga što joj pripada. Nemamo situaciju u svetu da su opština i region u kom se eksploatišu iole veće količine nafte i gasa siromašni. A mi imamo situaciju da je Severnobanatski region i opština Kikinda jedan od najsiromašnijih regiona u Vojvodini, pa čak i u Srbiji – rekao je Mitrić. Dodajmo ovome informaciju RTV-a od 3. decembra da je opština Kikinda 2011. na ime rudne rente od projektovanih 650 miliona dinara prihodovala svega oko 400 miliona.

Retrovizor: Bečej 2012. godine


Sličan incident dogodio se u aprilu 2012. godine u Bečeju kada je došlo do erupcije tokom bušenja bunara za vodosnabdevanje na dubini oko 400 m. Zbog erupcije je tada moralo biti iseljeno nekoliko ulica. Aca Udicki kaže da su u istoriji NIS-a zabeležene brojne havarije na svim postrojenjima i instalacijama, ali da se one mogu preduprediti, a njihove posledice višestruko smanjiti, samo rigoroznom kontrolom NIS-ovih postrojenja i instalacija i velikim kaznama kad se one dogode. „Kazne moraju višestruko prevazilaziti vrednost otklanjanja nastale štete jer bi takav način kažnjavanja naterao NIS da više ulaže u preventivne mere, a naročito u zapošljavanje obučenih ljudi, a ne, kao dosad, da na opasnim mestima rade ljudi koji su iznajmljeni“, dodaje on.Južni tok još stoji:

U Šajkašu bila samo

režirana predstava!


Pompezno otvaranje radova na Južnom toku u Srbiji zavarivanjem dve cevi u ataru Šajkaša 24. novembra prošle godine ostalo je samo TV igrokaz jer se otad tamo ništa ne dešava. List „Blic“ je dve nedelje nakon početka radova otišao na lice mesta i nije zatekao ništa, osim desetak drugih cevi, usamljenog bagera i limenog kontejnera namenjenog čuvaru koji im je rekao da će cevi koje su zavarene u direktnom prenosu, navodno, završiti kao muzejski eksponat. Da je sve bilo samo režirana predstava, potvrdio je pred kraj godine i sam ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, koji je, prema pisanju „Večernjih novosti“ 28. decembra, rekao da bi polaganje cevi na delu gasovoda kroz Srbiju trebalo bi da započne u prvom tromesečju 2014. u selu Šajkaš. Potvrdio je, takođe, da „postoje problemi“ u vezi s izgradnjom gasovoda, ali da oni treba da budu rešeni „u duhu postojećih prijateljskih odnosa“ uzimajući u obzir interese svih strana. Pošto je u međuvremenu došlo do problema u odnosima EU i Rusije u pogledu Južnog toka i Trećeg energetskog sporazuma EU, zbog čega se nagađalo da bi taj gasovod Srbiji mogao biti smetnja u evrointegracijama, ostaje da se vidi hoće li radovi biti nastavljeni i koliko će nas zapravo koštati taj gasovod.


5. decembra prilikom remonta jedne od Naftagasovih bušotina u kikindskom ataru i njenog puštanja u eksploataciju, prirodni gas se oteo kontroli i čak 13 sati nekontrolisano curio iz bušotine udaljene oko šest kilometara od grada. Saopšteno je da ljudski životi nisu bili ugroženi. Lokalni put za Banatsku Topolu bio je sve vreme zatvoren, a vatrogasci su neprekidno bili u pripravnosti na toj lokaciji.
13. decembra iz Rafinerije nafte Novi Sad, usled pretakanja sirove nafte mimo propisa, neprijatan miris osetio se u gotovo celom gradu. Kako je tada preneo Radio 021, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović naveo je da je inspekcija na licu mesta utvrdila uzrok neprijatnog mirisa i da će zabraniti i odložiti dalje radove dok se ne pronađe rešenje bezbedno po životnu sredinu.
27. decembra kontrolom pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine utvrđeno da se NIS oglušio o zabranu inspekcije i da se u Rafineriji u Novom Sadu i dalje pretače sirova naftu mimo propisa!


20 milijardi dolara platio je Britiš Petroleum stanovništvu i privredi za pretrpljenu štetu (materijalnu, duhovnu) kad je imao sličnu situaciju u Meksičkom zalivu pre oko 18 meseci. Snosio je i sve troškove sanacije životne sredine i inspekcijskog nadzora na svim svojim postrojenjima koju je izvršila nadležna državna kompanija/agencija. Udicki smatra da i NIS za dva incidenta u Vojvodini mora da plati ogromnu novčanu kaznu i odštetu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...