Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPuna čaša arsena

NOVI SAD – Problem Odžaka, u kojima ni u trenutku zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine nije rešen problem zagađenosti vode bakterijom Pseudomonas aeruginosa, nije usamljen jer oko 800.000 stanovnika Bačke i Banata ima vodu s prekomernim nivoom arsena, koji je kancerogen. Doskorašnja pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Nada Lazić kaže za Slobodnu Vojvodinu da je na ovaj problem ukazalo i istraživanje koje je ovaj sekretarijat radio 2006. godine i koje je pokazalo da je u više od polovine od 650 analiziranih bunara registrovan arsen u količini koja je veća od dozvoljene. Situacija se ni posle osam godina nije promenila.

Puna čaša arsena


Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, problem s kvalitetom vode postoji i u Užicu, Zajači, Beloj Crkvi, Mladenovcu, seoskim vodovodima u okolini Čačka i Smedereva, ali je higijenska ispravnost vode za piće najviše ugrožena u Vojvodini zbog povećanog sadržaja arsena u pojedinim vodovodima. Tako je, na primer, u Zrenjaninu voda od 2004. godine zabranjena za upotrebu, a tamošnji Zavod za javno zdravlje nedavno je objavio da je koncentracija arsena u vodi i deset puta veća od dozvoljene!
Nada Lazić, koja je i predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine Lige socijaldemokrata Vojvodine, a od 16. aprila i poslanica LSV u Skupštini Srbije, navodi da je situacija veoma ozbiljna i da je samo pitanje kad će se užički scenario dogoditi Novom Sadu. Ona navodi da se pod hitno moraju depolitizovati preduzeća, a na rukovodeće pozicije treba postaviti inženjere i stručnjake iz oblasti vodoprivrede.

Regionalni vodovodi kao rešenje

Lazićeva ističe da u Vojvodini ima svega 18 postrojenja za pripremu vode za piće, te da se ona uglavnom koriste za uklanjanje gvožđa, mangana i amonijaka, ali ne i arsena. A u vojvođanskoj vodi ima i natrijuma i organskih materija. Naša sagovornica ukazuje i na to da za rešavanje problema pijaće vode postoje dva načina na koja stručnjaci iz ove oblasti već godinama ukazuju.
– Jedan način je da se iz delova gde je kvalitet vode dobar prave regionalni vodovodi kojima bi se vodom snabdevala područja u kojima je kvalitet slabiji. A drugi način je uklanjanje arsena i drugih štetnih materija iz vode upotrebom različitih tehnologija i povezivanje više naselja u tzv. mikroregionalne vodovode, što u oba slučaja zahteva velika ulaganja – navela je ona.

Koristiti novac iz fondova EU

Nada Lazić ističe da je za uređenje snabdevanja pitkom vodom i rešenje problema otpadnih voda potrebno oko milijardu i po evra. Samo za izgradnju neophodnih sistema i poboljšanje kvaliteta vode za piće u pokrajini potrebno je oko pola milijarde evra, ali taj novac nemaju ni lokalne samouprave, ni Vojvodina, ni Srbija. Kako ističe Lazićeva, zato u posao treba da se uključe i država i pokrajina, uz novac iz pretpristupnih fondova Evropske unije, koji su nam sada dostupni.

500 MILIONA EVRA
potrebno za snabdevanje
kvalitetnom vodom za piće u Vojvodini
10 GODINA U ZRENJANINU
voda za piće zabranjena za upotrebu
ZRENJANIN NAJVEĆI POTROŠAČ
flaširane vode u Srbiji!Opelo zrenjaninskoj vodi


Zrenjanin je među najvećim potrošačima flaširane vode u Srbiji. Aprila 2012. tadašnja gradska vlast ugovorila je izgradnju prečistača za vodu s nemačkom kompanijom „VTE Vasertehnik“, ali do realizacije koja je planirana za kraj 2015. neće doći jer je Skupština grada krajem marta dala saglasnost da raskine ovaj ugovor. Istovremeno, Zrenjaninci već nedeljama protestuju, a Vladi Srbije su predali i peticiju sa oko 5.000 potpisa sa zahtevom da se konačno reši problem vodosnabdevanja. Mladi su organizovali performans tokom kojeg su građani, dizanjem tegova sa balonima vode, mogli da pokažu koliko „metala u zrenjaninskoj vodi“ mogu da podignu. A stotinu građana je 12. aprila paljenjem sveća i polaganjem venaca dalo „desetogodišnji pomen zrenjaninskoj vodi“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...