Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDokazano: LSV bila najača opozicija u skupštini Srbije

BEOGRAD – Poslanički klub Lige socijaldemokrata Vojvodine u proteklom mandatu bio je prava konstruktivna opozicija, koja je argumentovano i žestoko kritikovala loša zakonska rešenja i glasala protiv njih, istovremeno podržavajući ona dobra, pre svega kad je reč o evrointegracijama i socijalnim pitanjima.

To je potvrdilo i istraživanje Otvorenog parlamenta za period od 1. januara do 31. decembra 3013. godine, u kojem se, između ostalog, navodi da je LSV 92 puta glasala protiv, a 42 puta za predloge vlade koji su se pred poslanicima našli, za razliku od, recimo, od SPO, koji je podržao čak 454 predloga, a glasao protiv samo 55. „Pozitivan skor“ po predloge vlade pored još nekih ima i Demokratska stranka s odnosom 925 za i 732 protiv. Istovremeno, Liginih poslanika nema među onima koji su u skupštini ćutali, a kojih je čak 17.

Budžet opet oštetio AP Vojvodinu

Jedan od najvažnijih akata kom su se ligaši suprotstavljali bio je budžet. Tako je bilo i za budžet za 2013. i za rebalans budžeta za 2013. godinu i za ovogodišnji republički budžet. Kako je novinarima u parlamentu objasnio šef poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš, Liga je takvu odluku donela jer vladajuća koalicija ni ove godine nije podržala amandmane AP Vojvodine, ističući da je nedopustivo da iznova i iznova, sedam godina, Vojvodina bude zakidana za ionako minimalna sredstva koja su joj namenjena. Podsetio je i da država Srbija za prethodnih sedam godina Vojvodini duguje više od milijardu evra, da je tim novcem moglo da se reši pitanje 200.000 nezaposlenih u pokrajini, te da je sve posledica lošeg Ustava iz 2006. godine. Tokom rasprave o tom aktu, poslanik LSV Đorđe Stojšić upozorio je da je pitanje finansiranja AP Vojvodine političko, a ne računovodstveno pitanje, i da neće biti rešeno sve dok se ne reši pitanje Vojvodine kao ustavne kategorije. Ocenio je i da je upitno da li predstavnici građana Vojvodine, s obzirom na to da se njihovi predlozi uvek odbijaju, uopšte treba svake godine da učestvuju u toj farsi. Stojšić je ukazao i na to da, uprkos nejedinstvu po mnogim pitanjima, u Narodnoj skupštini po pitanju Vojvodine vlada apsolutno jedinstvo u smislu da Vojvodina ne treba da dobije ni to što joj po Ustavu pripada. Iz gotovo istih razloga, LSV nekoliko meseci ranije nije podržala ni rebalans budžeta za 2013.

Rekonstrukcija umesto izbora

Ligaši nisu podržali ni letošnju rekonstrukciju vlade jer je, kako je rekao Bojan Kostreš, ona samo kupovina vremena do vanrednih parlamentarnih izbora.
– Da li je ova rekonstrukcija vlade i ovaj zakon kupovina vremena do vanrednih parlamentarnih izbora? Da dobacimo nekako do novembra, pa ćemo u decembru videti – ako vas vaši koalicioni partneri ne budu slušali, idemo na nove izbore – pitao je tada Kostreš (i ispostavilo se – bio u pravu). Poslanici Lige bili su, između ostalog i protiv bombastično najavljenih ekonomskih mera jer su one zapravo nov udarac na standard građana, dok istovremeno izostaje reforma javnog sektora. Đorđe Stojšić je, recimo, ukazao na to da se na građanima štedi, a da se i dalje subvencioniše rad gubitaških javnih preduzeća.
– Javna preduzeća u Srbiji jesu kao Bermudski trougao. Tu nestaju kamioni, novac, sve nestaje – ukazao je Stojšić. S druge strane, ilustracije radi, Bojan Kostreš je prilikom rasprave o sporazumu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima insistirao da centrala banaka čiji se dolazak najavljuje bude, na primer, u Sonti ili Neuzini, čija se zemlja prodaje bez pitanja.
– Ne mora baš sve, gospodine ministre, da bude u Beogradu – poručio je Kostreš ministru privrede. Takođe, poslanici LSV bili su protiv seta pravosudnih zakona kojima je, između ostalog, formirana nova mreža sudova. Kako je u raspravi obrazložio poslanik LSV Dragan Andrić, tim rešenjem se smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova na teritoriji AP Vojvodine jer se pojedini sudovi i sudske jedinice odnosno pojedini viši sudovi usmeravaju ka apelacionim sudovima u Beogradu, a određene sudske jedinice naslanjaju se na neke druge osnovne sudove, što dosad nije bio slučaj. A tokom rasprave o izmenama Zakona o javnoj svojini poslanika LSV Karolja Čizika prekidao je predsedavajući uz obrazloženje da ne može da kritikuje zakon i posledice njegovog sprovođenja, već samo članove koji se menjaju, nakon čega se Čizik zahvalio i prekinuo govor.

 

Za šta je glasala LSV?


Briselski sporazum,
Marijin zakon, pomoć trudnicama
Poslanička grupa LSV podržala je Briselski sporazum (koji omogućava brže evropske integracije), Marijin zakon (koji omogućava efikasnije sankcionisanje pedofilije, incesta itd.), te zakonska rešenja koja olakšavaju položaj trudnica.

Vučić nema odgovor

na Stojšićeva pitanja


Poslanik LSV Đorđe Stojšić u nekoliko navrata je tražio odgovore od prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, pre svega u vezi s Naftnom industrijom Srbije. Tako je u oktobru pitao da li se ijedan državni organ bavi istragom u pogledu sramne privatizacije NIS-a, kao i ko je tačno procenio vrednost NIS-a na 400 miliona evra, s obzirom na to da je to nekakva državna tajna. Pošto nije dobio odgovor, ponovio ga je i u decembru, upozoravajući pritom da će Srbija zbog zaštićenog položaja ruske kompanije u pogledu visine rudne rente do 2038. godine izgubiti skoro milijardu evra.

IZVOD IZ RADNE LISTE

POSLANIKA LSV

GLASNO PROTIV

– Budžeta za 2013.
– Rebalansa budžeta za 2013.
– Budžeta za 2014.
(zbog zakidanja Vojvodine)
– Vladinih mera
(štednja na račun građana,
a subvencionisanje gubitaških preduzeća)
– Zakona o sedištu sudova
(ugrožena prava nacionalnih zajednica)

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...