Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Srbiji jedan lekar brine o 345 pacijenata, a u AP Vojvodini o 400

NOVI SAD – Podaci objavljeni u Programu razvoja AP Vojvodine od 2014. do 2020. godine, a koji je usvojen na poslednjem zasedanju pokrajinske skupštine, poražavajući su i alarmantni. Zato on treba da bude priručnik, uputstvo, ali i opomena svima nama, istakla je zamenica predsednika poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.
Tokom skupštinske rasprave o ovom dokumentu i Akcionim planom za njegovu realizaciju, ona je naglasila da je zabrinjavajuća situacija u obrazovanju, kulturi, ali da je najgore u sferi zdravstva.
– U Srbiji jedan lekar ide na 345 stanovnika, u AP Vojvodini na 400. Najbolja situacija je u Južnoj Bačkoj, gde jedan lekar brine o 314 pacijenata, a u Sremu o 549! Ono što je najgore u ovim podacima jeste da postoji određeni broj lokalnih samouprava u kojima na jednog lekara ide preko 900 pacijenata, a najgore je u Temerinu. Sve su ovo podaci nad kojima se moramo zamisliti, i zbog kojih moramo doneti program razvoja i rešavati problema koji su naša svakodnevica – napomenula je Sedlarevićeva. Ona je istakla i da, po podacima iz 2011. godine, stanovništvo Vojvodine čini 27 procenata stanovništva Srbije, ali se broj stanovnika u odnosu na 2002. godinu smanjio za pet odsto. Napomenula je i da su zarade u Sremskom okrugu među najnižima u Republici, a da Vojvodina ima manji procenat zaposlenih od republičkog.

Beočin, Žitište, Mali Iđoš i Pandište

nemaju nijednu srednju školu!


„Beočin, Žitište, Mali Iđoš, Opovo i Plandište, na primer, nemaju nijednu srednju školu. Nijedna škola za obrazovanje odraslih ne postoji na teritoriji celog Sremskog okruga, a podaci o nepismenosti su, naravno, poražavajući. Takođe, u Sremu ne postoji nijedan fakultet Univerziteta u Novom Sadu, što je nedopustivo“, naglasila je Maja Sedlarević i dodala da je Srbija poslednja na listi svih zemalja po ulaganju u obrazovanje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...