Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comČvrsto: Za Vojvodinu tražili više i od koalicionih partnera

NOVI SAD – To što je bila deo pokrajinske vlasti Ligu nije sprečavalo da za Vojvodinu traži više i od svojih koalicionih partnera, ne štedeći ih kritike, pogotovo kada su olako posustajali pod pritiscima i odustajali od vojvođanskih institucija ili ćutke prelazili preko očite namere da se oteže s vraćanjem njene autonomije ili menja njena istorija.

Ključna rečenica u deklaraciji

Podsetimo, proletos je, samo zahvaljujući amandmanima i čvrstom stavu Lige socijaldemokrata Vojvodine, ispravljena prvobitna verzija Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine i preciziran jedan od ključnih detalja.
Liga je podsetila na Skupštinu izaslanika naroda Vojvodine, održanu 30. i 31. jula 1945. godine u Novom Sadu, kao datuma koji ne bi smeo biti sporan, jer je tog dana doneta odluka da Vojvodina, kao autonomna pokrajina, uđe u sastav Republike Srbije voljom svih njenih naroda. Upravo je taj detalj iz nekog razloga zasmetao pojedinim strankama kojima smeta i Vojvodina i njena autonomija. Bogaroški je tada upozorio da je skupština iz 1945. godine najdecidnije postavila pitanje Vojvodine onako kako se danas posmatra, ali da pozivanje na nju ne umanjuje značaj ostalih istorijskih događaja koji su uticali na istoriju Vojvodine i pratili razvoj ideja autonomije Vojvodine.
– Mi na ovaj način ne ukazujemo samo na jednu istorijsku činjenicu koja je nesporna i prihvaćena, nego na ovaj način pokušavamo da ukažemo i na vrednosni sistem iz kojeg je AP Vojvodina nastala, a koji proizilazi iz antifašizma – ukazao je Bogaroški.

Da Vojvodina sama prikuplja porez

Slična situacija dogodila se i prilikom usvajanja Platforme za izradu zakona o finansiranju APV, usvojene 8. novembra, na sedmogodišnjicu potvrđivanja aktuelnog Ustava Republike Srbije. Platforma, na osnovu koje će delovati pregovarački tim pokrajine u radnoj grupi za izradu pomenutog zakona, između ostalog podrazumeva i formiranje poreske uprave Vojvodine, koja bi trebalo da omogući da AP Vojvodina prikuplja novac od poreza na svojoj teritoriji dok ne napuni svoj budžet, a ostatak zatim usmerava u republičku kasu. Poslanička grupa LSV je to podržala poručujući jasno da je to minimum minimuma na koji ona može da pristane jer za Vojvodinu želi mnogo više – zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.

Tražili odgovornost za odustajanje od RBV-a

Desetoro poslanica i poslanika LSV nije štedelo reči upozoravajući na to da se Vojvodina zakida za milijardu evra, pozivali su parlament da ne ćuti i da se ne povlači (šef poslaničke grupe Branislav Bogaroški je upravo tako i rekao na sednici), ali i tražili preciznije izveštaje o utrošenim sredstvima i preduzetim potezima. Liga se suprotstavila ukidanju Razvojne banke Vojvodine, a nekoliko meseci kasnije i Tesla banke, koje je urađeno bez konsultacija s koalicionim partnerima i bez jasnog obrazloženja o tome ko je odgovoran za takav razvoj događaja. Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški u više navrata je tokom skupštinskih rasprava, ali i poslaničkim pitanjima i saopštenjima, upozoravao na te probleme i tražio da se imenuju odgovorni, nažalost, bez uspeha. Podsetimo, Vlada AP Vojvodine prvo je u 2012. godini planirala dokapitalizaciju RBV-a od 15 milijardi dinara, što je pokrajinski parlament i prihvatio, da bi svega nekoliko meseci kasnije bila doneta odluka o likvidaciji iste. Bogaroški je zamerio što tom prilikom nisu konsultovani koalicioni partneri, zbog čega LSV nije učestvovala u tom glasanju. Manje od pola godine kasnije, gotovo na istovetan, netransparentan način, doneta je odluka da bude prodat deo vojvođanskog kapitala u Tesla banci. Bogaroški je opet zamerio koalicionim partnerima na izostanku koalicionog dogovora o takvom potezu, bez obzira na to što odluka o prodaji vlasništva u Tesla banci spada u nadležnost Fonda za razvoj, koji nema obavezu da tu odluku obrazlaže na Vladi Vojvodine. Bogaroški je naveo i da politički pritisci ne mogu biti argument, a još nije dobio odgovore na poslanička pitanja u vezi s razlozima za gašenje RBV-a i njegovom poslovanju te prodaji udela APV u Tesla banci.


Principijelni potezi

poslaničke grupe LSV

u Skupštini AP Vojvodine

– U deklaraciju uneli rečenicu kojom se precizira osnov autonomije pokrajine.
– Tražila da se pokrajinska administracija ne povlači dok se Vojvodini zakida milijardu evra.
– Tražila objašnjenje u Skupštini Vojvodine o razlozima za gašenje RBV.
– Tražila objašnjenje u Skupštini Vojvodine o razlozima za povlačenje iz Tesla banke.Razvojni fond

nije razvojna banka!

Decembra 2012. godine kroz amandman jedne poslanice URS na član 3 Predloga zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine bilo je predviđeno da republička vlada može da ulaže veto na odluke u tom fondu! Tokom rasprave u Skupštini Srbije poslanici i poslanice LSV upozorili su na to da takva mogućnost za cilj ima poniženje pokrajine i podsetili da APV u fondu učestvuje sa 78 odsto, a Republika Srbija sa 22 odsto. Iako su tako odbranili fond, ligaši nisu glasali za taj zakon, a nisu se libili ni da iznose svoje zamerke na njegov rad. Tako je Branislav Bogaroški već nakon njegovog formiranja upozorio da on ne može biti adekvatna zamena za Razvojnu banku Vojvodine jer će u prvih nekoliko godina funkcionisati na minimumu, pošto treba da bude finansiran iz potraživanja RBV, koja su, kako stvari stoje, nenaplativa.

Zašto se kasni?

Zamenica šefa poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević kritikovala je za skupštinskom govornicom kašnjenje početka implementacije Regionalnog prostornog plana, ukazujući na to da zato, između ostalog, znatno kasne pripremne radnje za izgradnju kliničko-bolničkog centra Novi Sad, koji treba da rastereti pokrajinsku bolnicu za pacijente iz drugih krajeva Vojvodine.

Ne dozvoljavamo ni da

predsednik Srbije kriminalizuje vojvođanske institucije

Uoči pokušaja reprize jogurt revolucije u Novom Sadu, u eri najveće medijske satanizacije pokrajinskih institucija optuživanjem za kriminal, a kojima je doprineo i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Liga je poručivala da svako ko je kriv treba da odgovara, ali da je nedopustivo kriminalizovati vojvođanske institucije.
„Ako je neko počinio kriminal, neka odgovara. Neka se ne skriva iza institucija. Isto tako ne dozvoljavamo ni da se predsednik Srbije sakriva iza svo je funkcije dok kriminalizuje i time urušava vojvođanske institucije. Pozivam nadležne organe u Srbiji da pohapse sve separatiste i lopove u Vojvodini ako ih ima. Ako ih nema, molim gospodu iz Beograda da više ne satanizuju Vojvodinu“, poručio je Bojan Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...