Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođani palćaju policiju da ih čuva od lopova i razbojnika, a ne da se sami organizuju i patroliraju

NOVI SAD – Ekonomsku krizu proteklih godina pratilo je drastično pogoršanje bezbednosne situacije u Vojvodini, na šta je Liga socijaldemokrata Vojvodine više puta upozoravala nadležne. Kao rešenje za taj ogroman problem Liga je neprekidno predlagala uvođenje posebne uprave policije za Vojvodinu, koja bi bila deo postojećeg sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, ali prilagođena problemima i specifičnostima autonomne pokrajine, omogućavajući na taj način i bolju koordinaciju unutar samog MUP-a. Novi Sad se sve vreme izdvaja po pitanju bezbednosti, ali situacija je daleko od dobre u svim mestima, širom Vojvodine.

Lopovi sve bezobzirniji

Podsetimo da su zbog krađa koje su uzele maha poljoprivrednici iz srbobranske opštine u avgustu 2012. godine organizovali patrole koje su dežurale u atarima do žetve.
Na taj korak nateralo ih je to što su u noći između 27. i 28. avgusta u ataru u Turiji sa 53 jutra lopovi skinuli soju u vrednosti od oko 50.000 evra.
Mesec dana kasnije obran je i sav rod kukuruza sa 38 jutara u Feketiću kraj Subotice, a to su samo najdrastičniji slučajevi bezobzirnosti i bahatosti kradljivaca. Lopovi kradu bukvalno sve. Učestale krađe su tokom 2012. godine zabeležene i u naselju Bački Vinogradi, gde su nestajali čak i traktori, pa su meštani jedno vreme živeli u tolikom strahu da uveče nisu ni izlazili na ulice. Jedna od najvećih krađa dogodila se u oktobru 2012. kada su lopovi ukrali 200 kilograma bakarne žice iz tamošnje trafostanice, ostavivši istovremeno bez struje čak 70 domaćinstava. U Bačkom Petrovom Selu grupa maloletnika u septembru 2013. godine opljačkala je i pretukla jednog osamnaestogodišnjaka i njegovog godinu dana mlađeg druga, a mediji su preneli kako meštani zbog sve češćih tuča najavljuju organizovanje civilnih straža. Slične ideje o samoorganizovanju imali su i stanovnici Čeneja. Takve najave i nezadovoljstvo građana toliko je uzelo maha da je čak Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije u septembru 2012. godine odlučio da proveri stanje u nekoliko mešovitih mesta na severu Vojvodine i da zatraži informacije MUP-a o stanju u tim lokalnim samoupravama. Inače, na udaru nisu samo obični građani, već se krade sve što lopovi procene da mogu da prodaju. Tako je u septembru prošle godine sa spomenika na Iriškom vencu ukradena bronzana ploča od 400 kilograma, dok je u oktobru u Subotici ukraden spomenik civilnim žrtvama Drugog svetskog rata „Ptica slomljenih krila“.

Zahtevi da Dačić podnese ostavku


Februara prošle godine LSV je zatražila od ministra policije i premijera Ivice Dačića da podnese ostavku zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini i ponovila zahtev da se formira posebna uprava policije. Reakcija je usledila nakon što je u prvoj nedelji februara širom Vojvodine zabeleženo nekoliko ozbiljnih incidenata – lomljenje table Slovačkog kulturnog centra u Novom Sadu, tuča u Temerinu, međunacionalni incident u Bečeju i obračun vatrenim oružjem u blizini osnovne škole u Novom Sadu... Liga je upozorila da bi takve okolnosti mogle dovesti do samoorganizovanja građana Vojvodine radi elementarne zaštite njihove lične bezbednosti, što nužno vodi u još rizičnije situacije. Godina je nastavljena u februarskom maniru, što je dovelo do toga da u Novom Sadu, u periodu od svega nekoliko meseci, bude zabeleženo čak pet pucnjava u blizini škola i obdaništa. Zbog toga je predsednik LSV Nenad Čanak zatražio od ministra policije Ivice Dačića da preduzme hitne mere i garantuje bezbednost građanima Novog Sada i njihovoj deci. Novi Sad je načelnika policije, posle gotovo četiri godine, konačno dobio 19. septembra 2013. godine, imenovanjem na tu funkciju dugogodišnjeg v. d. načelnika Stevana Krstića.

Pretučen odbornik LSV


Nakon imenovanja načelnika PU, Novi Sad je dobio i patrole pripadnika Žandarmerije. Međutim, bezbednost Novosađana još nije na zadovoljavajućem nivou o čemu svedoči i to da je krajem decembra policija privela tri maloletnika stara devet, deset i trinaest godina koji su prvo posekli jedanaestogodišnjaka nožem, a zatim pretukli još jedno dete koje su prethodno pokušali da opljačkaju. Pred kraj decembra pretučen je i odbornik LSV u Skupštini grada Novog Sada Nenad Vezmar dok se vraćao s koncerta, a napadači još nisu pronađeni.

Za odbor situacija stabilna


Uprkos svemu navedenom, 28. januara na sednici kojoj je prisustvovao i načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen Kuribak, Odbor skupštine AP Vojvodine zaključio je da je ukupna bezbednosna situacija na području Vojvodine stabilna. Napominjući da je u kratkom vremenskom periodu na području Policijske uprave Novi Sad bilo takvih događaja koji su „stvorili određen subjektivni osećaj nebezbednosti građana“, Kuribak je istakao da statistički podaci osporavaju takvu ocenu, ali je naglasio da je za policiju primaran taj subjektivni osećaj bezbednosti svakog građanina i zato će pažnju i svoje aktivnosti usmeravati u tom pravcu, da što je moguće više predupredi i spreči najrazličitije incidente. Samo dan ranije iz pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju saopšteno je da lekari upozoravaju na porast svirepih tuča i ranjavanja koji su u poslednje dve godine udvostručile broj teških pacijenata. Tog 27. januara konačno je i koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu počelo da sprovodi niz mera za prevenciju nasilja u školama i
edukaciju učenika i nastavnika o tom problemu.


PRIMERI KRAĐA


U Turiji ukraden kompletan rod soje vredan 50.000 evra.
U Feketiću ukraden rod sa 38 jutara kukuruza.
U Bačkim Vinogradima ukraden traktor.
200 kilograma bakarne žice iz trafostanice
(70 porodica ostalo bez struje).
Spomenik NOB-u na Iriškom vencu (400 kilograma).

PODSETNIK:

LSV izdejstvovala da se granica

za sitnu krađu spusti

sa 15.000 na 5.000 dinara!


Zahvaljujući zajedničkom amandmanu Lige socijaldemokrata Vojvodine i SVM na Predlog zakona o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, od januara prošle godine granica za sitnu krađu po kojoj policija reaguje po službenoj dužnosti snižena je sa 15.000 na 5.000 dinara. Dosad su lopovi praktično nekažnjeno krali do vrednosti od 15.000 dinara i građanima je jedino preostajalo da ih sami gone pred sudom, a ovom izmenom to će raditi policija, pa će građani biti pošteđeni dodatnih pravosudnih troškova.


Vojvođanska policija


Dok je imala punu autonomiju (1974–1988) Vojvodina je imala ingerencije i nad bezbednošću. Rad Službe javne bezbednosti Vojvodine koordiniran je iz Izvršnog veća AP Vojvodine preko pokrajinskog sekretara za unutrašnje poslove. Policajac je bio vidljiv na ulici i u svakom kvartu. U to vreme postojao je takozvani Pokrajinski SUP, koji je bio odgovoran za stanje bezbednosti u čitavoj pokrajini, kao i 13 međuopštinskih SUP-ova i gradski Sekretarijat unutrašnjih poslova u Novom Sadu. A rezultati vojvođanske policije bili su više nego impresivni: godišnje je u proseku bilo rasvetljeno??? oko 22.000 krivičnih dela, svako ubistvo bilo je razjašnjeno i procesuirano, kao i više od 90 odsto razbojništava i razbojničkih krađa. Ostale kriminalne radnje procesuirane su u preko 60 odsto, što znači da je u proseku uspešno rešeno oko 80 procenata svih krivičnih dela u pokrajini. Vojvođanska policija imala je i visoki lični standard, pa su policajci unapred znali kada će dobiti stan, a zbog i do 50 odsto većih plata i izuzetne opremljenosti često se dešavalo da policajci iz Beograda ili drugih krajeva Srbije traže premeštaj u Vojvodinu. Takođe veoma se vodilo računa i o ravnopravnoj zastupljenosti pripadnika svih nacionalnih zajednica.

I funkcioneri LSV na meti


NOVI SAD – Zameniku predsednika i potpredsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, narodnim poslanicima Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću 4. aprila 2013. upućene su pretnje smrću, o kojima su obaveštene policijske uprave u Zrenjaninu i Novom Sadu. Kostrešu je u Zrenjaninu poručeno da će „dobiti metak u čelo“, dok je nepoznati muškarac u telefonskom pozivu Glavnom odboru stranke u Novom Sadu uputio jasne pretnje Stojšiću i njegovoj bezbednosti. Dan pre pretnji Kostreš je zatražio podršku novinarskih udruženja za produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatijeg kao Zakon o lustraciji). S druge strane, pretnja Stojšiću usledila je dva dana nakon saopštenja u kojem je kritikovao izjave i ponašanje ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina. Nedugo zatim, 27. aprila roditelji Bojana Kostreša primili su još jedno pismo s porukom „OBEĆAO SAM. ČEKAĆU GA“. Zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo pozvala policiju i sve druge nadležne organe da najozbiljnije shvate te pretnje. Ta pretnja došla je samo dan nakon govora u Narodnoj skupštini Republike Srbije i podrške Lige socijaldemokrata Vojvodine sporazumu između Beograda i Prištine.

Fašizam upuzava u naše živote


NOVI SAD – Proteklih godinu i po u Srbiji obeleženo je jačanjem fašističkih ideja i njihovim neskrivenim promovisanjem, čemu se Liga socijaldemokrata Vojvodine, uglavnom usamljeno, energično suprotstavljala. Lider LSV Nenad Čanak, prilikom obeležavanja šeste godišnjice velikog antifašističkog skupa „Stop fašizmu“, 7. oktobra 2007. godine, upozorio je da se na pomen fašizma ljudi uvek prvo sete Drugog svetskog rata, zbog čega im promiču zloslutni negoveštaji mogućnosti da se sve to ponovi. Podsetio je i da je nekoliko dana ranije u Beogradu, zbog pretnji huligana i ekstremnih desničara, ponovo otkazana Parada ponosa. Inače, i zbog toga je LSV zatražila od ministra policije Ivice Dačića da podnese ostavku. U prethodnom periodu LSV je upozoravala da bi država morala da se obračuna s onima koji prave spiskove nepodobnih građana, medija i organizacija, ali i na sve učestaliju reviziju istorije i marginalizaciju Drugog svetskog rata i njegovih antifašističkih tekovina. I prošle godine narodni poslanici LSV bili su jedini državni funkcioneri Republike Srbije u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice na obeležavanju godišnjice stravičnog zločina koji se tamo dogodio.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...