Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDuga lista ponižavanja paora

NOVI SAD – Do trenutka zatvaranja ovog broja Slobodne Vojvodine, više od hiljadu poljoprivrednika iz Kikinde i okolnih mesta već je potpisalo peticiju kojom se traži izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju, odnosno izbacivanje odredbe o registraciji priključnih mašina koju je pokrenuo pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i član Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Miloš Šibul. Na ovaj korak paori su se odlučili nakon što je više zemljoradnika iz ove opštine kažnjeno jer im priključne mašine, poput razbacivača stajskog đubriva ili sejačice, nisu bile registrovane. U AMSS kažu da takve mašine za njih nisu vozila, nego izmenjiva oruđa koja se upotrebljavaju za poljoprivredne radove i da bi prekršili Pravilnik o vršenju tehničkog pregleda ako bi to oruđe poslali na ovakav pregled. A kikindska saobraćajna policija i sud pozivaju se na zakon prilikom kažnjavanja. S druge strane, u medijima se moglo videti da subotički paori nemaju tih problema jer to u njihovo kraju – nije prekršaj.

Nedopustivi dvostruki aršini

U međuvremenu, u utorak, 4. februara oko 150 poljoprivrednika protestovalo je ispred Opštinskog suda u Kikindi dok je trajalo suđenje njihovom sugrađaninu pošto nije registrovao stočarsku prikolicu.
Miloš Šibul kaže za Slobodnu Vojvodinu da je postojeći Zakon o bezbednosti u saobraćaju potpuno nejasan jer ne kaže koja se mašina mora registrovati, a koja ne.
– Odbor za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine tražiće izmenu člana 268 ovog zakona da bi u saobraćaju, pored vozila koja podležu registraciji, mogle da učestvuju i poljoprivredne priključne mašine koje imaju jednu osovinu, odnosno teške tanjirače, drljače, priključne mašine za rasturanje đubriva, balirke... – ističe Šibul i dodaje da, iako zakon važi na teritoriji cele Srbije, Kikinđani dobijaju da plate kazne, dok, na primer, subotički paori nemaju tih problema.

Poljoprivreda se razbolela od aflatoksina

Inače, narodni poslanici LSV ukazivali su u više navrata na loš odnos države prema poljoprivrednim proizvođačima i poljoprivredi. Podsetimo, narodni poslanik LSV Karolj Čizik je na sednici Skupštine Srbije koja je bila posvećena bezbednosti hrane u Srbiji ukazao na to da je jasno kako se od mleka niko neće razboleti, ali da se od aflatoksina razbolela naša poljoprivreda. Rekao je da se gubici mere milionima evra jer je smanjena potrošnja mleka, izvoz, a u pitanje je doveden i kvalitet izvezenog kukuruza. Narodnu poslanicu Olenu Papugu paori pamte kao onu ženu koja je u skupštini u martu od ministra tražila savet za poljoprivrednike supružnike koji imaju registrovana dva gazdinstva. Kako je istakla, to im je onemogućeno po novim pravilima zbog čega najavljuju masovne razvode brakova da bi uspeli da prebrode kredite i zemlju koju su uzeli u arendu.

BROJKE


150 protestvovalo ispred suda
u Kikindi zbog suđenja paoru
koji nije registrovao stočarsku prikolicu
1.000 potpisalo peticiju poslanika LSV
Miloša Šibula kojom se traži izmena
Zakona o bezbednosti saobraćaja

RETROVIZOR:

 

Tražili iste uslove za paore kao što ima „Al Dahra“


Bojan Kostreš je u parlamentu poručio da Liga ne dozvoljava da se država odnosi prema vojvođanskim paorima kao prema građanima drugog reda i tražio da i oni dobiju državno zemljište i propale kombinate pod istim uslovima kao arapska kompanija „Al Dahra“.
Nakon višemesečnih preganjanja i međusobnih prozivki na relaciji poljoprivredni proizvođači – Ministarstvo poljoprivrede, resorni ministar je prošlog februara potvrdio da njegovo ministarstvo i Vlada Srbije podržavaju inicijativu.
Pokrajinski poslanik LSV i član Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Miloš Šibul ocenio je da je ta odluka u stvari pobeda zemljoradnika, ali i svih koji su bili na njihovoj strani, uključujući LSV. On je u oktobru predložio da bi država trebalo da oformi i kredite za mlade bračne parove poljoprivrednike, slične onima za mlade bračne parove, kako bi što pre mogli da stanu na pravi put.

Vojvodini oduzete i poljoprivredne stanice


Vlada Srbije donela je 7. februara prošle godine odluku o imenovanju članova upravnih odbora svih poljoprivrednih stanica u Srbiji, pa i u Vojvodini, otimajući praktično tako iz pokrajinskih ingerencija 12 poljoprivrednih stručnih službi u Vojvodini i enološku stanicu. Pokrajina je ostala i bez skupocene opreme i programa u koje je nekoliko godina ulagala. Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević upozorio je da je to još jedan udar na pokrajinsku administraciju, koji jedino za cilj ima njeno razvlašćivanje i obesmišljavanje i koji jasno pokazuje da država teži centralizaciji svega i svačega.

Beograd zabranjen grad za paore!


U septembru su se paori pobunili zbog niske cene suncokreta i svojim mašinama i traktorima blokirali više saobraćajnica u zemlji. Njihove proteste podržali su mnogi odbori LSV poput Bečeja, Pančeva, Vršca... Interesantno je da su mediji izveštavali samo o blokiranim putevima, ali ne i o tome da je država blokirala poljoprivrednike ne dozvoljavajući im da dođu u Beograd i održe protest ispred zgrade Vlade Srbije. Na to su u više navrata reagovali funkcioneri i poslanici Lige, uključujući i njenog predsednika Nenada Čanka, koji je tokom stranačkog skupa u Kikindi zapitao kako je moguće da navijači mogu da uđu u Beograd, da tamo može da se održi i Parada ponosa, a da samo vojvođanski paori ne mogu da uđu u Beograd. Olena Papuga je čak upitala da li paori treba da se preruše u navijačke grupe i tako uđu u grad jer je svim navijačima omogućeno da haraju po gradu i ruše ga, a poljoprivrednicima je onemogućeno da traže svoja prava pred vladom.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...