Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKako je moguće glasati u interesu Srbije a ne Rusije?!

BEOGRAD/NOVI SAD – Danima već traje polemika u Srbiji zbog toga što je prilikom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, deo delegacije glasao na štetu Rusije I objašnjavanje da to i nije tolika šteta. Naime, PS SE usvojila je u četvrtak 10. aprila rezoluciju kojom su potvrđeni mandati ruskim parlamentarcima, ali im je ograničeno pravo glasa do januara 2015. i učešće u posmatračkim misijama i na Birou u Stalnom komitetu. Za tu rezoluciji delegacija Srbije glasala je različito - tri "za" (URS i DS), tri "protiv"(SNS i SPS) i jedan uzdržan (LDP). Dan nakon glasanja URS saopštava da je njihov poslanik glasao skandalozno, bez konsultacija sa strankom, a LDP da poslanica nije zastupala stav stranke. U DS-u su tim povodom par dana kasnije pale i ostavke, dok je predstavnica te stranke u PSSE Nataša Vučković izjavila da je stav nje i njene koleginice Vesne Marjanović bio “prosrpski, ali ne antiruski“.Budući da sastanak nije bio u Rusiji, poslanici koji su glasali u interesu Srbije a ne onako kako hoće Ruska Federacija, nisu bili u prilici da budu proglašeni nepoželjnim i da im se zabrani ulazak u tu zemlju, kao što se dogodilo Bojanu Kostrešu krajem marta i za čega i daje nema objašnjenja ni od naših državnih organa a kamoli od Ruske Federacije.

Bez objašnjenja


Podsetimo, Kostreš je kao narodni poslanik učestvovao u sastavu stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES), koja je ovog puta održana u Moskvi 26. i 27. marta. Posle drugog dana učešća, prilikom izlaska iz zemlje, predočeno mu je da mu je ulaz u Rusku Federaciju zabranjen do 2017.
Iako je ovo daleko od diplomatske prakse i odnosa prema čoveku koji predstavlja tako važnu instituciju jedne zemlje, vladajuće strukture u Ruskoj Federaciji taj potez nisu objasnile. Kostreš je u nekoliko izjava medijima potvrdio da ne zna koje je to imigracione propise prekršio pošto ga je o toj odluci obavestio ruski policajac, koji je tvrdio da ne zna nikakve detalje.
Nagađajući stvarne razloge za izrečenu zabranu, Kostreš je napomenuo da bi u slučaju da se prekršaj desio prilikom ranijeg boravka u Rusiji 2010, trogodišnja zabrana već istekla.
Zato on smatra da se pravi razlozi kriju u njegovim političkim stavovima.

Ne odustajem od svojih stavova

– Kao član delegacije učestvovao sam u glasanju o jednoj deklaraciji, a iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije traženo je da glasam drugačije od onoga kako sam učinio. Naime, Rusi su smatrali da iz člana 7 tog dokumenta, koji se odnosi na regionalnu i ekonomsku saradnju, treba izbaciti deo da se „ne može koristiti sila, niti se mogu anektirati tuđe teritorije“. Glasao sam u skladu sa stavom koji je dogovoren u okviru naše delegacije – da tu odluku treba ostaviti za Generalnu skupštinu u Atini. Ali stvarno ne znam da li je zabrana ulaska u Rusiju usledila zbog toga ili možda zbog političkih stavova koje iznosim u Srbiji – ukazao je Kostreš dodajući da ne želi da ga tretiraju kao kriminalca.
– Ja nisam kriminalac i ne želim da me tako tretiraju, a ako Ruska Federacija zbog mojih političkih stavova ne želi da me vidi na svojoj teritoriji, onda je to neka druga stvar i to je meni prihvatljivo jer ja ih sigurno neću menjati – rekao je Kostreš.

Država da utvrdi


Zamenik predsednika LSV naveo je i da je zatražio da naši državni organi utvrde prave razloge za zabranu ulaska u Rusiju ukazujući da je tamo i bio kao predstavnik Srbije, po istoj proceduri kao i ostali. Kako navodi, nije jasno kako je moguće da šef jedne parlamentarne grupe, ako nije prekršio nijedan zakon i koji je radio u interesu Srbije i u dogovoru sa šeficom delegacije, bude proglašen za osobu non grata. Kako god, činjenica je da Ruska Federacija danas, po svoj prilici, može biti sigurna kuća za Mirjanu Marković, ali nije u stanju da izdrži ni dvodnevni boravak Bojana Kostreša. I to u sklopu parlamentarne delegacije Srbije.
antrfile

Šta bi još moglo da žulja Ruse?


Ovaj potez vladajućih struktura u Ruskoj Federaciji mnogi tumače upravo kao netrpeljivost prema političkim stavovima Bojana Kostreša i Lige socijaldemokrata Vojvodine, u kojoj je zamenik predsednika stranke i čije je poslaničke grupe predsednik. Upravo je LSV poznata kao najglasniji kritičar prodaje NIS-a, tj. vojvođanskog Naftagasa, za 400 miliona evra sa sve rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra, a Bojan Kostreš je čovek koji je zbog toga vodio proteste pred rafinerijama. Liga insistira da rudna renta, umesto tri odsto, za početak bude bar sedam odsto, a onda i celih 15, koliko ona iznosi u Rusiji, umesto što ljudima u Vojvodini propadaju kuće, njive i putevi za crkavicu od koje ne može ništa da se uradi. Kostreš je jedan od njenih fukcionera koji je u tome najglasniji i koji isto tako jednako glasno insistira na lustraciji u Srbiji.

Čime je Kostreš mogao zaslužiti

ovakav tretman u Ruskoj Federaciji?


1. Nije hteo da glasa kako hoće Ruska Federacija, već kako je odlučeno u Srbiji
2. Vodio proteste pred rafinerijama zbog poklanjanja NIS-a Rusiji
3. Zahteva da NIS plaća višu rudnu rentu da Vojvođanim ne pucaju kuće uzalud
4. Insistira na lustraciji u Srbiji

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...