Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOdgovor iz MUP-a na poslaničko pitanje stigao posle godinu dana

NOVI SAD – Kao i svih prethodnih godina, tako je i poslednju godinu i po Liga socijaldemokrata Vojvodine svakodnevno ukazivala na sve propuste države u poštovanju ustavnog prava svih građana Srbije, s posebnim akcentom na sve češće gušenje prava nacionalnih zajednica. Zbog neadekvatnog odgovora države, Liga se nije libila ni da o tome obavesti ambasadore i predstavnike Evropske unije u našoj zemlji.

Kome smetaju Rusini?

Narodna poslanica LSV Olena Papuga predočila je 22. januara prošle godine u Skupštini Srbije da je tri noći ranije na tablama na ulasku u naselje Bikić Do u opštini Šid, tokom proslave Nacionalnog dana Rusina, prešaran naziv mesta na rusinskom jeziku, a na jednoj tabli je i nacrtan krst sa četiri slova S i ispisana reč „SRB“. Papuga je istakla da Rusini pišu ćirilicom, te da ne veruje da je nekom smetalo pismo, već nacionalna zajednica koja već 250 godina živi u tom mestu. Ona je pitala ministra policije i MUP kada će reagovati zbog očigledno narušenih međunacionalnih odnosa i htela je sama da to čisti. Sutradan su komunalne službe očistile table u Bikić Dolu, ali je šturi odgovor iz MUP-a stigao godinu dana kasnije, 16. januara 2014. godine, u njemu je, osim detaljnog objašnjenja šta su zatekli i kako su obavestili sudiju, istaknuto da policija „preduzima mere i radnje na identifikaciji izvršilaca“.

Različi testovi iz matematike
za pripadnike nacionalnih manjina


Papuga je u februaru prošle godine zatražila od Ministarstva prosvete informaciju koliko će odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica biti ukinuto jer nemaju više od 15 učenika. A u junu je upitala i da li u matematici dva i dva nije četiri i za pripadnike većine i pripadnike nacionalnih zajednica kada su imali različite testove iz matematike uoči upisa u srednje škole. Ona je prošle i pretprošle godine u više navrata pokušavala da od nadležnih ministara dobije i odgovor hoće li i kada biti odštampani udžbenici za đake pripadnike nacionalnih zajednica, za Mađare, Slovake, Hrvate, Bunjevce, Makedonce, Rumune i Rusine? Podsetimo, školsku 2012/2013. ti đaci završili biti bez adekvatnih učila, a i u ovu školsku godinu su pošli bez adekvatnih knjiga. Nakon apela ligaša u Skupštini Srbije stigle su dve trećine udžbenika. Ostatak se još čeka!

Zrenjaninska skupština
nespremna za druge jezike


Ustavni sud Srbije je jula 2012. godine, osporavajući odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine, utvrdio da pokrajina ne može bliže da određuje pitanja upotrebe jezika i pisma nacionalnih zajednica?! Na to je odreagovao pokrajinski poslanik LSV Adam Paljov obraćajući se poslanicima u vojvođanskoj skupštini na maternjem, slovačkom jeziku, istakao da korišćenje službenih jezika u svakodnevnom životu i praksi moraju da podržavaju institucije Vojvodine, ali i lokalne samouprave. S druge strane, obraćanje odbornika LSV u zrenjaninskoj skupštini Tibora Vaša, koji je govorio na svom maternjem, mađarskom jeziku, nisu razumeli oni koji se ne koriste tim jezikom jer Skupština Zrenjanina nije obezbedila prevodioca, iako je bila u obavezi, s obzirom na to da su u tom gradu u službenoj upotrebi četiri jezika – srpski, mađarski, slovački i rumunski! Ništa bolje nije prošao ni poslanik LSV Karolj Čizik kada je pokušao da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije obrati na svom maternjem, mađarskom jeziku.

Nova mreža sudova guši prava
nacionalnih zajednica


Pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton ukazao je 22. januara na to da je odlukom Ustavnog suda, kojom je neustavnim proglašeno niz članova Zakona o nacionalnim savetima Republike Srbije, stvoren osnov za novo umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica. On je predložio da republička vlast formira radnu grupu koja bi brinula o tome da se prava nacionalnih zajednica ne umanjuju, u kojoj bi učestvovali predstavnici svih nacionalnih zajednica.
Pored toga, Liga je u novembru 2013. godine upozorila da se Zakonom o mreži sudova razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava u Vojvodini, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija, i to po cenu da se pritom najgrublje krše prava nacionalnih zajednica na upotrebu maternjeg jezika! Na to je u Narodnoj skupštini ukazao narodni poslanik LSV Dragan Andrić, a predsednik LSV Nenad Čanak je o tome pismom obavestio sve ambasadore u Srbiji, kancelariju Saveta Evrope i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta. Predsednik LSV je dobio nekoliko odgovora, među kojima i od Davenporta, komesara za proširenje EU Štefana Filea, ambasadora Misije OEBS-a u Srbiji Petra Bukharta i komesara za ljudska prava Saveta Evrope Nilsa Muižnjeksa.

Hrtkovci

Liga socijaldemokrata Vojvodine više puta je reagovala nakon incidenata u Hrtkovcima, pa je tako i nakon poslednjeg, koji se dogodio 27. novembra 2012. godine, zatražila najstrože kazne za „navijače“ koji su tog dana uznemiravali lokalnog, rimokatoličkog sveštenika, poručujući da su ligaši telima branili svoje komšije Hrvate pre dvadeset godina, te da nema nameru da dozvoli da ih neko sada ponovo uznemirava.

Temerin

Žestoka reakcija LSV usledila je i nakon što je u oktobru u autobusu za Temerin napadač verbalno i fizički napao šesnaestogodišnjeg dečaka samo zato što je govorio na mađarskom jeziku. LSV je februara prošle godine zatražila povećanje broja policajaca u tom mestu, ali i formiranje radne grupe koja bi svakodnevno promovisala različitost i toleranciju.

Novi Sad

Kad su početkom 2013. godine putni pravci na displejima autobusa JGSP „Novi Sad“ ćirilizovani, gradski čelnici su istakli da je normalno da svi građani Srbije znaju ćirilicu. LSV je poručila da nije protiv ćirilice, ali i insistirala na ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog i latiničnog pisma. Gradskim čelnicima su predate i nalepnice na kojima je ispisano „Novi Sad se voli na mnogo imena“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...